Fakta
- Kemoterapi, strålebehandling og en del medicin kan give ændringer i smagssansen
- Forandringerne er afhængige af flere faktorer, blandt andet i hvilken grad behandlingen har påvirket eller skadet smagsløgene og spytkirtlerne
Denne information er beregnet til kræftpatienter og deres pårørende.
Mange kræftpatienter oplever smagsforandringer, og mange oplever, at "intet smager som før". Under kemoterapi kan maden smage af pap eller jern.
Forandret smag i forbindelse med kemoterapi varer normalt fra et par dage til flere uger efter afsluttet behandling. I forbindelse med strålebehandling mod hoved-hals området kan smagsforandringerne vare i hele den periode, behandlingen foregår og flere måneder efter, at behandlingen er afsluttet.
Ved normal smag skelner vi mellem surt, sødt, salt og bittert. Under behandling og på grund af selve sygdommen kan smagssansen og evnen til at opfatte smag blive forandret.
Forandringerne er afhængige af flere faktorer, blandt andet i hvilken grad behandlingen har påvirket eller skadet smagsløgene og spytkirtlerne i munden. Derfor kan nogle patienter opleve, at de har behov for noget mere sødt, for at det skal smage sødt, mens andre - uanset mængde - ikke oplever, at det bliver sødt nok. En del patienter siger, at de har brug for mere af både surt og sødt, for at mad og drikke skal smage. Andre klager over en bitter eller metallisk smag, når de spiser rødt kød eller drikker rødvin
Smagsforandringer kan også give aversion mod enkelte madvarer, som for eksempel især kød, rødvin og kaffe. Oplevelsen af dette er meget individuel og som regel forbigående.
Prøv at undgå de madvarer, du ikke har lyst til, eller som giver dig ubehag. Find erstatninger: drik for eksempel te i stedet for kaffe og spis ris frem for kartofler. Erstat rødt kød med andre proteinrige råvarer som fisk, skaldyr, kylling, kalkun, æg, mælk, ost, bønner, ærter og nødder.
Du kan bruge bacon, skinke eller løg for at tilføre grøntsagerne mere smag. Manges erfaring er også, at mad smager bedst ved stuetemperatur.
Strålebehandling mod mundhulen kan føre til, at smagssansen forsvinder helt. Patienter, som har fået en sådan behandling, fortæller, at det at spise føles som at tygge bomuld eller savsmuld.
Hvis lugtesansen også er tabt eller reduceret, kan det være vanskeligt at få lyst til mad.
Farverig mad kan bedre noget på dette. Ligeså en indbydende præsentation af maden og servering i små portioner. Er lugtesansen intakt, kan du prioritere mad, som lugter godt.
Du kan også prøve at marinere kødet for at få en anden smag. Prøv dig frem med eksempelvis frugtjuice, vin, olie/eddike-dressing, chutney, sojasovs etc.
Eksperimenter med krydderier og prøv typer, du som regel ikke bruger. Rosmarin, oregano, hvidløg, ingefær og basilikum er nogle muligheder. Det er spændende at prøve sig lidt frem, men vær forsigtig med krydderier, hvis dine mund- og svælgslimhinder er sarte. Og er smagsoplevelsen svækket, så brug lugtesansen til at tænke dig til, hvordan maden smager.
Fagmedarbejdere
Indhold leveret af