Hvad er fødevareoverfølsomhed?
Nogle mennesker får reaktioner, når de indtager bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne.
For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne
- Optræde, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle
- Forsvinde eller blive mindre, når du lader være med at spise fødevaren
- Komme tilbage, når du spiser fødevaren igen
Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (intolerans).
- Fødevareallergi giver ofte akutte symptomer, men kan også give forsinkede reaktioner
- Fødevareintolerans udløser ofte langsomme og mindre dramatiske reaktioner
Skal dit barn testes for mælkeallergi?
Hvis der er mistanke om, at dit barn har mælkeallergi, kan dette afklares ved en test. Du kan forsøge med en 3-ugers elimination-provokationsdiæt.
Det er vigtigt, at disse 3 uger planlægges på forhånd - prøv at undgå specielle sociale begivenheder, som barnet skal deltage i.
Informer barnets institution/skole og begynd at læse varedeklarationer på alle de produkter, som dit barn spiser. Mælk skal altid deklareres på fødevarer i ingredienslisten.
Hvad er en elimination-provokationsdiæt?
- Uge 1: Provokation med mælk. Start med at notere, hvilke symptomer barnet har i ugen op til, du starter eliminationsdiæten, hvor du fjerner mælk og mælkeprodukter fra barnets kost. På denne måde bliver du mere opmærksom på, hvilke symptomer der plejer at forekomme, og det bliver lettere at sammenligne effekten af en mælkefri diæt
- Uge 2: Elimination af mælk og mælkeprodukter. Undgå at give dit barn mælk og mælkeprodukter i 1 uge. Fortsæt med at notere symptomer under den mælkefrie diæt
- Uge 3: Provokation med mælk. Genintroducer mælk og mælkeprodukter i 1 uge. Dette er vigtigt, for at se om symptomerne kommer igen. Fortsæt med at notere symptomer
Brug dette skema for daglig rapportering af symptomer. Det er vigtigt at gennemføre diætforsøget konsekvent for at kunne konkludere på effekten.
Mælk er i mange fødevarer
Ved mælkeallergi vil dit barn reagere på proteiner fra mælk og mælkeprodukter såsom ost, smør, yoghurt, fløde, creme fraiche m.m. Barnet vil reagere selv på meget små mængder.
Mælk kan også være brugt som ingrediens i mange hel- og halvfabrikerede produkter (fx leverpostej og frikadeller). Det er derfor afgørende, at du læser ingredienslisten, når du helt skal undgå mælk og mælkeprodukter.
Det skal altid fremgå af varedeklarationen, hvis en fødevare indeholder mælk eller en ingrediens fremstillet af mælk. Det skal være tydeligt, at ingrediensen kommer fra mælk. Det er fx ikke nok at skrive "kasein", da man ikke kan forvente, at du som forbruger ved, at kasein er et mælkeprotein. Her skal det fremgå, at kasein kommer fra mælk.
Det skal også fremhæves visuelt på ingredienslisten, hvis produktet indeholder mælk. Der behøver ikke at stå "mælk" på deklarationen, hvis det visuelt fremgår, at der er anvendt ost, smør eller fløde.
Ingen E-numre indeholder mælk
Mælkeallergi eller laktoseintolerans?
Mange forveksler laktosefri med mælkefri, men det er ikke det samme. Laktoseintolerans handler om mælkesukker, som ikke kan nedbrydes, mens dit barns allergi handler om reaktion udløst af mælkeproteinerne. Det er derfor ikke nok blot at købe laktosefrit, hvis dit barn har mælkeallergi, da laktosefri produkter vil indeholde mælkeprotein.
Hvis dit barn har mælkeallergi, skal kosten være 100 % mælkefri.
Hvis dit barn har laktoseintolerans, kan mælk ofte indgå i kosten i en mindre mængde. Laktoseintolerans handler om nedsat evne til at nedbryde mælkesukkeret.
Vær opmærksom på følgende fødevarer ved mælkeallergi
- Smør kan erstattes af olie ved stegning eller mælkefri margarine på brød. Mælkefri margarine findes i velassorterede dagligvareforretninger eller helsekostforretninger
- Brød og forskellige knækbrød, boller og brødtyper kan indeholde mælk. Tjek ingredienslisten
- Farsretter fx er der mælk i frikadellefars
- Færdigretter, fastfood kan indeholde mælk
- Pølser, leverpostej, fiskefrikadeller kan indeholde mælk
- Alle slags mælk og kakaomælk
- Ost og smøreoste
- Yoghurt, A38, skyr, koldskål
- Is, chokolade
Vælg i stedet uforarbejdet mad
- Hele stykker kød
- Fjerkræ og æg
- Fisk
- Uforarbejdet pålæg; fiskekonserves, kartoffel, banan, avokado, æg
- Kartofler, ris, pasta
- Frugt, bær og grønt
- Havregryn
Ofte kan specialprodukter som pølser uden mælk, leverpostej uden mælk eller fiskefrikadeller uden mælk fås i velassorterede dagligvareforretninger.
Hvis du er i tvivl, om dit barn har laktoseintolerans og ikke mælkeallergi, så kan du afprøve laktosefrie produkter. I laktosefri produkter er mælkesukkeret nedbrudt af et tilsat enzym. Laktoseintolerans betyder en nedsat evne til at nedbryde mælkesukker. Det giver symptomer umiddelbart efter indtag af flydende mælkeprodukter (ikke smør og fast ost).
Hvilke erstatningsmuligheder er der for mælk?
Småbørn, 0-3 år:
- Modermælk
- Højthydroliseret modermælkserstatning. Kan købes på apoteket
- Aminosyrebaseret modermælkserstatning kan være nødvendigt hos nogle meget sensitive børn
- Havredrik kan benyttes til madlavning, men kan ikke erstatte modermælkserstatning i forhold til næringsstoffer som protein, energi og kalk
- Rismælk frarådes børn under 3 år pga. indhold af uorganisk arsen
- Sojadrik frarådes børn under 2 år, da det øger risikoen for at udvikle sojaallergi
Der gives tilskud til højt-hydrolyserede modermælkserstatninger, når produkterne bruges til behandling af børn med mælkeallergi. Det kræver, at lægen udskriver en såkaldt grøn recept, som giver 60 procents tilskud. Der er ikke tilskud til højt-hydrolyserede modermælkserstatninger, hvis de bruges til forebyggelse af mælkeallergi hos allergidisponerede spædbørn, der ikke kan ammes fuldt i de første fire måneder. Her kan man i stedet søge hjælp hos kommunen til merudgiften efter Servicelovens §41.
Børn fra 4 år:
- Sojadrik og sojaprodukter kan indgå i kosten. Nogle sojaprodukter er kalkberiget
- Havremælk kan også bruges
Vil du vide mere?