Hvad er Q-feber?
Q-feber er en zoonose, det vil sige en dyresygdom, som også kan smitte mennesker. Sygdommen skyldes bakterien Coxiella burnetii, som er udbredt i hele verden hos husdyr (geder, får eller kvæg).
Hvad er symptomerne på Q-feber
Symptomerne på Q-feber opstår som regel 2-4 uger efter smitte:
- Feber, hovedpine, muskelsmerter, kvalme, opkastninger og diarré
- Lungebetændelse med hoste, åndenød og brystsmerter
- Nogle kan få leverbetændelse med gulsot
- I sjældne tilfælde kan tilstanden blive kronisk med betændelse på hjerteklapperne (endokarditis)
- Man regner med, at over halvdelen af de smittede aldrig får symptomer
Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?
Hvis du har en medfødt sygdom i hjertet, eller er blevet hjerteklap-opereret, skal du være opmærksom på langvarige (over 2 ugers varende) influenza-lignende symptomer (feber, hovedpine, muskelsmerter, kvalme, opkastninger, diarré, mavesmerter), som opstår i ugerne efter kontakt med husdyr, især i Holland og Sydeuropa.
Hvordan stilles diagnosen?
Ved at påvise antistoffer mod bakterien i en blodprøve. I sjældne tilfælde kan bakterien påvises direkte i betændt væv (f.eks. i betændte hjerteklapper) ved molekylærbiologiske metoder (såkaldt PCR).
Hvorfor får man Q-feber?
Mennesker kan få Q-feber fra geder, får og kvæg, som bærer bakterien i sig, også uden at dyrene selv bliver syge.
- Q-feber bakterier udskilles i dyrenes mælk og forekommer i fostervand og moderkagevæv fra smittede dyr
- Bakterierne kan overleve længe i støv og i utilstrækkeligt pasteuriseret mælk, tåler udtørring og kan hvirvles op og spredes gennem luften i støv og i forstøvet væske (såkaldte aerosoler)
- Små mængder bakterier er tilstrækkelige til at medføre sygdom. Udbrud fra gedebesætninger i Holland har vist, at bakterierne kan føres med vinden og forårsage sygdom flere kilometer væk
- Personer, som har professionel omgang med dyr (landmænd, landbrugsmedhjælpere, slagteriarbejdere og dyrlæger), er i størst risiko for at blive smittede
- Q-feber smitter som hovedregel ikke fra menneske til menneske
Er Q-feber arveligt?
Nej - Q-feber kan dog overføres fra mor til det ufødte barn.
Hvordan behandler man Q-feber?
Q-feber kan behandles effektivt med det antibiotikum, som hedder doxycyclin:
- To ugers behandling af ukompliceret Q-feber er tilstrækkelig
- Den sjældne kroniske og komplicerede sygdom kræver langtidsbehandling med kombinationer af antibiotika - ofte et år eller mere
- Operation kan komme på tale ved hjerteklapbetændelse
Hvad kan jeg selv gøre?
- Undgå omgang med geder, får og kvæg i udlandet - især i Sydeuropa og Mellemøsten
- Man bør naturligvis ikke besøge landbrug, hvor der er påvist Q-feber i besætningen
- Der findes i Danmark ingen tilgængelig vaccine mod Q-feber
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Søg læge ved symptomer på lungebetændelse i form af høj feber, hoste, åndenød, brystsmerter og almen svækkelse.
Man kan ikke på symptomerne skelne mellem almindelig lungebetændelse og lungebetændelse forårsaget af Q-feber.
Hvordan udvikler sygdommen sig?
Kun cirka halvdelen af smittede personer udvikler sygdom. De fleste tilfælde af Q-feber har et mildt forløb og går over af sig selv.
Q-feber kan dog i sjældne tilfælde få et mere langstrakt og alvorligt forløb:
- Personer med kendt hjerteklapsygdom eller med kunstige hjerteklapper kan få hjerteklapbetændelse
- Hos gravide kan Q-feber forårsage skader på fostret eller abort - se vejledning her hos Center for Gravide med Infektion
Hvor udbredt/hyppig er Q-feber?
- Q-feber er set i større udbrud i relation til f.eks. gedebedrifter i Holland, Tyskland og Sydeuropa
- Sygdommen er sjælden i Danmark
- Personer, som får Q-feber i Danmark, er oftest smittede i landbruget ved kontakt med geder, får eller kvæg
Kan jeg få Q-feber mere end én gang?
Det vides ikke, om man bliver immun efter tidligere Q-feber.
Vil du vide mere?