Hvad er listeriose?
Listeriose er en fødevarebåren infektion, der skyldes bakterien Listeria monocytogenes
Bakterien er vidt udbredt i naturen og findes i de fleste rå eller let forarbejdede fødevarer
Hvad er symptomerne på listeriose?
De fleste raske personer, der bliver smittet med listeria, bliver ikke syge, men infektionen kan vise sig som en mild febersygdom med hovedpine, kvalme, opkastninger og diarré,
Hos særligt modtagelige personer, fx ældre og personer med nedsat immunforsvar, kan infektionen medføre blodforgiftning (sepsis) og hjernehindebetændelse (meningitis). Sygdommen udvikler sig gradvist med feber, man føler sig syg og får kulderystelser. Efterhånden kommer der symptomer på hjernehindebetændelse i form af påvirket bevidsthed og hovedpine.
Listeriose hos gravide og nyfødte
Listeriose under graviditet, hyppigst i 3. trimester, giver som regel et mildt forløb hos moderen med ukarakteristiske symptomer som feber, muskel- og rygsmerter og gener fra maven. Infektion under graviditet kan imidlertid føre til for tidlig fødsel og fosterdød.
Gravide kan overføre infektionen til fosteret, også uden selv at være syge. Listeria infektion hos nyfødte kan vises sig som lungebetændelse, blodforgiftning og hjernehindebetændelse.
Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?
Listeriose kan medføre blodforgiftning og hjernehindebetændelse. Sygdommen udvikler sig gradvist, man får feber, bliver alment syg og får kulderystelser. Efterhånden kan der komme symptomer på hjernehindebetændelse i form af påvirket bevidsthed og hovedpine.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles normalt ved at påvise bakterien Listeria monocytogenes i blod eller væsken omkring rygmarven (cerebrospinalvæsken) ved dyrkning eller PCR-test.
Hjernehindebetændelse, blodforgiftning eller alvorlig infektion hos et nyfødt barn giver mistanke om sygdommen.
Hvorfor får man listeriose?
De fleste rå og let forarbejdede fødevarer er forurenet med L. monocytogenes, som kan formere sig ved køleskabstemperatur. De fleste mennesker spiser af og til mad, som indeholder Listeria monocytogenes, uden at de bliver syge.
En række tilstande øger risikoen for at få en alvorlig infektion. Disse tilstande er blandt andet:
- et svækket immunforsvar
- graviditet
- alkoholisme
- høj alder
- sygdom som kræft og diabetes
Hvordan opstår smitten?
Kilden til smitte er som regel forurenede fødevarer.
Det drejer sig ofte om:
- Upasteuriserede mejeriprodukter (bløde oste)
- Kødpålæg
- Grøntsager
- Bearbejdede fiskeprodukter
Hvordan behandler man listeriose?
Listeriose er en alvorlig og livstruende infektion, der skal behandles på sygehus.
Man skal behandles med intravenøs (direkte i blodet) antibiotika i 2-6 uger, afhængig af sværhedsgraden af sygdommen og patientens immunforsvar.
Hvordan forebygges listeriose?
Fødevarestyrelsen har anbefalinger for, hvordan personer i risikogrupperne (gravide og personer med nedsat immunforsvar) undgår at blive smittede. Rådene er:
- Spis kødpålæg, koldrøget fisk og gravad fisk, så frisk som muligt
- Undgå upasteuriserede mejeriprodukter og råmælks blødoste
- Hold temperaturen i køleskabet på 5 grader celsius eller koldere
Hvordan udvikler sygdommen sig?
Tidlig behandling med antibiotika er afgørende for overlevelse uden hjerneskade. Samlet dødelighed ved sygdommen er ca. 25 %.
Infektion i graviditeten er i de fleste tilfælde en godartet sygdom både for moderen og fostret. Sygdommen kan gå over uden behandling, men det kan også føre til alvorlig infektion hos fostret.
Hvor udbredt/hyppig er listeriose?
- Listeriose er en sjælden infektion
- I Danmark ses typisk omkring 50 tilfælde om året. I 2009 og 2014 var der dog henholdsvis 98 og 92 tilfælde, og I 2022 blev der påvist 86 tilfælde
- Sygdommen forekommer hyppigst hos personer under 3 år og over 50 år, og stigningen skyldes primært en stigning i antal tilfælde blandt personer over 50 år.
- Antal nye tilfælde per år er i de industrialiserede lande under 1 tilfælde pr. 100.000, mens den er tre gange højere hos personer over 70 år og hele 17 gange højere hos gravide
- Listeria er den tredje hyppigste årsag til bakteriel hjernehindebetændelse hos voksne, især hos ældre og immunsvækkede
- Hjernehindebetændelse (meningitis) forårsaget af Listeria udgør ca. 5 % af alle tilfælde af hjernehindebetændelser hos nyfødte mellem 1-4 uger
Seneste udbrud af listeria
- I maj - juni 2022 blev 9 personer i alderen 33-93 år smittet med samme type af listeria. Alle havde underliggende sygdom og fire døde indenfor 30 dage. Der er ikke fundet en kilde til smitten
Vil du vide mere?