Spring til indhold

Kraftigt stigende udgifter til semaglutid

Almen Praksis - Region Hovedstaden

Kraftigt stigende udgifter til semaglutid – opmærksomhed på tilskudsregler

Region Hovedstadens administration foretager løbende opfølgning på regionens udgifter til medicintilskud. I de seneste år har der været kraftigt stigende udgifter til diabeteslægemidlet semaglutid (bl.a. Ozempic) - stigninger som fortsætter med øget hastighed i 2023. Semaglutid er det mest omkostningstunge lægemiddel anvendt i praksissektoren jf. Medicinrapporten 2022. I første kvartal af 2023 var tilskudsudgifterne til semaglutid (Ozempic) på 70 mio., hvilket svarer til en stigning på 30 mio. kr. eller 74% sammenlignet med samme periode i 2022 (regionens egne data). Stigningen giver derfor bekymring for regionens samlede medicinbudget.

Administrationen er opmærksom på, at semaglutid kan anvendes til vægtreduktion, og at almen praksis kan opleve et ønske fra patienter uden diabetes om, at semaglutid ordineres med tilskud til overvægt uden, at tilskudsklausulen er opfyldt. 

Som følge heraf udsendte praksisadministration ultimo april information til almen praksis om grundlaget for medicintilskud til lægemidler af typen GLP-1 receptoragonister (GLP-1 RA), herunder semaglutid. Informationen blev sendt med henblik på at sikre, at almen praksis er særligt opmærksomme på at efterleve Lægemiddelstyrelsens klausulbestemmelse vedr. grundlag for medicintilskud. Lægemiddelstyrelsen har tildelt klausuleret tilskud til GLP-1 RA, som er godkendt til behandling af diabetes (link). Klausuleringen betyder, at kun ”patienter med diabetes mellitus type 2, der ikke har opnået tilstrækkelig glykæmisk kontrol ved behandling med metformin i kombination med andre antidiabetika med generelt tilskud, eller for hvem supplerende behandling med andre antidiabetika med generelt tilskud efter lægens samlede vurdering af patienten ikke anses for hensigtsmæssig” er berettigede til medicintilskud. Indikationen overvægt er ikke omfattet af klausulen.

Regionsadministrationen er opmærksom på, at der findes mange aktører, som står for ordination af GLP-1 RA, og at stigningerne ikke alene skyldes ordination i almen praksis.

 

Ulrich Andersen

Enhedschef for Økonomi

Center for Sundhed