Tjekliste for voksne med fødevareoverfølsomhed

Niels Küchen

speciallæge

Fakta

  • At have fødevareoverfølsomhed indebærer, at der er én eller nogle gange flere fødevarer, som du ikke kan spise
  • Hvis du ikke kan tåle fødevarer, som bruges ofte, er det vigtig at finde alternativer, som kan bruges i stedet. Både næringsmæssigt, men også smagsmæssigt
  • Udvalget af erstatningsprodukter i Danmark bliver hele tiden større og lettere tilgængeligt. Helsekostbutikker har størst udvalg, men flere fødevarebutikker har udvidet deres produktsortiment af erstatningsprodukter

Sådan bruger du tjeklisten

Tjeklisten er et hjælpemiddel til at finde frem til en varieret og sund kost.

Spørgsmålene, som skal besvares her, er vigtige som grundlag for at give gode kostråd og for videre opfølgning.

Der dukker desuden gerne mange praktiske spørgsmål op, når man har overfølsomhed over for fødevarer. Tænk igennem, hvad du ønsker at vide mere om, og tag det op med din læge, kliniske diætist eller sygeplejerske.

Du kan enten udfylde listen på forhånd, eller du og din behandler kan udfylde den sammen.

Jeg reagerer på:

Drikke:

Typen af drikke til måltiderne:       Antal glas/kopper pr. dag:      
Antal glas/kopper pr. dag:
Typen af drikke mellem måltiderne:Antal glas/kopper pr. dag:
Antal glas/kopper pr. dag:

Korn og pålæg:

Noter hvad du spiser af:
Brødtype:       Antal skiver pr. dag:      
Brødtype:Antal skiver pr. dag:
Margarine/smør:

Pålæg:

Kornblandinger/grød:
Mælkeprodukter:

Middag:

Hvad spiser du til middag af:

Kødtyper:

 

       Antal gange pr uge      

Fisk/skaldyr:

 

Antal gange pr uge
Kartofler:
Ris:
Pasta:

Grøntsager:

 

Bønner/linser:
Andet:

Krydderier:

 

Sauce:
Stegefedt:

Desserter, kager og søde sager:

Hvad spiser du af:
Desserter:              
Kager, kiks:
Is, yoghurt:
Frugt:
Chokolade:
Andre søde sager:

Hel- og halvfabrikata/færdigmad:

Selv om hjemmelavet mad kan være en fordel til patienter med fødevareallergi/-intolerans, vil det af og til være aktuelt at bruge noget hel- og halvfabrikata (færdigmad).

Heldigvis findes der mange alternativer, men det er vigtigt at finde ud, hvad maden indeholder. Hvad ser du efter på ingredienslisten/mærkningen?

Er der nogle fødevarer, du er usikker på, og hvis ja - hvilke?
 
 
 

Alkoholiske drikke:

Hvilke typer alkoholiske drikke kan du lide?
Øl:  
Vin:  
Andre alkoholiske drikke:  

Spise ude

Tænk igennem, hvad du gør, når du skal spise ude:
 
 
 

Ernæringsmæssige konsekvenser

Personer med fødevareallergi/-intolerans kan have behov for kosttilskud.

Tager du fiskelevertran eller andre kosttilskud?
Tilskudstype:       Dosis:      
Tilskudstype:Dosis:

Lægemidler

Bruger du nogle lægemidler pga. fødevareallergien/-intoleransen?
 
 
 

Alternativ behandling

Bruger du nogen form for alternativ terapi/behandling på grund af fødevareallergien/-intoleransen?
 
 
 

Har du andre spørgsmål om kosten?

Vil du vide mere

Kilder

Fagmedarbejdere

Niels Küchen

speciallæge for børne- og ungdomsmedicin, specialist for pædiatrisk allergologi og astma, Allergisygdomme, klinik 1, Gentofte Hospital

Jette Kolding Kristensen

praktiserende læge, professor, ph.d., Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen