Laktoseintolerans
Den venstre del af tegningen (A) viser, hvordan laktose (et dissakkarid) er opbygget af 2 monosakkarider (galaktose og glukose). Hos personer med normal aktivitet af enzymet laktase i tarmen spaltes bindingen mellem disse to monosakkarider. Kun monosakkarider kan passere tarmbarrieren (dvs. kan optages (absorberes) i kroppen fra tarmen) og har derefter næringsmæssig værdi. Disakkarider kan derimod ikke optages - og forbliver derfor i tarmen (se højre del af figuren).
Den højre del af tegningen (B) viser, hvordan processen forløber i tyndtarmen hos personer, der ikke har en normal laktaseaktivitet. Hos dem trækker det uspaltede disakkarid vand ind i tyndtarmen, hvorved der sker en bakteriel forgæring af laktosen, som medfører udvikling af brint, kuldioksid, mælkesyre og eddikesyre.
Disse substanser (i kombination) medfører ubehagelige symptomer som rumlen, flatulens (”luftudvikling”), mavesmerter og løse afføringer, når en laktoseintolerant person indtager mælkeprodukter med laktose.
I nogle lande tilsætter mejerierne per automatik laktase til deres produkter (fx "laktosefri mælk"), som derved får en lidt sødere smag grundet et øget indhold af sukker (glukose).
Vil du vide mere?
- Laktoseintolerans (mælkesukker) - for borgere
- Laktoserintolerans - for sundhedsfaglige
- Laktoseintolerans, kostråd
Indhold leveret af