Vitaminer og mineraler er næringsstoffer, som du får gennem en sund og varieret kost
Gode råd
En sundt og varieret kost dækker dit behov for vitaminer og mineraler
Alle danskere anbefales ekstra D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til april
Gravide har øget behov for folsyre, D-vitamin, jern og evt. calcium (kalk)
Ældre og mennesker med knogleskørhed har et øget behov nok calcium (kalk) og D-vitamin
Hvad er vitaminer og mineraler?
Kroppen har brug for vitaminer og mineraler for at fungere godt. Og da din krop ikke selv kan danne vitaminer og mineraler, skal du have dem tilført gennem kosten.
Vitaminer og mineraler giver ikke energi som kulhydrat, protein og fedt, men mangelfuldt indtag af vitaminer og mineraler kan føre til svækkelse, give forskellige symptomer og resultere i sygdom.
Omvendt kan overdosis af vitaminer og mineraler også være et problem, da visse vitaminer og mineraler ved overdosering kan ophobes i kroppen.
Det sker kun sjældent, at man spiser sig til for mange vitaminer og mineraler via kosten. For store doser opstår næsten altid gennem kosttilskud.
Spis en sund, varieret kost svarende til De officielle Kostråd. Hermed skaber du de bedste betingelser for at få de vitaminer og mineraler, som du har brug for.
Selv på en varieret kost har du brug for tilskud med vitamin D i vinterhalvåret (oktober-april).
Under graviditet anbefales tilskud med folsyre, vitamin D, jern og eventuelt calcium.
Vitaminer inddeles i 2 hovedgrupper:
Vandopløselige vitaminer: B og C
Fedtopløselige vitaminer: A, D, E, og K
De vandopløselige vitaminer: B- og C-vitaminer
B- og C-vitaminer kaldes ”de vandopløselige vitaminer”. Dem har du brug for at få tilført dagligt, da de kun i begrænset omfang kan lagres i kroppen.
Der er en meget lille risiko for at få for store doser B- og C-vitamin. De B- og C-vitaminer, som du ikke har brug for bliver udskilt via urin.
Langt de fleste mennesker kan nemt få dækket deres behov for B- og C-vitamin i en sund og varieret kost.
Der er dog undtagelser: Gravide og kvinder, der ønsker at blive gravide, bør tage tilskud med det B-vitamin, der hedder folat (også kaldet B9, folinsyre og folsyre). Folat mindsker risikoen for neutralrørsdefekt hos fostret – se også Folsyre og graviditet.
Personer, der undgår animalske produkter (kød, fjerkræ, fisk, mejeriprodukter og æg), bør tage tilskud med det B-vitamin, der hedder kobalamin (B12).
De fedtopløselige vitaminer: A-, D-, E- og K-vitaminer
A-, D-, E- og K-vitaminer kaldes ”de fedtopløselige vitaminer”. De findes primært i fedt og bliver optaget i kroppen gennem fedt i maden.
Fedtopløselige vitaminer kan lagres i kroppens fedtdepoter - i lever og fedtvæv. Fra fedtdepoterne kan kroppen dække sit behov for vitaminer i op til flere måneder.
Solen er den primære kilde til vitamin D om sommeren, men om vinteren kan det være svært at få tilstrækkeligt vitamin D.
Alle fra 4 år og op anbefales at tage et kosttilskud med 5-10 μg vitamin D fra oktober til april.
Personer med mørk hud, tildækket med beklædning, samt gravide anbefales tilskud med 10 μg vitamin D dagligt.
Ældre over 70 år anbefales et dagligt tilskud med 20 μg vitamin D dagligt.
Udover vitamin D kan du nemt dække dit behov for fedtopløselige vitaminer gennem en sund og varieret kost.
Vitaminers funktion
Din krop har brug for vitaminer til en række funktioner, fx:
A-, D-, K- og C-vitamin opbygger og vedligeholder skelet, muskler, slimhinder og hud
B-vitaminer omsætter kulhydrater, proteiner og fedt til energi
K-vitamin er med til at få blodet til at størkne
B12-vitamin danner blodlegemer
C- og E-vitamin opretter immunforsvaret
Folat, B12, og A-vitamin regulerer gener og vækst
A-vitamin er nødvendig for synsfunktionen
Her finder du vitaminer
Det er nemt at få en masse vitaminer gennem en helt almindelig sund kost. Der er vitaminer i næsten alle fødevarer.
Her er nogle af de vigtigste kilder til vitaminer:
Grøntsager, frugt og bær giver A-, C-, E- og K-vitamin. Spis varieret af alle frugter og grøntsager i alle farver.
Røde og gule frugt/grøntsager indeholder meget A-vitamin
Mørkegrønne grøntsager indeholder meget K-vitamin og folat (folsyre)
Citrusfrugter og mange bær er især rige på C-vitamin
Kartofler indeholder B1, B6 og C-vitamin
Fuldkornsprodukter giver B-vitaminer
Mælk og mejeriprodukter giver B- og E-vitaminer. Ost bidrager med D-vitamin
Fisk giver D-, A-, folat og B6 –vitamin
Kød og fjerkræ giver B-vitaminer (B12- vitamin)
Æg giver D- og E-vitamin
Lever giver A-, B2, folat, og K-vitamin
Vegetabilske olier, nødder, frø og kerner giver A- og E-vitamin, niacin og folat
Mineraler
Mineraler er stoffer, som findes i jord og vand. Det vil sige, at alle mineraler er grundstoffer.
Der findes mange slags mineraler, og kroppen har ikke brug for dem alle sammen, men nogle af dem skal du sørge for at få, så kroppen kan fungere optimalt.
Hos raske mennesker er de vigtigste mineraler:
Calcium
Jern
Jod
Kalium
Magnesium
Natrium
Fosfat
Selen
Kobber
Zink
En sund og varieret kost giver dig de mineraler, som du har brug for. Men hvis du fjerner en eller flere grupper af fødevarer fra kosten, kan du komme til at mangle mineraler – fx hvis du ikke drikker mælk og spiser mejeriprodukter, undlader kød eller fisk.
Hvis du spiser mange forarbejdede fødevarer - fx pølser, kødpålæg og brød, kan du få for meget natrium (salt) i kroppen.
Kvinder i den fødedygtige alder får generelt for lidt jern og selen.
Ældre og mennesker med risiko for knogleskørhed skal sørge for at få nok calcium.
Mineralers funktion
Mineraler har mange funktioner, fx:
Calcium og magnesium opbygger og vedligeholder knogler og skelet
Zink opbygger og vedligeholder væv i kroppen
Calcium og magnesium er nødvendige for, at musklerne kan arbejde optimalt
Calcium er med til at få blodet til at størkne
Jern er vigtigt for transport af ilt i kroppen
Zink, magnesium og jod omsætter næringsstoffer
Zink og selen er vigtige for immunforsvaret
Jod er vigtigt i produktionen af hormoner
Her finder du mineralerne
Mineraler findes i de fleste fødevarer. Her er nogle af de vigtigste:
Grøntsager, frugt og bær giver jern, jod, kalium og magnesium
Kartofler giver magnesium og kalium
Fuldkornsprodukter giver magnesium, jern, selen og zink
Beriget salt og præfabrikeret brød giver jod, natrium og kalium
Mælk og mejeriprodukter giver calcium, kalium, magnesium, selen, zink og jod
Fisk giver selen, zink, magnesium og jod
Kød og fjerkræ giver magnesium, jern, selen og zink
Lever giver jern
Vegetabilske olier, nødder, frø og kærner giver magnesium
Postevand giver jod og magnesium
Citrusfrugter, kartofler og kød fremmer optag af jern i kroppen.
Mejeri- og fuldkornsprodukter hæmmer optag af jern.