Hvad er protein?
Protein er et næringsstof, som bidrager med energi til kroppen. Proteinindtaget i Danmark svarer til 16 % af den energi, der indtages via mad og drikkevarer. Danskernes indtag af protein svarer overens med de officielle næringsstof-anbefalinger.
Protein er kroppens byggesten og bruges primært til opbygning af muskler og vedligehold af kroppen.
Hvor finder du proteiner i maden?
Proteiner findes i det meste mad. De største proteinkilder i den danske kost er:
- Kød, kødpålæg, fjerkræ, æg, fisk og fiskepålæg
- Brød og kornprodukter, fx rugbrød og havregryn
- Mejeriprodukter, fx mælk, ost, skyr og yoghurt
- Bælgfrugter, nødder, mandler og sojaprodukter
Der findes også små mængder protein i frugt, grøntsager og kartofler.
Fedtstof, sukker, vand og alkohol indeholder ingen eller meget lidt protein.
Hvad gør protein ved kroppen?
Proteiner er kroppens byggesten. Proteiner er nødvendige for:
- Opbygning og vedligehold af muskler, celler og væv
- Produktion af hormoner og enzymer
- Spiller en afgørende rolle for immunforsvaret
Proteiner bidrager med energi, og tilfører kroppen 4 kalorier per gram protein, du spiser.
Der foregår hele tiden en opbygning og nedbrydning af kroppens proteiner. Kroppen har dagligt behov på 0,83 gram protein per kg kropsvægt til opbygning og vedligehold. Det svarer fx til ca. 58 gram protein for en person, som vejer 70 kg.
Proteinbehovet kan være større ved:
- Alder 65+
- Hård fysisk træning
- Alvorlig sygdom
Ældre over 65 år anbefales at spise mere protein end yngre voksne. Anbefalingen lyder på 1,2 - 1,5 gram per kilo kropsvægt.
En typisk dansk kost bidrager med ca. 1,1 gram protein per kg kropsvægt.
Vi er med andre ord dækket sufficient i forhold til kroppens proteinbehov. Vi spiser mere protein end kroppen skal bruge til opbygning og vedligehold. Det overskydende protein bruger kroppen som energi.
Det er kun elitesportsudøvere, der kan have behov for proteintilskud. Ved almindelig træning kan proteinbehovet fint dækkes via sund kost.
Proteinkvalitet
Proteiner er opbygget af 20 forskellige aminosyrer. Hvert protein er sammensat af en række forskellige aminosyrer, som tilsammen udgør et protein.
Nogle aminosyrer kan kroppen selv producere ud fra andre aminosyrer, mens en række aminosyrer skal tilføres via kosten. De aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, kaldes essentielle aminosyrer.
En fødevarers proteinkvalitet afgøres af sammensætningen af og især indholdet af de essentielle aminosyrer.
Animalske produkter som kød, fjerkræ, fisk, æg og mejeriprodukter har en høj proteinkvalitet. Animalske produkter har en proteinkvalitet mellem 90-100 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer.
Lavere proteinkvalitetses generelt i fødevarer fra planteriget såsom kornprodukter (fx havre, rug og ris), kartofler og bælgfrugter (fx linser og bønner). De fleste kornprodukter og bælgfrugter har en proteinkvalitet mellem 45-80 % af ønsket sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer.
Soja og sojaprodukter som tofu har, på trods af deres ophav i planteriget, en god proteinkvalitet på ca. 90 % af den ønskede sammensætning og mængde af de essentielle aminosyrer.
Proteinkvalitet er vigtig, hvis kosten er ensidig og flere fødevaregrupper udelukkes fra kosten fx vegansk kost. Omvendt hvis du spiser en sund og varieret kost, så får du let alle de aminosyrer, kroppen har brug for.
Protein og mæthed
Undersøgelser viser, at en proteinrig kost medvirker til en større mæthed end proteinfattig kost. Du spiser mindre i selve måltider og er mæt i længere tid. Protein kan dermed være gavnligt, når du ønsker at fastholde eller opnå en sund vægt.
Mæthed fra protein kan medvirke til begrænsning af overspisning ved måltiderne.
Proteiners effekt på sundhed og forebyggelse af sygdomme
Proteiner er vigtige for at opretholde og vedligeholde en sund krop.
Med stigende alder får du lavere muskelmasse, og derfor anbefales ældre 65+ at spise mere proteinrigt, samt styrke kroppen via fysisk aktivitet.
Der er ikke belæg for, at proteiner kan forebygge sygdomme.
Vil du vide mere?