Måling af kropstemperatur er en vigtig parameter, når man skal vurdere en syg person. Det betyder, at det er vigtigt at måle temperaturen, før man kontakter læge, hvis man for eksempel har mistanke om, at man selv eller ens barn har pådraget sig infektion.
Hvordan reguleres kropstemperaturen?
Kroppens temperatur kontrolleres og reguleres af det termoregulatoriske center i hjernen (hypothalamus), hvor der modtages informationer fra såkaldte perifere termoreceptorer rundt om i kroppen og fra blodet i halspulsåren.
Under normale omstændigheder holdes kroppens kernetemperatur konstant, på trods af at temperaturerne i omgivelsernes ændrer sig. Denne regulering sker ved, at det termoregulatoriske center i hjerne tilpasser kroppens produktion af varme, som for eksempel ved at frigøre varmen eller udvikle kulderystelser, hvis temperaturen skal stige.
Hvad er feber?
Den normale kropstemperatur kan variere gennem døgnet, med laveste temperatur om morgenen og højeste om aftenen. Ægløsning og fysisk aktivitet kan forhøje kropstemperaturen.
Feber defineres som temperatur over 38°C målt i endetarmen. Den mest pålidelige målemetode er temperaturmåling i endetarm. Måling af kernetemperaturen andre steder er lidt mindre præcise og kan vise lidt lavere temperatur, hvorfor man fejlagtigt ikke konstaterer feber. Temperaturen i mundhulen kan påvirkes af kolde og varme drikke.
Måling af temperatur i armhulen er for upræcis og kan ikke anbefales.
Målemetoder
Andre kendte målemetoder:
- Pandetermometer anvender infrarød teknik, hvor kernetemperaturen beregnes ud fra tindingepulsåren. Metoden kan gentages med samme resultat, men er ikke så sikker som måling af endetarms temperatur og kan ved feber undervurdere den reelle temperatur
- Mundhuletermometer bruges f.eks. i USA, men mindre i Skandinavien. Målingerne er mere unøjagtige end målinger i endetarmen
Måleproceduren
Måling af temperaturen i endetarmen
Termometeret føres ind i endetarmen i retning mod navlen. Det placeres 2 cm indenfor åbningen i ca. to minutter, eller til termometeret angiver, at målesignalet er stabilt.
Fordele ved metoden
- Det er den mest pålidelige målemetode
Ulemper ved metoden
- Det tager lidt længere tid at måle temperatur i endetarmen end de andre steder på kroppen
- Nogle oplever målingen som ubehagelig
- Termometeret skal gøres rent efter brug - også selv om der anvendes et plastikhylster rundt om termometret
Det har tidligere været almindeligt at bruge kviksølvtermometre. Man anbefaler nu at bruge elektroniske (digitale) termometre pga. bekymring for kviksølvforurening. Målinger med kviksølvstermometre og digitale termometre stemmer godt overens.
Måling af temperaturen i øret eller tindingen
På spidsen af øretermometerets side sidder en infrarød sensor. Sensoren registrerer varmestrålingen fra det væv, som sensoren peger mod. Termometeret er beregnet på, at sensoren skal være rettet mod selve trommehinden eller vævet rundt om tindingepulsåren og registrere strålingen derfra. For at sikre sig, at sensoren er rettet mod trommehinden, kan man forsøge at rette øregangen ud ved at trække øret op og udad.
Fordele ved metoden
- Fordele er, at temperaturmåling i øret er hurtig at udføre (tager nogle sekunder), er hygiejnisk og patientvenlig. Man sparer meget tid ved at måle temperaturen i øret i stedet for i endetarmen - f.eks. på store sygehusafdelinger
Ulemper ved metoden
- Ulempen er, at flere forhold kan påvirke målingen. Selvom målingerne kan gentages med samme resultat, så er det i flere studier påvist, at hos patienter med feber (temperatur over 38*C), vil man kunne risikere, at målingen af øretemperaturen ligger under den reelle kropstemperatur målt i endetarmen. Det vil i praksis sige, at hos en person, der reelt har feber, vil man fejlagtigt kunne slutte, at der ikke er forhøjet temperatur. Afvigelsen fra den "korrekte" kernetemperatur varierer, hvorfor man ikke blot kan korrigere med f.eks. 0.5 eller 1.0 *C
- Derfor er det vigtigt, at man oplyser, hvor og hvordan temperaturen er målt, når man henvender sig til for eksempel lægevagten
Måling af mundtemperatur
Mundtemperaturen måles i munden under tungen. Spidsen af termometeret føres ind under tungen, og munden holdes lukket. Man skal måle i minimum 3 minutter.
Fordele ved metoden
- For nogen er det en mere acceptabel måde at måle temperaturen på end i endetarmen. Målemetoden er dog ikke lige så præcis som måling i endetarmen
Ulemper ved metoden
- Ydre påvirkninger som drikke, mad og rygning kan påvirke den målte temperatur
- Metoden er unøjagtig, hvis termometeret ikke holdes på plads under tungen under hele målingen
- Usikkerheden ved målemetoden stiger ved høje temperaturer
Vil du vide mere?