Sjögrens syndrom, ernæring

Sophine B. Krintel

speciallæge

Fakta

  • Nedsat dannelse af spyt er et problem ved Sjögrens syndrom
  • Når der er for lidt spyt, kan det også give problemer, når man spiser
  • For nogle personer med Sjøgrens syndrom kan spiseproblemer have betydning for optagelse af næringsstoffer
  • Der er forskellige måder at holde munden fugtig på, som kan hjælpe

Sjögrens og ernæring

Der findes ikke nogen specifikke anbefalinger af kost til personer med Sjögren syndrom, men mundtørheden kan give udfordringer i forhold til, hvad man kan spise. Der er kun udført beskeden forskning i, hvad betydningen af kost har ved Sjögrens syndrom.

Ikke nok spyt

For personer med Sjögrens syndrom kan mangel på spyt gøre det vanskeligt eller umuligt at spise på normal vis.

Her er nogle råd til, hvordan du kan kompensere for mangel på spyt:

  • Hold din mund fugtig ved hyppigt at læske dig med sukkerfrie drikke, især vand
  • Spis fugtig (væskeholdig) mad, særlig supper, stuvninger, kød med kraft eller sauce. Det kan også være æggekage, pasta, ost, og diverse slags grød af kornprodukter. Sidstnævnte kan med fordel koges med mælk for at øge proteinindholdet
  • Personer med tør mund udvikler ofte sår eller infektioner i munden og stærke krydderier kan være meget irriterende

Pas på tænderne

Den nedsatte spytproduktion øger risikoen for huller i tænderne (caries). Det anbefales derfor at undgå eller mindske indtagelse af drikkevarer med højt syreindhold (lav pH-værdi) som f.eks. sodavand, saftevand og juice. 

Immunsystemet og kost

Immunsystemet er kroppens forsvar mod bakterier, virus og svampe. Indtag af store mængder af bestemte næringsstoffer fører ikke til bedring af immunsystemet. Derimod er en god ernæringstilstand en måde at holde immunsystemet så velfungerende som muligt.

Du bør derfor sikre dig, at din kost indeholder alle de vigtige næringsstoffer. Det betyder, at du bør vælge produkter som fuldkornsbrød, frugt, grøntsager, proteinrig mad og mælkeprodukter.

Sats på at spise sundt generelt frem for en kost baseret på tilskud af næringsstoffer.

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Sophine B. Krintel

afdelingslæge, Ph.d., Afsnit for Højt Specialiseret Reumatologi, Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen