Når du har fødevareallergi
Når du har fødevareallergi er det vigtig at tjekke ingredienslisten på de madvarer, du køber. Den fødevare eller det stof, du ikke tåler, kan indgå som ingrediens i andre fødevarer.
Hvad er allergenlisten?
Allergenlisten er en liste over de 14 mest almindelige fødevareallergener. Disse 14 allergener skal fremgå af ingredienslisten på færdigpakkede fødevarer.
- Glutenholdige kornprodukter, det vil sige hvede (som fx spelt og khorasanhvede), rug, byg, havre eller hybridiserede stammer heraf
- Krebsdyr, såsom rejer, hummer, krebs og skaldyr
- Æg
- Fisk
- Jordnødder
- Soja
- Mælk
- Nødder, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnødder (Corylus avellana), valnødder (Juglans regia), cashewnødder (Anacardium occidentale), pekannødder (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), paranødder (Bertholletia excelsa), pistacienødder (Pistacia vera), queenslandnødder (Macadamia ternifolia)
- Selleri
- Sennep
- Sesamfrø
- Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter udtrykt som SO2
- Lupin
- Bløddyr såsom østers, musling og blæksprutte
Det skal fremgå af ingredienslisten på færdigpakkede fødevarer, hvis ovenstående allergener indgår i fødevaren.
Det er vigtigt at være ekstra opmærksom på ingredienser, såsom fx remoulade, bouilloner, ketchup og blandingskrydderier, herunder karry. De kan indeholde allergener og skal stå i ingredienslisten.
Færdigpakkede fødevarer
Der er regler for mærkning af fødevarer. Det skal fremgå tydeligt, hvad de indeholder.
Mærkningen af fødevarer skal sikre, at forbrugerne får de nødvendige oplysninger om produktet, både hvad angår indhold, næring, holdbarhed og oprindelse. På færdigpakkede fødevarer skal oplysninger om allergener altid være skriftlige og påført emballagen.
Fødevarer, som ikke er pakket ind
Fødevarer, som pakkes ind mens du venter, regnes ikke for færdigpakkede fødevarer. Her gælder et andet regelsæt. Disse fødevarer behøver derfor ikke at være mærket. Dog skal der, jf. mærkningsbekendtgørelsen, oplyses om allergener enten skriftligt eller mundtligt.
Det betyder at på restauranter, caféer eller hos bageren skal du blot spørge personale om allergener i deres fødevarer/menuer. De er forpligtet til at oplyse om allergener, enten skriftligt eller mundtligt.
Oplysning om allergener kan fremgå på forskellige måder, fx på deres hjemmeside, på et skilt eller på menukort.
Ingredienslisten
Rækkefølge
Oplysningerne om madens indhold findes i ingredienslisten, hvor ingredienserne står i rækkefølge efter faldende vægt. Der er mest af det, der står først i ingredienslisten og mindst af det, der står til sidst.
Den generelle regel er, at alle ingredienser skal oplyses i ingredienslisten.
Ændringer i indholdet
Det er vigtigt, du læser deklarationen hver gang du handler. Producenten kan nemlig ændre sammensætningen af varen fra gang til gang.
Manglende ingrediensliste
Fødevarer, som ikke er mærket med ingrediensliste, bør altid bruges med stor forsigtighed. Ved pakninger, hvis største overflade er mindre end 10 cm2, er det frivilligt for producenten at påføre varen en ingrediensliste.
Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de 14 ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed (Allergenlisten).
For nogle grupper af fødevarer er ingredienslisten frivillig uanset pakningens størrelse.
Det gælder fx for:
- Uforarbejdet, frisk frugt og friske grøntsager, ost og smør
- Drikkevarer med en alkoholprocent over 1,2 procent
Det skal dog altid fremgå, hvis varen indeholder en af de 14 ingredienser, som oftest er årsag til overfølsomhed.
"Kan indeholde spor af"
Det er frivilligt, hvorvidt en fødevareproducent vælger at benytte betegnelsen "Kan indeholde spor af".
Når et produkt "kan indeholde spor af" betyder det, at der kan være risiko for, at en eller flere allergener forekommer i fødevaren. Allergenerne er ikke tilsat, men kan være overført fra en tidligere produktion på samme maskine. Et klassisk eksempel er spor af små mængder af nødder i mysliblandinger.
Vil du vide mere?
Du kan læse mere om mærkning af fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Kostråd
- Mælkeallergi
- Frugt og bær, overfølsomhed
- Grøntsager og bælgfrugter, overfølsomhed
- Nødder, mandler og frø, overfølsomhed
- Tilsætningsstoffer, overfølsomhed
- Krydderier og aromastoffer, overfølsomhed
- Laktoseintolerans, kostråd
- Cøliaki
- Æg, overfølsomhed
- Fisk, overfølsomhed
- Soja, overfølsomhed
Tjeklister
Om fødevareallergi og fødevareintolerans