Hvis du er usikker på, om du eller dit barn har spist giftige svampe, eller hvis du har spørgsmål om giftige svampe, så kontakt Giftlinjen på telefonnummer 8212 1212
Det er vigtigt at reagere hurtigt ved mistanke om forgiftning
Hvis du har mistanke om forgiftning, skal du ikke vente på, at der opstår symptomer
Spis kun svampe du med 100 % sikkerhed ved er spiselige
Hvis du eller dit barn har spist svamp, og du er bange for, at den kan være giftig, skal du kontakte Giftlinjen på telefon 8212 1212.
Meget alvorlige forgiftninger er sjældne, men det hænder, at en hyggelig svampeplukning får et ubehageligt efterspil.
Der er mange fine spiselige svampe i Danmark, og det er tiltagende populært at indsamle og tilberede svampe selv. Der også en del giftige svampe, og nogle af de allermest giftige kan vokse tæt og/eller kan forveksles med de spiselige arter. Billedet viser den giftige røde fluesvamp.
De fleste er forsigtige med, hvad der plukkes. Men nogle gange sker det, at vi tager fejl, eller at et barn smager på en svamp, der absolut ikke burde være smagt på.
Vigtigt med hurtig behandling
Hvis du mistænker, at du eller dit barn har spist giftige svampe, er det vigtigt, at du hurtigt tager kontakt til Giftlinjen eller en læge. Hurtig behandling giver større chance for at undgå meget alvorlige forgiftninger eller varig skade.
Når du tager kontakt til Giftlinjen, er det vigtigt, at du kan beskrive svampen, du har spist. Det er allerbedst, hvis du har fotos af svampen eller rester af svampen. Eventuelt kan svamperester fra maden eller evt. fra opkast bruges til at analysere, hvilken slags gift det kan være.
På Giftlinjens hjemmeside er der fotos af de 5 giftigste svampe i Danmark. Indtag af dem bør altid føre til lægekontakt eller kontakt til Giftlinjen på tlf. 82 121212
Der er forskel på giftigheden af giftige svampe, men de første symptomer på nogle af de mest giftige svampe er som regel opkastninger, mavesmerter og diarré, som opstår efter flere timer.
Organsvigt og dødsfald på grund af svampeforgiftninger kan forekomme, men det sker heldigvis meget sjældent.
Svært fordøjelig
Nogle gange kan du føle dig dårlig efter at have spist svampe, uden at der er noget galt med svampen. Nogle svampe er svære at fordøje og man kan også blive utilpas, hvis man har spist en halvrådden svamp, eller der har været meget jord i maden.
Nogle kan også opleve at føle sig dårlige, fordi de bliver bange for, at de er blevet forgiftet.
Gode råd
Fødevarestyrelsen og Giftlinjen har følgende 5 råd om svampe:
Spis kun svampe, du kender 100%
Spis kun anerkendte spisesvampe
Brug kun friske svampe til madlavning og nedkøl eventuelle madrester straks
Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp – så kan eventuel overfølsomhed vise sig i mindre omfang
Spis ikke rå, vilde svampe, da mange vilde svampe kan give ubehag, hvis de spises rå
Personer med udenlandsk baggrund skal være klar over, at enkelte af de danske, meget giftige svampe kan minde om spiselige svampe, som vokser i andre lande. Dette gælder fx grøn fluesvamp, som minder om en spiselig svamp, som bliver brugt meget i Asien (posesvamp).
Der er over 10.000 typer svampe i den danske natur. Af disse er ca. 3.000 store svampe. Blandt de store svampe findes ca. 75 arter, som kan bruges til mad, og omtrent 100, som er giftige. Af dem er ca. ti typer meget giftige.
Hvis du er usikker på, om du eller dit barn har spist giftige svampe, eller har spørgsmål om giftige svampe, så tøv ikke med at kontakte Giftlinjen på telefonnummer 8212 1212.
Overlæge, MSc (klinisk toksikologi), ansvarlig for kemiske og naturforgiftninger på Giftlinjen, speciallæge i arbejdsmedicin, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Giftlinjen, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling og Klinisk Farmakologisk Afdeling
Bo Christensen
professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet