MedicinNyt nr. 3, 2024
Seponering af lægemidler til overaktiv blære
Seponering af lægemidler til overaktiv blære er et indsatsområde hos Medicinteamet i Midtkraft, da lægemidlerne generelt har beskeden effekt og medfører risiko for bivirkninger. Den
gennemsnitlige effekt svarer til 1,2 færre vandladninger på 2 døgn og et fald på 1 inkontinensepisode på 2 døgn.
Første og andet valg til farmakologisk behandling af overaktiv blære er muskarinreceptorblokkere (bl.a. Vesicare (solifenacin)) og β3-adrenoceptoragonist (Betmiga (mirabegron)).
Anbefalingen er, at der følges op på behandlingen hver 6.-12. måned, og overvejes pausering i cirka tre uger årligt med henblik på vurdering af fortsat behov. Lægemidler til behandling af overaktiv blære seponeres altid ved manglende effekt efter 1-2 måneders behandling og ved permanent kateter. Behandlingen er symptomatisk og kan seponeres uden aftrapning.
Forbrug
Forbruget af blæremidler er generelt stigende, og i Region Midtjylland har vi sammen med Region Nordjylland det højeste forbrug.
Kvalitetsprojekt i praksis
Kvalitetsprojektet Seponering af lægemidler til overaktiv blære blev gennemført fra januar til august 2023 i Klinik for Almen Medicin, Lemvig. Formålet var at afprøve en arbejdsmodel for seponering af lægemidler til overaktiv blære ved inddragelse af praksissygeplejersker. Projektet omfattede fire centrale elementer:
- Infomøde i klinikken
Farmaceuter fra Medicinteamet informere praksis om projektet og gennemgår materialer til seponering af lægemidler til overaktiv blære.
- Udvælgelse af patienter
Praktiserende læger, sygeplejersker og farmaceuter drøfter, hvilke patienter der vil have gavn af at få behandlingen seponeret.
- Kontakt til patienter
Sygeplejersker kontakter patienterne (telefonisk eller i klinikken) og opfordrer til seponering.
- Opfølgning
Patienterne får en opfølgende lægesamtale ca. 2 måneder efter seponering af lægemidler.
Resultater
Sygeplejerskerne kontaktede 36 patienter og opfordrede til seponering af lægemiddel mod overaktiv blære. Heraf ville 33 patienter (92%) gerne have behandlingen seponeret, mens tre ikke var motiverede til det.
Resultatet blev, at 19 af de 33 patienter (58%) endte med at få behandlingen seponeret permanent, mens 14 patienter (42%) genoptog behandlingen igen efter en pause, da de vurderede, at lægemidlet havde haft effekt.
Dermed oplevede over halvdelen af patienterne, som pauserede/seponerede medicinen, at der ikke længere var effekt, og de var glade for nu at skulle tage mindre medicin.
Simpel arbejdsmodel med mange fordele
Læger og sygeplejersker fremhævede flere fordele ved projektet. Primært at det var enkelt med en specifik lægemiddelgruppe og en patientpopulation af begrænset størrelse. Kvalitetsprojektet blev opfattet som simpelt og havde en struktureret tilgang, der let kunne integreres i det daglige arbejde i praksis. Læger og sygeplejersker bemærkede også, at projektet medførte øget fokus på vigtigheden af at vurdere og revurdere behovet for medicinering, hvilket havde en afsmittende effekt på klinikkens ordination af andre lægemidler.
Hovedbudskaber fra projektet
Arbejdsmodellen, hvor en sygeplejerske kontakter patienterne om seponering af blæremidler, er en simpel indsats som er let at gennemføre i almen praksis.
Flertallet af patienterne vil gerne prøve at seponere blæremidlet, og mange opnår permanent seponering.
Arbejdsmodellen faciliterer ikke kun effektiv seponering, men øger også fokus på ordination, genordination og seponering af medicin generelt.
Kontakt Medicinteamet på sundhed.medicinteamet@rm.dk, hvis jeres klinik ønsker sparring om seponering af lægemidler til behandling af overaktiv blære.