Infertilitet
Hvem bør udredes
Hvis der ikke er oplagte årsager i anamnesen (hos kvinden svær salpingitis, perforeret appendicitis, menstruationsforstyrrelser eller tidlig menopause hos kvindens mor eller retentio testis eller parotitis med orkitis o.l. hos manden) er der rationel indikation for infertilitetsudredning ved:
- Kvinden < 35 år: efter 1 års ufrivillig barnløshed
- Kvinden > 35 år: efter ½ års ufrivillig barnløshed
Hvem kan tilbydes behandling
Adgang til assisteret reproduktion, det vil sige in vitro fertilisation (IVF) og intrauterin insemination (IUI), er reguleret i henhold til Lov om Assisteret reproduktion. Loven stiller bl.a. krav om, at der skal ske en vurdering af, om parret/en enlig kvinde vil kunne drage fornøden omsorg for et barn efter fødslen.
Enlige og Lesbiske har fuld mulighed for at få fertilitetsbehandling i offentligt regi, såfremt de opfylder de samme betingelser som andre.
Kvinder/par kan pr. 1. december 2024 henvises til offentlige fertilitetsklinikker for at få andet barn. Kriterierne til første og andet barn er de samme.
Fertilitetsbehandling tilbydes på hospitalsklinikkerne til kvinder, der er henvist, inden de er fyldt 40 år, og der behandles ikke efter det fyldte 41. år.
I perioden 1. december 2024 – 30. november 2026 kan behandlingen også foregå på en privat samarbejdsklinik, men henvisning og udredning foregår på de offentlige klinikker. De par/kvinder, som skal bruge donorsæd, udliciteres ikke til privat klinik.
Inden henvisning
TOBAK
Både kvinden og evt. partner bør stoppe med nikotin-produkter (rygning, damp, snus etc.), da rygning forringer sandsynligheden for at opnå graviditet. Desuden er det vigtigt, at barnet fødes til et ”ikke rygende hjem”, da barnet ellers har stor risiko for at blive indlagt med luftvejssymptomer eller andre komplikationer.
KVINDENS BMI
Kravene til BMI skal være overholdt, når kvinden henvises. Det er ikke nok, at hun er påbegyndt vægttab.
BMI>35 tilbydes ikke behandling i offentlig regi på grund af nedsat sandsynlighed for at opnå graviditet, øget risiko for spontan abort og for graviditets- (sukkersyge, svangerskabsforgiftning etc.) og fødselskomplikationer.
Kvinden skal have et BMI under 30, men der behandles ved et BMI på 30-35, såfremt kvinden er fyldt 31 år eller ved lav AMH for alderen (se under blodprøver).
BMI <18; kvinden kan henvises og vil blive indkaldt til fysisk fremmøde i Fertilitetsklinikken med henblik på vurdering af årsag til lavt BMI. Evt. laves korrespondance med egen læge ved bekymring.
MANDENS BMI
Forhøjet BMI forringer sædkvaliteten.
MEDICIN
Ved behandling med Wegovy er der karantæne på 2 måneder før graviditet for både mænd og kvinder. Ved Victoza eller Saxenda er karantænen 8 dage.
Henvisning
Henvisning af ufrivilligt barnløse til fertilitetsklinikkerne og de praktiserende gynækologer i Region Midtjylland skal indeholde:
- Relevant anamnese: Gynækologiske faktorer (menstruationsmønster, tidligere salpingitis, tidligere graviditeter), medicin, allergi samt vurdering af forældreegnethed (fx psykisk sygdom, misbrug, sociale forhold, evt. tidligere tvangsfjernelser).
- Eventuel partner: Navn og CPR-nr påføres.
- Blodprøver: Egen læge bør tage blodprøver ved fx kendt stofskiftesygdom, gastric bypass, vitaminmangel, anæmi eller andet i relevante tilfælde. Alle blodprøver i øvrigt bestilles af Fertilitetsklinikken og det er Fertilitetsklinikken, som handler på blodprøverne (bla. HbA1C, AMH, TSH). Hvis patienten udkommer med forhøjet HbA1C eller TSH kan Fertilitetsklinikken henvise tilbage til egen læge med henblik på kontrol/behandling.
- Chlamydiapodning: Bør være max 6 mdr. gammel på henvisnings-tidspunktet. Ved positiv podning bør relevant behandling af parret iværksættes.
- Evt. Cervixcytologisk undersøgelse: Hvis kvinden ikke har fået foretaget en cervixcytologisk undersøgelse indenfor de seneste 3 år skal den foretages og svaret skal foreligge inden henvisning. Hvis kvinden har fulgt sit screeningsprogram skal status noteres i henvisningen.
- Rubellastatus: Skal kontrolleres, hvis immunstatus er ukendt. Vaccination bør foretages inden fertilitetsbehandling, men kvinden skal kun vaccineres 1 gang og det er gratis ved egen læge. Status skal noteres i henvisningen. Graviditet bør undgås den første måned efter vaccination.
Generelt er kvinderne selv tovholdere på at få taget cervix smear, Chlamydiapodning og Rubellastatus. De skal lave aftale med egen læge om kontrol, hvis dette er uklart eller mangler.
- Forældreegnethed: Hvis egen læge har kommentarer til forældreegnethed eller har viden som Fertilitetsklinikken kunne have gavn af i at vurdere dette, så må det meget gerne skrives i henvisningen.
- Evt tolk: Er ikke nødvendigt ved engelsktalende, men ellers påfør hvilket sprog.
- Henvisningen kan ikke lægges på henvisningshotellet til Fertilitetsklinikker på hospitalet, men skal stiles direkte til Fertilitetsklinikken.
- Opdatering af FMK
- Medicinanbefalinger
- Ved kendt Myxødem: TSH skal være < 2,5 før start på fertilitetsbehandling.
- Der anbefales 400 mikrogram Folinsyre daglig + en almindelig vitamintablet (kan evt. indeholde tilstrækkeligt Folinsyre i forvejen).
- Fryseæg: Henvisning er ikke nødvendig, hvis man ønsker at bruge befrugtede, nedfrosne æg, men patienten kan få brug for at egen læge opdaterer FMK. Tilmeldingen skal ske via Fertilitetsklinikkens hjemmeside.
Hospitalsforløb
Visitation
Der er IKKE udrednings- og behandlingsgaranti indenfor specialet.
Horsens og Skive fertilitetsklinikker tilbyder alle typer af udredning og behandling. Når der er svar på blodprøver og sædprøve vil behandlingsstedet vurdere om patienten/parret skal tilbydes IUI (insemination) eller IVF (In-vitro Fertilisation). Ved IUI kan kvinden blive henvist videre til privatpraktiserende gynækolog for at få lavet HSU for at undersøge tubapassagen.
Nedsat sædkvalitet
Fertilitetsklinikken tager sig af eventuel udredning af mænd med meget lav sædkvalitet - det vil sige UL af testis, hormonblodprøver og genetiske prøver. Hvis sædkvaliteten er stærkt nedsat, vil valget stå mellem IVF med mikroinsemination (ICSI) eller donorinsemination (IUI D), hvor der anvendes sæd fra en donor. Begge behandlinger resulterer i et barn hos ca. 70 %. Ved komplet fravær af sædceller kan parret evt. blive viderehenvist til OUH, hvor man kan undersøge muligheden for IVF med anvendelse af spermatozoer udhentet fra testis ved mikro TESA.
Udgifter i forbindelse med behandlingen
Det er uden egenbetaling at modtage offentlig fertilitetsbehandling, men man skal selv købe medicin til behandlingen. Medicintilskud pr. år justeres løbende.
Hvis man er i behandling ved privatpraktiserende gynækolog er der egenbetaling for donorsæd, medmindre man er henvist via Fertilitetsklinikkerne.
Lokale oplysninger
Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Horsens
Telefon: 7842 6562
Mail: fertilitet@horsens.rm.dk
Lokationsnummer: 5790000182824
Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Skive
Telefon: 7844 5760
Mail: fertilitetsklinikken@midt.rm.dk
Lokationsnummer: 5790002005046
Under Find behandler på Sundhed.dk findes oplysninger om Region Midtjyllands praktiserende speciallæger i gynækologi.
Godkendelse
Denne Forløbsbeskrivelse er godkendt af Fertilitetsklinikkerne i Region Midtjylland, Specialerådet for Gynækologi og praksiskonsulenterne for Obstetrik og Gynækologi.
ICPC
W15
Forfattere
Birgit Alsbjerg, Overlæge ved Fertilitetsklinikkerne ved Region Midtjylland.
Lene Duch Madsen, Afdelingslæge, Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Horsens
Helga Gøtke, Praksiskonsulent ved Fertilitetsklinikken i Horsens