Efter en gastrisk bypass skal du omlægge dine madvaner betydeligt
De første dage efter indgrebet skal du leve af flydende føde. Efterhånden tåler du mad af stadig fastere konsistens
Den mængde mad, som du kan spise, bliver mindre. Maden skal derfor være rig på næring
Du har også behov for tilskud af vitaminer og mineraler
Efter en gastrisk bypass skal kosten justeres i flere trin. Du begynder med flydende kost, går over til moset konsistens og kan efterhånden spise små mængder af mange forskellige typer sund mad. Størrelsen af portionerne vil være meget mindre end dem, du tidligere har kunnet spise. Du vil få råd fra sygehuset om, hvor længe du skal spise flydende og blød mad.
Se animation om gastrisk bypass
Generelle kostråd efter operationen
Efter gastrisk bypass omfatter kosten mad, som er proteinrig, og som indeholder få kalorier fra fedt og sukker. Eftersom du spiser små mængder, er det vigtigt, at den mad, du vælger, er næringsrig. Du har desuden behov for tilskud af vitaminer og mineraler.
Spis roligt og langsomt. Tyg maden godt. Det kan tage 20-30 minutter at spise et måltid. Du bør ikke drikke til måltiderne, da risikoen for at overfylde mavesækken øges. Du bør drikke inden selve måltidet. Det er kun ved, at du tilpasser dig den nye måde at spise på, at du kan overvinde problemerne med den lille mavesæk, uden at du plages af "dumping" symptomer (som kan være koldsved, hjertebanken, kraftige mavesmerter, diarre og trang til at lægge sig), kvalme og opkastninger.
Du kan fortsat vælge det meste af den type mad, du kan lide. Men du skal lære ikke at spise for meget og dermed risikere ubehagelige bivirkninger. I festlige lag bør du fokusere på selskabet i stedet for at fokusere på maden.
Dine nye madvaner
Spis kun små mængder
Den lille mavesæk rummer kun en lille mængde mad. Stop med at spise, så snart du begynder at føle dig mæt. Hvis du fortsætter med at spise, vil du få ubehag i form af "dumping", smerte, kvalme og eventuelt opkastninger.
Tyg grundigt og spis langsomt
Sørg for tilstrækkelig tid til måltidet. Tag altid meget små bidder.
Spis og drik aldrig samtidigt
Den lille mavesæk kan ikke rumme både mad og drikke. Derfor skal du drikke mellem måltiderne og ikke til måltiderne. Dette forhindrer, at mavesækken overfyldes.
Spis 4 til 6 måltider per dag
Hvis du kun spiser 2-3 måltider per dag, er der stor risiko for, at du ikke får tilstrækkeligt med energi og næring. Eftersom du kun kan spise små mængder på en gang, kan du få svært ved at få tilstrækkeligt med proteiner, mineraler og vitaminer. Hvis du spiser flere gange om dagen, er det mindre sandsynligt, at du bliver meget sulten og glemmer de nye madvaner.
Drik kun sukkerfrie drikke og undgå kulsyreholdige drikke
Drikkevarer med højt indhold af kalorier, f.eks. sodavand, kan føre til, at du ikke taber i vægt. Du bør desuden undgå drikke, der indeholder kulsyre den første måned. Herefter er det individuelt, om du kan tåle sådanne drikke.
Den første tid lige efter operationen er mavesækkens kapacitet meget begrænset. Det betyder, at du kan spise meget lidt, og at du hurtigt vil føle dig mæt. Hvis du fortsætter med at spise, vil du få symptomer som kvalme, "dumping" og eventuelt opkastninger.
Den første tid efter operationen er det almindeligt at have enten nedsat eller ingen madlyst. Det tager tid at lære den nye måde, som maven fungerer på. Sult- og mæthedsoplevelserne samt selve smagen kan have ændret sig. Det er ikke sikkert, at du har lyst til de samme ting efter operationen, som du havde inden. Brug den første tid til at få gode måltidsvaner og sunde madvalg. Størrelsen af portionerne er individuel, men altid små.
Du skal lære at kende signalerne for mæthed - og holde op med at spise, når du mærker disse. Så vil du uden problemer kunne fortsætte med at spise begrænsede mængder mad og fortsætte med at gå ned i vægt.
Det er vigtigt, at du kun spiser blød mad og mad i puréform den første tid. Sørg for at du spiser tilstrækkeligt med protein til hvert måltid.
Alkohol hører ikke hjemme i det daglige indtag efter operation. Alkohol indeholder alt for mange kalorier og kan ved dagligt indtag føre til vægtøgning og i værste fald misbrug. Alkohol bør derfor begrænses til nydelse ved festlige lejligheder.
Trin 1 - flydende kost (første uge)
I denne fase - de første dage efter operationen - skal du kun spise næringsrig flydende kost med lavt indhold af fedt og sukker.
Eksempler på flydende kost:
Morgenmad: 1 dl letmælk. 1 dl juice (appelsin eller æble)
Mellemmåltid: 2 dl proteinrig næringsdrik
Frokost: 1 dl letmælk først. 1 dl varm suppe
Mellemmåltid: 2 dl juice (appelsin eller æble)
Middag: 1 dl letmælk først. 1 dl varm suppe
Natmad: 2 dl letmælk, evt. 2 dl juice (appelsin eller æble)
Herudover: Mindst 1-3 dl anden drikkelse uden kalorier, som f.eks. vand, kaffe, te, bouillon
Trin 2 - blød/moset kost (første 2-3 uger)
Hvis du tåler den flydende kost godt, kan du gå videre og prøve mad med moset eller purékonsistens eller mad med blød konsistens.
Eksempler på mos- eller purékonsistens eller mad med blød konsistens:
Morgenmad: 1,5 dl letmælk. 1/2 skive knækbrød med magert fedtstof og smøreost eller leverpostej
Mellemmåltid: 2 dl proteinrig næringsdrik
Frokost: 1,5 dl letmælk først. 1 dl mad i mos-/purékonsistens
Mellemmåltid: 2 dl juice (appelsin eller æble) eller moset banan, blød moden kiwi, melon eller pære
Middag: 1,5 dl letmælk først. 1 dl mad i mos-/purékonsistens
Natmad: 2 dl juice (appelsin eller æble) først. 1/2 skive knækbrød med magert fedtstof og smøreost eller leverpostej
Herudover: Mindst 5 dl anden drikkelse uden kalorier, som f.eks. vand, kaffe, te, bouillon