Fysioterapipraksisfonden
Fysioterapipraksis - Region Hovedstaden
I denne information kan du som potentiel ansøger til Fysioterapipraksisfonden finde information om:
- Ansøgningsfrister
- Hvor mange midler, der uddeles årligt
- Hvilke elementer Fysioterapipraksisfonden lægger vægt på, når der til deles midler
- Krav til dig og dit projekt, når du modtager støtte fra Fysioterapipraksisfonden
- Information om budget og regnskab
- Information om ansøgningsskemaer
- Formelt om Fysioterapipraksisfonden
Håndbogen er også for andre interesserede, der ønsker at vide mere om Fysioterapipraksisfonden.
Kort om Fysioterapipraksisfonden
Fysioterapipraksisfonden uddeler ca. 3.000.000 kroner til forsknings- og kvalitetsudviklingsprojekter inden for fysioterapi i praksissektoren og til videreuddannelse af praktiserende fysioterapeuter. Derudover uddeler Fysioterapipraksisfonden årligt ca. 3 mio. kr. til Enhed for Kvalitet til udviklingsprojekter, som aftalt i overenskomsten.
Der er ansøgningsfrist to gange årligt: 1. april og 1. oktober. Omkring 1-2 måneder efter ansøgningsfristen holder Fysioterapipraksisfondens bestyrelse møde. Her træffer bestyrelsen beslutning om, hvilke ansøgere, der tildeles støtte. Umiddelbart efter mødet vil ansøgerne få skriftlig besked. Der gives ikke begrundet afslag.
Fysioterapipraksisfonden arbejder ud fra nogle generelle værdier:
Åbenhed - at der er åbenhed og gennemsigtighed om Fysioterapipraksisfondens formål, mål, hensigter, kriterier for tildeling af midler, bestyrelsens sammensætning og regnskab.
Værdi for pengene - at fysioterapipraksisfondens midler anvendes på en hensigtsmæssig vis, så der skabes mest mulig værdi for pengene til gavn for udvikling af fysioterapipraksis.
Fysioterapipraksisfonden er nedsat af overenskomstens parter, dvs. Regionernes Lønnings- og Takstnævn samt Danske Fysioterapeuter. Til dagligt administreres Fysioterapipraksisfonden af medarbejdere fra Danske Fysioterapeuter, Danske Regioner og KL.
Vigtig info til dig der vil ansøge fonden om støtte
Forsknings- og kvalitetsudviklingsprojekter skal have relevans for praktiserende fysioterapeuter og involvere fysioterapipraksis.
Alle fysioterapeuter kan ansøge Fysioterapipraksisfonden om støtte til et forsknings- eller kvalitetsudviklingsprojekt.
For at et projekt kan modtage støtte fra Fysioterapipraksisfonden, skal projektet være relevant for fysioterapi i praksissektoren eller den faglige udvikling af denne.
Projektet skal være af betydning og vigtighed for praktiserende fysioterapeuters og den faglige udvikling af fysioterapipraksissektoren.
Projektet skal meningsfuldt involvere fysioterapipraksissektoren, f.eks. ved medinddragelse eller involvering af praktiserende fysioterapeuter og/eller ved rekruttering af patienter i fysioterapipraksis.
Det er vigtigt, at du i din ansøgning tydeligt beskriver, hvorledes dit projekt er relevant for fysioterapipraksis, og hvorledes du vil inddrage fysioterapipraksis.
Fysioterapipraksisfondens bedømmelsesudvalg
Fysioterapipraksisfondens bestyrelse får faglig rådgivning fra et bedømmelsesudvalg. Bedømmelsesudvalget får alle ansøgninger vedrørende forskningsprojekter og kvalitetsudviklingsprojekter til faglig vurdering. Udvalget giver ansøgningerne point inden for elementerne:
- Formål og hypotese
- Metodisk kvalitet
- Gennemførlighed
- Impact
- Relevans for praksissektoren
- Prioritet
I overenskomstperioden (2019-2021) har bestyrelsen besluttet at prioritere forskning inden for følgende områder:
- Lænde-/rygsmerter
- Reumatologiske lidelser
- Osteporose (knogleskørhed)
- Tværfagligt/tværsektorielt samarbejde for at højne forsknings- og udviklingsmiljøet i praksis.
Fysioterapipraksisfondens prioriteringer kan løbende tages op til drøftelse i bestyrelsen. Prioriteringerne vil dog altid skulle følge de fælles mål i overenskomsten.
Ansøgning vedrørende de regionale kvalitetsudviklingspuljer
Der er i Fysioterapipraksisfondens budget afsat kr. 500.000 årligt til de regionale kvalitetsudviklingsprojekter. Beløbet fordeles mellem regionerne i forhold til, hvor mange gruppe 1-sikrede borgere, der bor i de respektive regioner.
Når de regionale samarbejdsudvalg ønsker at iværksætte regionale projekter, skal der som for andre ansøgninger om støtte indsendes en ansøgning til Fysioterapipraksisfonden, som efter at bedømmelsesudvalget har vurderet ansøgningen, træffer beslutning om, hvorvidt der skal gives støtte. I de fleste regioner har man nedsat et kvalitetsudvalg, som rådgiver samarbejdsudvalget om, hvilke projekter der bør iværksættes.
Såfremt der i en region ikke bruges det årligt afsatte beløb, kan beløbet overføres til de efterfølgende år. Ikke forbrugte midler kan i alt opsamles for 2 år.
Videreuddannelse
Du kan søge som støtte til videreuddannelse, hvis du er praktiserende fysioterapeut, og er tilmeldt
overenskomsten mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Danske Fysioterapeuter.
Fysioterapipraksisfonden prioriterer fortrinsvis ansøgninger til uddannelser, der har relevans for det kliniske arbejde i praksissektoren. Af hensyn til, at Fysioterapipraksisfonden kan prioritere mellem de mange ansøgere til samme uddannelse, bedes du vedlægge en motiveret ansøgning på maksimalt én side.
Du kan bl.a. søge støtte til:
- Løn og honorar for arbejde direkte relateret til projektet
- Leje af apparatur
- Materialer der alene anvendes i forbindelse med det aktuelle projekt
- Udgifter til formidling af projektets resultater.
Ansøgningsskemaer
Når du skal søge om støtte fra Fysioterapipraksisfonden, skal du anvende de elektroniske ansøgningsskema på Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) hjemmeside.
Læs om ansøgningsprocedurer og vejledninger her.
Krav til dig der får støtte fra fonden
Formidling
Når du modtager støtte fra Fysioterapipraksisfonden, forpligter du dig til at formidle projektets resultater på opfordring af Fysioterapipraksisfonden. Det skal sikre, at der sker en videndeling til andre praktiserende fysioterapeuter. Det kan fx være på ”Forskningstemadagen” eller på Danske Fysioterapeuters Fagkongres. Det kan også være på relevante kurser eller temadage.
Du forpligter dig også til at indsende et abstract, når du aflægger endelig status, budget og regnskab til Fysioterapipraksisfonden. Hvis projektets resultater publiceres i et forskningstidsskrift, skal det fremgå, at projektet er støttet af Fysioterapipraksisfonden. Der skal endvidere sendes en kopi af artiklen til ”Fysioterapeutens” faglige redaktør.
Offentliggørelse af projekt og støttemidler
Når du ansøger om midler Fysioterapipraksisfonden, så samtykker du samtidig til, at dit navn, projektets titel, årstal for bevilling samt bevilget beløb offentliggøres på Danske Fysioterapeuters hjemmeside, hvis du har modtaget støtte fra Fysioterapipraksisfonden.
Status, budget og regnskab
Når du modtager støtte til et projekt, forpligter du dig til per 1. april og 1. oktober at indsende status til
Fysioterapipraksisfonden, hvor du redegør for projektets status, herunder fremdrift af projektet samt økonomiopfølgning.
Status skal indeholde:
- Beskrivelse af projektets aktuelle formål samt hvorfor der eventuelt er sket en ændring siden bevillingen fra Fysioterapipraksisfonden.
- Beskrivelse af projektets tids- og milepælsplan samt eventuelle ændringer og begrundelser herfor.
- Økonomi, herunder status for forbrugte midler og eventuelle budgetændringer samt begrundelse herfor.
Det samme gælder for fysioterapeuter, der har modtaget støtte til videreuddannelse. Dog skal status blot indeholde:
- Beskrivelse af tidsplan og begrundelse for eventuelle ændringer
- Økonomi, herunder status for forbrugte midler og eventuelle budgetændringer samt begrundelse herfor
Midler, der ikke er blevet brugt, skal tilbageføres til Fysioterapipraksisfonden.
Hjælp til udbetaling, opfølgning og afrapportering ved en bevilling findes på RLTNs hjemmeside her.
Formelt om fonden
Fondens bestyrelse består af embedsmænd fra Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og politikere fra Danske Fysioterapeuter.
For nuværende sidder følgende i bestyrelsen:
Nanna Skovgaard (formand for Fonden, repræsentant for RLTN)
Sanne Jensen (næstformand, repræsentant for Danske Fysioterapeuter)
Trine Vig Houe (repræsentant fra RLTN)
Lau Rosborg (repræsentant for Danske Fysioterapeuter)
Kommissorium, vedtægter og forretningsorden for Fysioterapipraksisfonden kan findes her.