Kost ved højt kalium

Lotte Juul

diætist

Fakta

  • Forhøjet kalium kan forekomme hos personer med nedsat nyrefunktion
  • Kalium findes naturligt i de fleste af vores fødevarer i form af kaliumsalte
  • Frugt, juice, grøntsager, kartofler og fiberrige kornprodukter har et naturligt højt indhold af kalium
  • Indholdet af kalium nedsættes ved kogning af grøntsager og kartofler

Kaliumreduceret kost 

En kaliumrig kost vil ikke føre til forhøjet kalium hos raske personer med normal nyrefunktion. Men forhøjet kalium (hyperkaliæmi) kan forekomme hos personer med nyresygdom. 

Nedsat nyrefunktion nedsætter evnen til at udskille visse stoffer, herunder kalium. En kaliumreduceret kost kan derfor være nødvendig. Kaliumreduceret kost kan begrænse tilførsel af kalium til kroppen, så kroppens indhold af kalium ikke bliver for højt.

Rugbrød og groft brød

Kalium og nedsat nyrefunktion

Kalium er et mineral, som findes naturligt i de fleste af vores fødevarer. Kalium er nødvendigt for normal muskel- og hjertefunktion, samt opretholder væskebalancen i kroppen. Det er vigtigt at kaliummængden i blodet hverken er for høj eller for lav, fordi det blandt andet påvirker hjertet.

Normalt regulerer nyrerne kaliummængden i blodet ved at udskille overflødig kalium.

Ved nyresygdom eller nedsat nyrefunktion kan nyrernes evne til at udskille blandt andet kalium være nedsat.

Nyrerne formår, i visse tilfælde, ikke at varetage regulering af kaliumbalancen. Kalium vil da ophobes i kroppen og vil føre til en tilstand af forhøjet kalium.  

Når nyrernes evne til at udskille kalium er nedsat, kan det være nødvendigt at begrænse kaliumindtaget via kosten.

En kaliumfattig kost vil reducere din risiko for forhøjet kalium, og du kan opnå bedre kontrol over kaliumniveauet i dit blod.  

Hvilke mad- og drikkevarer indeholder meget kalium?

Kalium findes naturligt i mange af vores fødevarer. Der er dog stor forskel på, hvor meget de enkelte fødevarer indeholder.

Både sunde og usunde fødevarer indeholder kalium, og det er vigtigt at sikre en så sund og varieret kost som muligt.

En masse slags grøntsager på et skærebræt

     

Kalium findes især i fødevaregrupper som: 

  1. Grøntsager fx rodfrugter, kål, broccoli, avocado
  2. Frugter f.eks. banan, kiwi, rabarber og tørret frugt
  3. Juice; frugtjuice og grøntsagsjuice
  4. Bælgfrugter; linser, bønner, kikærter
  5. Fiberrige kornprodukter
  6. Kartofler
  7. Mejeriprodukter
  8. Nødder og mandler
  9. Chokolade og lakrids
  10. Diverse, f.eks. tomatpuré og -koncentrat, salterstatninger 

Find en udvidet liste over kaliumholdige fødevarer her. 

For at sikre en sund og varieret kost, er det vigtigt, du ikke fuldstændig undgår ovenstående fødevarer. Lær, hvordan du kan leve op til en sund og varieret kost, samtidig med du begrænser indtaget af kalium:

1. Kog dine grøntsager

  • Spis maksimalt 100 gram rå grøntsager dagligt. Kogte grøntsager kan spises frit, da kalium koges ud i kogevandet. Læs længere nede i artiklen, under "Tips til tilberedning", hvordan du bedst reducerer kaliumindholdet i dine grøntsager 
  • Lev op til de officielle kostråd ved at spise 600 gram grøntsager og frugt dagligt, hvoraf maksimalt 100 gram er rå grøntsager
  • Vær forsigtig med champignon, svampe, spinat, rosenkål, rå selleri, rå rødbede, avocado og tørrede bælgfrugter. Disse grøntsager har et højt indhold af kalium. Spis derfor disse grøntsager sjældent eller kun i meget små mængder

2. Begræns indtaget af frugt 

  • Spis maksimalt 100 gram rå frugt dagligt eller maksimalt 200 gram frugt fra dåse (uden lage). Begræns tørret frugt og undgå frugtjuice og smoothie
  • Der er især meget kalium i abrikos, banan, rabarber, kiwi, solbær, ribs, hyldebær, honningmelon. Spis derfor disse frugter sjældent eller kun i meget små mængder

3. Bælgfrugter

  • Begræns brugen af kikærter, bønner og linser

4. Fiberrige kornprodukter - spis hver dag

  • Spis rugbrød og fiberrige morgenmadsprodukter på daglig basis. Undgå hvedeklid og müsli

5. Kog dine kartofler  

  • Kogte kartofler kan spises, da kalium koges ud i kogevandet. Spis gerne kartofler flere gange om ugen. Læs i afsnittet "Tips til tilberedning af grøntsager og kartofler", hvordan du bedst reducerer kaliumindholdet i dine kartofler
  • Chips, pommes frites, kartoffelmos, bagte og råstegte kartofler frarådes
  • Ris og pasta indeholder kun små mængder kalium og kan med fordel erstatte kartoflen

6. Mejeriprodukter begrænses 

  • Drik dagligt maksimalt 1½ dl mælk eller syrnede mejeriprodukter (f.eks. A-38 eller yoghurt) eller spis maksimalt 25 gram ost (max. 30+). Undgå alle former for kakaodrikke

7. Nødder og mandler skal undgås

  • Der er meget kalium i nødder, jordnødder (som er en bælgfrugt) og mandler. Undgå indtag heraf. I praksis skal du derfor fravælge nødder, kager lavet med nødder/mandler, müsli, marcipan, peanutbutter og chokoladenøddecreme

8. Chokolade og lakrids bør undgås

  • Der er meget kalium i chokolade og lakridser. Du frarådes derfor at spise produkter, som indeholder chokolade og lakridser. Ønsker du at spise søde sager, vil det være bedre at vælge sukkerholdige alternativer som bolcher, vingummi eller sødt bagværk

9. Nogle drikkevarer skal undgås

  • Undgå kakaodrikke, frugtjuice, æblemost og smoothie. Drik maksimalt 1½ dl mælkeprodukter eller yoghurt dagligt. Du kan drikke 2½ dl. filterkaffe

10. Diverse

  • Undgå tomatpuré og -koncentrat og salterstatninger
  • Visse typer medicin og naturmedicin har et højt indhold af kalium
  • Gør din læge opmærksom på, hvilken medicin (herunder naturmedicin) du indtager

Tips til tilberedning af grøntsager og kartofler

Du kan reducere kaliumindholdet i grøntsager og kartofler med 30-50 % ved den rette tilberedning. 

Grøntsager og kartofler skal skrælles, skæres i mindre stykker og koges i rigeligt vand (tilsat lidt salt). Kassér kogevandet. Ved kogning "trækkes" kalium ud i kogevandet. 

Undgå at dampkoge, friturestege, trykkoge eller mikroovn. Det vil ikke reducere kaliumindholdet i grøntsagerne eller kartoflerne. 

Ønsker du grøntsager eller kartofler i din gryderet, stegt eller at de skal ovnbages? Det må du gerne - men de skal skrælles, deles i mindre stykker og koges først i rigelig mængde vand. Kassér vandet. Benyt herefter grøntsagerne og kartoflerne i din gryderet, steg dem på panden eller bag dem i ovnen.   

Vejledning ved lægen og klinisk diætist

Hvor meget kalium du kan indtage, afhænger af dine blodprøver, som viser blodet indhold af kalium samt nyrernes væskeudskillelse.

Din læge vil holde øje med dit kaliumniveau og tilpasse anbefalet mængde kalium derefter.

Personer med nedsat nyrefunktion og behov for kaliumrestriktion, anbefales ofte vejledning ved hospitalets kliniske diætist.

Din kliniske diætist vil kunne tilrettelægge kosten efter dine behov og give dig vejledning til valg af fødevarer, tilberedning og til- og fravalg. 

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen