Atopisk sygdom og allergi, forebyggelse hos børn

Kim Kristensen

speciallæge

Fakta

  • Forekomsten af atopisk sygdom, dvs. atopisk eksem (børneeksem), astma, høfeber og fødemiddelallergi, er steget fra 1960'erne til årtusindskiftet, men har nu stabiliseret sig
  • Der er ikke en enkelt faktor, som er ansvarlig for stigningen
  • På nuværende tidspunkt er det  ikke muligt at forebygge atopisk sygdom
  • Man kan muligvis nedsætte risikoen for peanuts- og æggeallergi hos børn, der er disponeret for dette, hvis man giver dem peanuts og æg. Det gælder dog kun hos børn, der endnu ikke har udviklet peanut- og æggeallergi, og har de først det, skal de selvfølgelig undgå peanuts og æg

Hvad er atopisk sygdom?

  • De atopiske sygdomme omfatter atopisk eksem (børneeksem), astma, høfeber og fødemiddelallergi 

Hvorfor får man atopisk sygdom?

  • De atopiske sygdomme er multifaktorielle sygdomme, det vil sige, at de har mange årsager
  • Det er ikke alle børn med atopisk sygdom, som har allergi
  • Allergi er aldrig den eneste årsag til atopisk sygdom, men drejer det sig om fødemiddelallergi, forsvinder symptomerne, når man fjerner (eliminerer) det pågældende fødemiddel fra kosten
  • Forekomsten af atopisk sygdom er steget betydelig fra 1960´erne til årtusindskiftet, men vi ved ikke præcis hvorfor

Kan atopisk sygdom forebygges?

  • På nuværende tidspunkt er effektiv forebyggelse af atopisk sygdom ikke muligt. Det skyldes, at vi ikke ved, hvorfor nogle personer får atopisk sygdom, og at disse sygdomme ikke skyldes en enkelt faktor
  • Som nedenfor anført kender vi dog faktorer, som er forbundet med både nedsat og øget risiko for atopisk sygdom

Faktorer forbundet med nedsat risiko for atopisk sygdom

  • Opvækst på bondegård med dyrehold
  • Indtag af upasteuriseret komælk. Det kan man dog ikke anbefale på grund af risiko for sygdomsfremkaldende bakterier i mælken
  • Kontakt med hund omkring fødselspunktet er forbundet med 50 % nedsat risiko for børneeksem 
  • En undersøgelse viste, at hos børn disponeret for peanutallergi, førte indtag af peanuts til lavere risiko for peanutallergi. Det skal understreges, at børnene endnu ikke havde udviklet peanutallergi, og har de først det, skal de selvfølgelig undgå peanuts
  • En anden undersøgelse viste, at indgift af kogt æg hos børn disponeret for udvikling af fødemiddelallergi reducerede risikoen for æggeallergi
  • Varieret kost inden for første leveår. Jo flere forskellige fødevarer barnet indtager inden for første leveår, jo mindre er risikoen for astma og fødemiddelallergi
  • Indtag af yoghurt inden for første leveår er associeret med 60 % reduceret risiko for atopisk eksem
  • Indtag af ost ved 18-månedersalderen er associeret med 50 % reduceret risiko for atopisk eksem og 70 % reduceret risiko for fødemiddelallergi

Faktorer forbundet med øget risiko for atopisk sygdom

  • Arv
  • Indtag af alkohol under graviditeten er associeret med øget risiko for børneeksem
  • Udsættelse for tobaksrøg, også under graviditeten
  • Fødsel ved kejsersnit. Specielt er planlagt kejsersnit associeret med øget risiko for astma hos barnet

Faktorer, hvor det er usikkert, om de er forbundet med øget risiko for atopisk sygdom

  • At barnet tidligt begynder på overgangskost, altså går fra mælk til rigtig føde 

Gældende anbefalinger

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler amning frem til 6-månedersalderen med introduktion af overgangskost fra 4-månedersalderen

  • Hos børn, der planlægges ammet fuldt, men har behov for tilskud indenfor første leveuge, anbefales højt hydrolyseret modermælksernæring alternativt aminosyre baseret modermælksernæring som tilskud. Børn, som ikke planlægges ammet fuldt, kan starte med almindelig modermælkserstatning fra fødslen

  • Det bør dog bemærkes, at den forebyggende effekt af hydrolyseret modermælkserstatning er tvivlsom, da 2 store undersøgelser nåede frem til den konklusion, at der ikke var effekt af dette, ligesom en anden stor undersøgelse tydede på, at tidlig eksposition for komælk beskyttede mod komælksallergi

Følgende anbefales IKKE:

  • Undgåelse af allergener. Der er ikke holdepunkter for, at børn, selv om de er disponeret for atopisk sygdom, bør undgå pelsbærende dyr eller specielle fødevarer
  • Diæt til gravide eller ammende kvinder
  • Sojabaserede eller gedemælksbaserede produkter
  • Sen introduktion af gluten

    Vil du vide mere?

    Kilder

    Fagmedarbejdere

    Kim Kristensen

    overlæge, dr.med., Børneafdelingen, Næstved Sygehus

    Annika Norsk Jensen

    speciallæge i almen medicin, ph.d.,

    Indhold leveret af

    Patienthåndbogen

    Patienthåndbogen

    Kristianiagade 12

    2100 København Ø

    DisclaimerPatienthåndbogen