Ved gastrisk bypass formindskes mavesækken til 30 ml, og den kobles på tarmen længere nede end før. Den lille mavesæk fører til dramatiske ændringer af madvanerne
Den første tid efter indgrebet skal du spise flydende kost. Efterhånden kan du spise moset mad
Først efter ca. tre måneder kan du regelmæssigt spise fast føde
Gastrisk bypass er en slankeoperation som indebærer, at mavesækken kun rummer 30 ml. Det betyder, at en dramatisk ændring af madvanerne er nødvendig. Læs mere om fedmekirurgi og gastrisk bypass.
Hvis du har fået udført en gastrisk bypass, vil det medføre ændringer i dit liv. I denne artikel kan du læse om, hvordan du opnår det ønskede vægttab samt undgår komplikationer.
Se animation om gastrisk bypass
Hvad er gastrisk bypass?
Gastrisk bypass indebærer, at der er plads til mindre mad i mavesækken. Ved operationen gøres mavesækken mindre. Den vil ikke kunne rumme mere end ca. 30 ml, og den kobles på tyndtarmen længere nede end før, hvor tolvfinger tarmen fra mavesækken ellers blot fortsatte ud i det første stykke af mavesækken. En stor del af mavesækken kan således ikke medvirke til fordøjelsen.
Tegning af gastric sleeve og gastric bypass
Indgrebet medfører desuden, at du ikke kan tåle visse næringsstoffer, som du fremover bør undgå - f.eks. koncentreret sukker og fedt.
Den lille mavesæk vil hurtigt fyldes op med mad under måltiderne. Fra mavesækken går der da signaler til hjernen om mæthedsfølelse. Du vil derfor føle dig mæt tidligere, og følelsen af mæthed varer længere. Resultatet bliver, at du spiser mindre.
Maden tømmer sig direkte ud i den øvre del af tyndtarmen (jejunum). Dette betyder, at maden ikke som før passerer gennem tolvfingertarmen (duodenum), hvorfra der kommer galde til tyndtarm og tyktarm. Selvom tolvfingertarmen således "bypasses", vil der alligevel komme galde til tarmene. Da størrelsen på åbningen mellem mavesækken og tyndtarmen bliver mindre end før, vil mavesækken tømme sig langsommere. Det medfører, at du føler dig mæt hurtigere og i længere tid.
Som skrevet ovenfor vil maden normalt blandes med galde og enzymer fra bugspytkirtlen i tolvfingertarmen. Galde og enzymer er vigtige for at kunne nedbryde føden. Eftersom disse stoffer efter operationen først blandes sammen med maden længere nede i tarmen, vil det føre til, at nedbrydningen af maden forsinkes, og mængden af næring, der optages fra tarmen, mindskes.
En del af maden kommer over i tyktarmen, før kroppen har optaget næringen i tyndtarmen. Dette betyder, at mere af maden passerer ufordøjet ud med afføringen. Dette vil kunne ændre afføringsmønstret.
Under operationen kan kirurgen vælge at "shunte" længere eller kortere afsnit af tarmen ud for at fremkalde en større eller mindre optagelse af næring fra tarmen.
Ændret livskvalitet
I takt med vægttabet vil langt de fleste, der har fået udført gastrisk bypass, opnå en dramatisk forbedret livskvalitet. Mange af de alvorlige gener, f.eks. diabetes, hjertesygdom, smerter i hofte og knæ, nedsat bevægelighed, dårligt sexliv, lavt selvværd etc. vil bedres betydeligt.
Hvis du spiser mindre mad eller er mere fysisk aktiv, taber du dig i vægt.
Kostrådene efter gastrisk bypass er udformet for at give dig et betydeligt vægttab. Hvis du lærer nye madvaner og følger kostrådene, vil du bevare vægttabet over tid.
Kostomlægning efter gastrisk bypass
Der er flere årsager til, at du skal lægge kosten om efter en gastrisk bypass operation:
At sørge for at sammensyningen i mavesækken kan hele uden at blive overstrakt af den mad, du spiser
At gøre dig vant til at spise mindre mængder mad, som kan blive fordøjet på en behagelig måde i den lille mavesæk
At hjælpe dig til at gå ned i vægt
At undgå bivirkninger og komplikationer efter operationen
Diæten starter med flydende føde, men du kan gradvist spise mere fast mad. Kostanbefalingerne kan variere, men fælles er den gradvise overgang til stadig fastere føde.
Hvor hurtigt du kan tage trinene fra flydende til fast føde afhænger af, hvor hurtigt kroppen tilpasser sig ændringerne i spisemønster og madens konsistens. Normalt tager det ca. tre måneder, før du kan spise almindelig mad, men det kan gå hurtigere.
Du kan også selv bidrage
Selv om gastrisk bypass hjælper dig til at gå ned i vægt, så sker det ikke af sig selv og på en gang. Det er vigtigt at have langsigtede mål, og vægttabet bør ske over lang tid. Operationen hjælper kroppen med at komme i gang med at tabe vægt, men din indstilling, din kost og dine levevaner er endnu vigtigere. For hurtigt vægttab kan have mange bivirkninger og nogle gange blandt andet medføre, at du får galdesten i galdeblæren med risiko for galdestenssmerter mv.
Du bør lægge dine madvaner om, så du sikrer et jævnt og gennemførligt vægttab. Hvis du dyrker motion regelmæssigt, vil det øge chancen for et vellykket vægttab og bidrage til at ændre din indstilling til mad. Desuden bør du have faste rutiner med at veje dig. Det er vigtigt, at du fastholder de nye vaner.
Ændrede madvaner og øget fysisk aktivitet
Kroppens energibalance omfatter bl.a. den energi man indtager og den energi man forbrænder. Det store vægttab efter fedmeoperationen kan opfattes som en slags nedbrydning af kroppens muskler og fedt, men samtidigt mindskes basalstofskiftet.
Ved et for højt indtag af energi vil energioverskuddet lagres i kroppen som fedt. Ved fysisk aktivitet bruger du energi, så det ikke oplagres i fedtdepoterne, dvs. energi forbrændes.
Hvis man spiser mindre mad eller er øget fysisk aktiv, er det godt for energibalancen.
Kostrådene efter gastrisk bypass er udformet for at give dig et betydeligt vægttab. Hvis du lærer nye madvaner og følger kostrådene, vil du bevare vægttabet over tid.