Spring til indhold

Orienteringsbrev nr. 1, 2025 fra praksiskonsulentordningen i Silkeborg Kommune

Praksiskonsulentordningen i Silkeborg Kommune udgiver orienteringsbrev nr. 1, 2025

Gør brug af de kommunale sundhedstilbud - herunder tilbud til nikotin- og rygestop

Silkeborg Kommune har mange forskellige tilbud til patienter/borgere indenfor sundhed og trivsel, især for borgere der er et sted i livet, hvor de har brug for ekstra støtte. Det er fx kræftrehabilitering, hjerterehabilitering, ryge- og nikotinstop, tilbud til borgere med KOL, diabetes 2 og hjertesygdom, tilbud indenfor stress og motionsvejledning.

Det er nemt at sende en henvisning, da der i henvisningen blot skal være kontaktoplysninger på borgeren og evt. diagnose/sygdom. Patienten/borgeren bliver tilbudt en afklarende samtale om hvilket sundhedstilbud, der passer bedst til den enkelte. Derved behøver der ikke at blive noteret et specifikt tilbud i henvisningen.

Herunder to konkrete, aktuelle tilbud:

Vægt i balance: Et tilbud til børn og unge med overvægt
Det, der tidligere kaldtes ’Overvægtsklinikken’, hedder nu ’Vægt i balance’, og er Silkeborg Kommunes tilbud til børn og unge med en overvægt.

Tilbuddet fokuserer på trivsel og livskvalitet og er et samarbejde mellem Sundhedsplejen og Sundhedshuset.

Der arbejdes helhedsorienteret hos Vægt i balance - og det betyder blandt andet, at forældre deltager på forløbet sammen med deres barn eller unge menneske. De kommer skiftevis til samtaler hos en sundhedsplejerske og en kostvejleder ca. hver 8. uge i et samarbejde om en sund vægtudvikling.

Forløbet er ikke tidsafgrænset, så der er mulighed for at være tilknyttet i den periode, som giver mening for familien.

Vægt i balance har lokaler i Sundhedshuset i Silkeborg og i Sundhedscenteret i Kjellerup med en åbningstid på to dage om ugen i dagtimerne.

Læs mere her:

Tilbud om gruppeforløb med henblik på ryge- og nikotinstop med tilskud til medicin
Hvis borgere deltager på ryge- og nikotinstoptilbud, er det muligt at få tilskud til rygestopmedicin (3 x 500 kr.) i kombination med rådgivning.

Hidtil har det kun været muligt at benytte tilskuddet til nikotinsubstitution. Det er nu også muligt at benytte tilskuddet til rygestopmedicin som Cytisin (Decigatan) eller Bupropion (Zyban), hvis bare der er udstedt recept fra lægen.

Det er muligt for borgeren at benytte tilbuddet med ellers uden henvisning, men det er en forudsætning, at man deltager aktivt på kurset.

Praksis omkring ikke-lægeordineret kosttilskud, håndkøbsmedicin og naturlægemidler

I Sundhed og Omsorg fremgår følgende af medicin-instruksen, som netop er revideret.

Håndkøbsmedicin som administreres af ansatte, skal være lægeordineret og fremgå af medicinlisten. Lægen kan godt sige nej til at ordinere, hvis der ikke findes indikation for behandlingen. I så tilfælde administrer vi ikke medicinen for borgeren.

Kosttilskud håndteres som håndkøbsmedicin og skal kun dispenseres/administreres, hvis der er indikation og lægelig ordination i FMK.

Ved begrundet mistanke om, at håndkøbslægemidler eller kosttilskud m.v. kan medføre alvorlige interaktioner med de lægeordinerede lægemidler, skal kommunalt personale efter inddragelse af patienten orientere lægen herom.

Medhjælperen kan også opfordre patienten til at oplyse lægen om indtagelsen.

Kommunalt personale instrueres fremover i, at de ved kontakt til læge skal efterspørge en vurdering af, om der er indikation (de skal ikke bede om at få det lagt i FMK).

Hvis lægen vurderer, at der ikke er indikation (og det derfor ikke kommer i FMK), må personalet ikke hjælpe med administrationen af det.

Socialafdelingen
Her er praksis, at medarbejderen gerne må håndtere håndkøbsmedicin, som ikke er på FMK. Dog skal medarbejderne altid have rådført sig ved borgerens læge inden, de laver en lokal oprettelse af håndkøbsmedicinen på borgerens medicinliste.

Kommunikationsvej til familieafdeling og PPL

Der arbejdes konkret og målrettet på at etablere muligheden for at almen praksis kan kommunikere til kommunens børne- og familieafdeling og PPL/PPR.
Arbejdsgruppen er i sidste fase med dette arbejde, og det er forventningen, at det kan implementeres primo maj i år. Herefter vil der komme yderligere information.

Sondeernæring og grønne recepter

Det drøftes aktuelt, hvordan opgavefordelingen omkring særlig sondeernæring er, da der ofte er forespørgsler til almen praksis omkring håndtering og justering i sondemad inklusiv grønne recepter på dette. Der er behov for større tydelighed omkring opgavefordeling, ansvar og kommunikationsveje - på tværs af sektorer og i forskellige situationer. Kommunen er aktuelt i gang med at undersøge, hvad der er belæg for at gøre på området.

Der vil følge mere konkret information herom på et senere tidspunkt. 

Aftale om fast læge på botilbud

I seneste overenskomst er der pr. 1. januar 2025 indført honorar til praktiserende læger for at virke som fast læge på botilbud.  Denne aftale ligner meget aftalen om fast læge på plejecentrene.

Ligheder: 

  • Lægen påtager sig på samme vis at stå til rådighed for sundhedsfaglig rådgivning, undervisning og /eller samarbejdsmøder af typisk 2 timers varighed pr. måned. 
    Emner/rådgivning aftales mellem læge og plejepersonale og kan foregå ved fremmøde eller på video.
  • Beboerne oplyses om muligheden for at blive tilknyttet fast bosteds-læge (og § 108 beboere må skifte selvom lægen har lukket for tilgang). Beboerne har selvfølgelig også lov til at beholde vanlige læge.

Forskelle:

  • Borgerne på bostederne er fra 18 år og op med psykiske lidelser, funktionsnedsættelser og fysiske handicaps.
  • Almindelig konsultation foregår som udgangspunkt i lægens klinik.
  • Der er en tværfaglig personalesammensætning på bostederne med en overvægt af pædagogisk personale, men der er sundhedsfaglige medarbejdere på alle de kommunale bosteder. Så vidt vi er orienteret skulle der også være en sundhedsfaglig medarbejder på alle private bosteder.
  • Den faste bostedslæge skal have en primær kontaktperson, som på de kommunale bosteder vil være en sundhedsfaglig medarbejder.
  • Undervisning ved lægen vil være for både det sundhedsfaglige- og socialfaglige personale.

Hvordan bliver man fast bosteds-læge? 
Bostederne vil forsøge kontakt til de læger, der kommer på stedet i forvejen og som de allerede har et samarbejde med. Lægerne er også velkomne til selv at opstarte dialog med bostedet. Såfremt lægen ønsker at blive bosteds-læge bliver der lavet en samarbejdsaftale.

Ønsker man i øvrigt at blive bosteds-læge kan man tage kontakt til enten:

Aftalen er, at en lægekapacitet kun må være tilknyttet et botilbud eller et plejehjem. Således kan en praksis med tre læger fx have op til et plejehjem samt to bosteder.

Håber at nogen har lyst til og mod på denne opgave, så vi vil lykkes med at få faste læger på bostederne. Dette har været et ønske længe og vil utvivlsomt løfte fagligheden.

Tænker at ordningen vil blive tilfredsstillende for alle parter, som det har været tilfældet på plejecentrene.

Link med info:

Påmindelse om vederlagsfri antipsykotika til patienter med skizofreni

Den 27. august 2024 meddelte Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at der er indgået en politisk aftale om at udvide ordningen, hvor ikke-indlagte patienter med skizofreni kan få vederlagsfri antipsykotisk medicin. Aftalen omfatter patienter, der inden for de seneste 15 år har fået stillet minimum én af følgende diagnoser: skizofreni, skizotypisk sindslidelse og skizoaffektiv psykose. Disse patienter vil fremover kunne hente deres antipsykotiske medicin gratis på apoteket.

I henhold til aftalen skal læger give konkret og individuel information om patienternes ret til gratis medicin ved konsultation eller henvendelse til klinikken. Der kan gøres opmærksom på dette fx via hjemmeside eller infoskærme.

Praktisk
Når du som læge ordinerer antipsykotisk medicin omfattet af ordningen skal recepten markeres med ”Regional aftale psykiatri” i bemærkningsfeltet på recepten. Herved kan apoteket se, at patienten er omfattet af aftalen.

Af det vedhæftede brev fremgår yderligere information om aftalen.

Ordningen trådte kraft den 27. august 2024. Derfor kan patienter, der er omfattet af ordningen, være berettiget til refusion af udgifter til medicin.

Ovenstående kan også ses på Praksis.dk via dette link: Vederlagsfri antipsykotika til patienter med skizofreni


Endelig et opråb fra det kommunale akutteam, der oplyser, at der fortsat køres relativt mange kilometer for CRP-målinger, og at vi derfor bedes benytte dem med omtanke..

_____________________________________________________________

Anette Hyldegaard Rasmussen, Praksiskonsulent, Silkeborg Kommune
Christian Bruun Bech, Praksiskonsulent, Silkeborg Kommune