Nyt om Medicin - Juni 2025
Børnebasislisten for smerter opdateret med ibuprofen i oral suspension
Ibuprofen oral suspension anbefales på Børnebasislisten, hvor smertedækning med paracetamol ikke har været tilstrækkeligt. Ibuprofen oral suspension er godkendt fra 6 måneder og mere end 7 kg, og er receptpligtigt. Lægemidlet bør ikke gives til børn med nyresygdom eller børn med dehydratio grundet risiko for nyrepåvirkning. Behandling bør være af kortest mulig varighed.
Se Børnebasislisten for smerter her
Ny oversigt om medicinsk behandling af osteoporose
Nu kan du som læge eller praksispersonale få et kort overblik over medicinsk behandling af osteoporose. Medicinfunktionen har i samarbejde med KAP-H udarbejdet en 2-siders deskguide, der har til formål at støtte ved valg af og opfølgning på behandling.
Du kan bestille fysiske udgaver af deskguiden ved at skrive til medicinfunktionen@regionh.dk med oplysning om ønsket materiale, antal og adresse på din klinik.
Methenamin – nu med klausuleret tilskud
Der findes nu markedsført to præparater med methenamin til forebyggelse af urinvejsinfektioner: Haiprex, der kan fås i håndkøb uden tilskud (ikke-apoteksforbeholdt), hhv. Methenamine hippurate ”EQL Pharma”, der er receptpligtigt og har generelt klausuleret tilskud (markedsført 28. april). Lægemidlerne er ikke substituerbare, men indeholder begge methenaminhippurat i tabletform i samme styrke (1 g) og pakningsstørrelse (100 stk.).
Methenamine hippurate ”EQL Pharma” har tilskudsklausulen:
”Voksne patienter med recidiverende symptomatiske urinvejsinfektioner, hvor øvrige relevante tiltag er forsøgt. Behandlingen skal seponeres ved utilstrækkelig effekt efter 6-12 måneder”.
Methenamine hippurate ”EQL Pharma” er generelt lidt billigere og koster 5,10 kr. pr. dag ved 1 g x 2 daglig, mens Haiprex koster af størrelsesordenen 6,40 kr. pr dag (maj 2025). Prisen for Haiprex er dog ikke fast, og kan variere.
Methenamin kan have effekt på forebyggelse af recidiverende urinvejsinfektioner. Det virker antiseptisk under sure forhold i urinen primært pga. omdannelse til formaldehyd, og der er ikke kendskab til resistens overfor methenamin. Efter opstart af methenamin bør det vurderes, om der reelt er en forebyggende effekt af behandlingen. Lægemiddelstyrelsen henviser til anbefaling fra NICE, hvor effekt bør revurderes indenfor 6 måneder og derefter hvert år.
Se Lægemiddelstyrelsens udmelding vedr. tilskudsstatus her
Nye patienter i DOAK-behandling skal opstartes i dabigatran af prishensyn
Som følge af betydelige prisstigninger på rivaroxaban, har den Regionale Lægemiddelkomite i Region Hovedstaden besluttet, at alle patienter der opstartes i DOAK-behandling, bør opstartes i dabigatran, hvis forhold omkring administration, medicininteraktioner, komorbiditet og nyrefunktion tillader det. Hvis der er kontraindikationer mod eller uacceptable bivirkninger til dabigatran, anbefales rivaroxaban.
Dabigatran etexilate Glenmark 150 mg: 3,40 kr. pr. dag.
Rivaroxaban ”Stada” 20 mg: 16,41 kr. pr. dag.
Der er meget ustabilitet på DOAK-priserne grundet patentfaldet på Xarelto. Derfor modtager I mange nyheder om dette emne.
Basislisten for atrieflimren
Se nyhed ”rivaroxaban-generika trukket af markedet grundet patentsag” i maj her
Forsyningsvanskligheder på tolterodin – revurdér behandling via pausering og brug solifenacin ved opstart
Sundhedsstyrelsen anbefaler en årlig 3-ugers behandlingspause for at revurdering af effekten af lægemidler mod overaktiv blære (OAB) som fx tolterodin (fx Detrusitol), solifenacin (fx Vesicare) og mirabegron (Betmiga). Du kan fx anvende dette symptomskema før og efter den 3 ugers pause til at vurdere om medicinen reducerer blæresymptomerne.
Få overblik over udredning og behandling i vores opdaterede OAB deskguide
Til patienter med behov for farmakologisk behandling af OAB, er solifenacin 1. valg på Basislisten for overaktiv blære.
Du kan bruge symptomspørgeskemaet til at vurderer effekt efter opstart.
Aktuel status og forventet leveringsdato for tolterodin samt andre lægemidler i restordre kan følges på restordre.dk.
Ny handleplan om opioider – få data over egne patienter nu og MedicinVisit i 2026
Region Hovedstaden har netop vedtaget en ambitiøs handleplan for at nedbringe forbruget af opioider, både i primær- og sekundærsektoren. Handleplanen indeholder følgende indsatser målrettet almen praksis:
- Tilbud om halvårligt at få data om ordination af opioider til egne patienter i 2025 og 2026. Bestil nu ved at skrive til medicin.center-for-sundhed@regionh.dk. Oplys navn og ydernummer.
- Oplysningsindsats vedr. forebyggelse af uhensigtsmæssigt opioidforbrug.
- Øget oplysning om muligheder for faglig sparring med tværfaglige smerteklinikker om vellykket ud- og nedtrapning af opioider hos patienter med kroniske smerter.
- Udvikling af materialer til understøttelse af almen praksis i vellykket ned- og udtrapning af opioider (forventet efteråret 2025 – vi skriver ud her når den er færdig).
- Besøg til almen praksis om opioider og smertebehandling ved tilbud om MedicinVisit i 2026.
Handleplanen indeholder mål om udfasning af tramadol og kodein (reduktion på 90% til nye patienter) samt fokus på at anvende morfin som førstevalg ved indikation for opioidbehandling og kun anvende oxycodon i tilfælde, hvor der er utilstrækkelig effekt, uacceptable bivirkninger eller svært nedsat nyrefunktion. Målet er, at forbruget af opioider skal være reduceret med 15% i 2026 sammenholdt med forbruget i 2024. Til sammenligning reducerede almen praksis i Region Hovedstaden sit forbrug med 11% fra 2023 til 2024.
Indsatserne på hospitalerne omfatter bl.a. udvikling og implementering af en smerteskabelon, som skal understøtte afdækning af patientens behov, udlevering af nødvendig mængde medicin fremfor ordination på recept, anvendelse af førstevalget morfin frem for oxycodon og på udfasning af tramadol og kodein som i almen praksis.
Endelig indeholder handleplanen også initiativer rettet mod privathospitaler samt et initiativ om udarbejdelse af en regional folder om hhv. akutte og kroniske smerter til borgere. Der er afsat 4,3 mio. kr. til arbejdet under indsatserne i handleplanen i 2025 og 2026.