Hvad er svinerosen?
Svinerosen, også kaldet erysipeloid, er en hudinfektion, som skyldes smitte med bakterien Erysipelothrix rhusiopathiae fra dyr eller fisk.
Det fører til en rød og hævet hud, som i de fleste tilfælde går over af sig selv uden behandling.
Undtagelsesvis kan infektionen dog føre til en blodforgiftning og andre alvorlige infektioner.
Hvad er symptomerne på svinerosen?
Det tager fra 1 til 4 dage, fra du er smittet med bakterien, til der opstår en infektion.
De allerfleste tilfælde af svinerosen/erysipeloid fører til en ufarlig, afgrænset hudinfektion. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen få et alvorligt forløb og føre til f.eks. blodforgiftning.
Infektionen er ofte på fingre eller hænder og skyldes ofte mindre hudskader, som opstår ved kontakt med rejer, krabbe, fisk eller kød som indeholder bakterien E. rhusiopathiae.
Huden omkring infektionstedet rødmer og hæver op, og det kan udvikle sig til et rosafarvet center med skarp og hævet kant.
Man har ofte få eller ingen smerter.
Cirka 30 % får hævede lymfeknuder lokalt.
Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?
Vær opmærksom hvis dine hænder rødmer og hæver op, efter du har håndteret kød eller fisk.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles dels ud fra sygehistorien med kontakt til kød eller fisk, og dels på symptomerne med afgrænset rødme og eventuel hævelse.
Smitter svinerosen?
Sygdommen smitter ikke mellem mennesker.
Hvorfor får jeg svinerosen?
Bakterien Erysipelothrix rhusiopathiae er udbredt i naturen, og forårsager infektion hos blandt andet grise. Bakterien er også fundet hos får, heste, kvæg, kyllinger, krabber, fisk, hunde og katte.
Bakterien overføres til sår i huden, når du er i kontakt med inficeret kød eller fisk.
Fiskere, slagtere og dyrlæger har højest risiko for at få infektion.
Hvilken behandling er der?
Svinerosen/erysipeloid er oftest en afgrænset hudinfektion.
Antibiotika kan forkorte sygdommens forløb og forhindre tilbagefald. Almindelig penicillin er den foretrukne behandling.
Hvad kan jeg selv gøre?
Hvis du bruger handsker, når du tilbereder kød og fisk, forhindrer du, at bakterien kommer i kontakt med huden og forebygger dermed infektionen.
Hvordan undgår jeg at få eller forværre svinerosen?
Personer, som håndterer kød, fisk og skaldyrprodukter, bør bruge handsker, når de skærer kød eller fisk.
Hvis der opstår snitskader, er det vigtigt at rengøre såret med et desinficerende middel og dække såret med plaster.
Der findes ingen vaccine mod sygdommen.
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Hvis der opstår rødme, og huden hæver op (typisk på hånden), bør du søge læge.
Hvad kan lægen eller en anden behandler gøre?
Lægen kan stille en diagnose og igangsætte behandling med penicillin.
Ved mistanke om at svinerosen opstår efter kontakt med bakterien på arbejdspladsen, vil lægen anmelde det til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) som en arbejdsbetinget lidelse.
Hvordan er langtidsudsigterne?
Ubehandlet går sygdommen i de fleste tilfælde over af sig selv i løbet af 3-4 uger.
I sjældne tilfælde opstår alvorlige og livstruende tilfælde af blodforgiftning og betændelse i hjerteklapperne (endokardit).
Er svinerosen farligt?
I sjældne tilfælde kan svinerosen være årsag til blodforgiftning.
Hvor hyppig er svinerosen?
Svinerosen forekommer først og fremmest hos dyrlæger, slagtere eller fiskere.
Kan jeg få svinerosen mere end én gang?
Du kan få svinerosen flere gange, hvis du er udsat for smitte fra kød eller fisk.
Vil du vide mere?