Spring til indhold

PKOrientering nr. 2, juni 2022 - Aarhus Universitetshospital

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Slides fra fyraftensmødet 17. maj 2022. Nyt fra afdelingerne: Røntgen og Skanning, Funktionelle lidelser, Øre-, Næse- og halskirurgi, Lungesygdomme, Neurologi, Infektionssygdomme, Hjerte- og nyresygdomme, Kvindesygdomme og Fødsler samt Nuklearmedicin og PET. Oversigt over Praksiskoordinatorer og Praksiskonsulenter


Nr. 2, juni 2022
 

 

Slides fra fyraftensmødet den 17. maj 2022

Her findes slides fra de oplæg som blev præsenteret på fyraftensmødet - Rundt om specialerne den 17. maj 2022 på Aarhus Universitetshospital:

  • Mave- og Tarmkirurgi: Kontrol af pouchpatienten
  • Nyt Børne og Unge Hospital
  • Diabetes og Hormonsygdomme: Highlights fra den nye Diabetes vejledning fra DSAM
  • Ortopædkirurgi: Nekrotiserende fascitis
  • Børn- og Ungepsykiatrisk afdeling: Samarbejde på tværs
  • Kvindesygdomme og Fødsler: Pletblødninger/cs i graviditeten
  • Psykiatrisk afdeling voksne: Tilgængelighed
  • Klinisk Mikrobiologi: Urindyrkninger
  • Børn og Unge: Hovedpine/hjernetumores hos børn

Røntgen og Skanning

Praksiskonsulent Allan Høg Poulsen

Forsøg med optimering af akutte røntgen thorax undersøgelser på Aarhus Universitetshospital

Alle akutte undersøgelser, der ønskes samme dag skal der ringes ind med og får en tid over telefonen (sekretær kan sagtens ringe) på telefon 7845 6033.

  • Den praktiserende læge sender en elektronisk henvisning til Røntgen og Skanning som elektiv eller akut undersøgelse.
  • Ved ønske om akut thorax optagelse samme dag, skal den praktiserende læge kontakte sekretær på telefon nr. 7845 6033 for at få booket uss. og få oplyst bookingtid og mødested RS AUH.
    Elektive thorax uss. bookes ind i programmet når de er visiteret og der sendes et indkaldelses til pt.

Funktionelle lidelser

Praksiskonsulent Allan Høg Poulsen

Ny mulighed for hurtig udredning, og behandling, for funktionel lidelse

På Afdeling for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital opretter vi et fast-track, for at patienter hurtigere kan blive udredt og tilbudt behandling for funktionel lidelse.

Målgruppen for fast-track er patienter med moderat-svær funktionel lidelse, hvor somatiske differentialdiagnoser er udelukkede inden henvisning, og en hurtig behandlingsindsats vil kunne forhindre kronificering af tilstanden.

Vi forventer at patienter kan blive udredt ved Afdeling for Funktionelle Lidelser inden for 3 måneder fra henvisning. Patienter, der er udredt gennem fast-track, vil blive tilbudt en ny internet-baseret behandling.

Læs mere her: Ny mulighed for hurtig udredning, og behandling, for funktionel lidelse

Øre-, Næse- og Halskirurgi

Praksiskonsulent Allan Høg Poulsen 

Patienter mistænkt for kræft indenfor det øre-næse-hals kirurgiske speciale

I Øre-næse-hals oplever vi et stigende antal kræftpakkeforløbs henvisninger fra almen praksis. Af hensyn til vores begrænsede kapacitet vil vi gerne opfordre til, at patienter mistænkt for kræft i hoved/hals området henvises til speciallæge i øre-næse-hals. En sådan henvisningspraksis vil være helt i overensstemmelse med sundhedsstyrelsens retningslinjer om pakkeforløb for hoved hals kræft. Øre-næse-hals har for nylig genopfrisket aftalen med de praktiserende ØNH-læger der er indforståede med opgaven.

Lungesygdomme

Praksiskonsulent Peter Stokvad 

Lungeklinikken vil meget gerne have oplyst nuværende eller tidligere rygestatus på alle patienter - gerne som pakkeår (1 pakkeår = 1 år med et dagligt forbrug af 20 cigaretter). Særligt vigtigt er det med rygestatus på CT-thorax henvisningerne i Kræftpakkerne, da algoritmen for evt. opfølgende kontroller 3, 6, eller 12 måneder baseres ud fra rygestatus.

Neurologi

Praksiskonsulent Morten Charles 

Hos patienter, hvor der mistænkes en primær hjernekræft (jf. Region Midtjyllands kriterier), henvises i pakkeforløb til Neurologisk Klinik, AUH med oplysning om sygehistorie, indikation for at indgå i pakkeforløb, objektive fund samt metalstatus, højde, vægt samt telefonnummer.

Hvis den visiterende speciallæge ikke finder at sygehistorien og de kliniske fund opfylder kriterier for at indgå i pakkeforløb for udredning af primær hjernekræft, indkaldes patienten enten til en klinisk vurdering i Neurologisk klinik, eller henvisningen returneres med rådgivning om andet udredningsforløb. Patienter i pakkeforløb indkaldes telefonisk og skriftligt til MR-skanning af hjernen og oplyses om, at der gives telefonisk opfølgning på scanningssvaret og der lægges en plan for den videre udredning.

Patienter med påvist tumor indkaldes til videre udredning i Neurologisk klinik. Patienter uden påvist tumor eller anden abnormitet vurderes telefonisk af speciallæge vedrørende indikation for om patienten skal ses til udredning i Neurologisk klinik, eller om det videre forløb kan varetages af almen praksis. Der sendes korrespondance til henviser omkring skanningsfund, samt råd om den videre opfølgning. Patienter, der har absolutte kontraindikationer til MR-skanning eller ikke er selvhjulpne, bliver tilbudt CT-skanning og sammedags neurologisk vurdering, som hidtil.

Ovenstående er gældende for patienter >18 år og med bopæl i Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder, Favrskov, Randers, Norddjurs, Syddjurs, Samsø eller Aarhus kommune. 

Hjerte- og nyresygdomme

Praksiskonsulent Hasse Clemmensen og Peter Fjeldborg 

Opmærksomheden henledes på, at der er kommet en helt ny tekst i samarbejdsdokumentet mellem BT-klinikken og praksis. Highlights er, at vi igen (på den rigtige indikation) laver døgn-BT direkte efter henvisning fra praksis uden i øvrigt at have pt. i forløb på AUH.

Se mere her: Blodtryksklinikken, Aarhus Universitetshospital

Kvindesygdomme og Fødsler

Praksiskonsulent Hanne Heje

Udredning før blebevilling

Urogynækologerne oplever, at få henvisninger på patienter, som ikke kan medvirke til udfylde væske vandladningsskemaer og ikke er interesserede i lokal hormonbehandling etc. Patienterne giver udtryk for, at de primært er interesserede i en bindbevilling, men at egen læge har sagt, at de derfor skal henvises til specialafdeling. Dette er ikke korrekt. Hvis den praktiserende læge skønner, at patienten ikke kan medvirke til basal udredning fx på grund af demens, kan det besluttes at søge om en blebevilling uden forudgående udredning ved speciallæge. Se også den nationale kliniske retningslinje: Quick-Guide-urininkontinens-hos-kvinder.ashx (sst.dk).

Væske-vandladningsskema og GU før henvisning til urogynækologerne

Urogynækologerne oplever også, at mange især ældre kvinder henvises til udredning uden forudgående væske-vandladningsskema og gynækologisk undersøgelse. Dette forsinker patientens udredning, og der findes ikke smartere sygehusmåde til udfyldelse af vv-skema. Af forløbsbeskrivelsen fremgår det, at egen læge skal foretage GU og vv-skema før henvisning: Urininkontinens hos kvinder (Praksis.dk) Patienter, der trods egen læges vejledning ikke kan klare at udfylde væske-/vandladningsskemaet, kan få hjælp til dette via hjemmeplejen eller kommunal kontinensklinik.

Sent fremsendte svangrepapirer

I svangrevisitationen oplever de, at mange gravide henvises meget sent i graviditeten, hvilket bl.a. kan skyldes sen henvendelse til egen læge. Hvis en gravid henvender sig sent i 1. trimester og først får skrevet papirer efter uge 12+0, bedes man ringe til Visitation for Gravide på tlf. 7845 3388 (eller via omstillingen). Der er stort pres på og 3 ugers ventetid på en tid til 1. trimesterskanning.

Gravide og corona

Mange af os ved ikke, at der er nem adgang til information om, hvordan gravide skal forholde sig i tilfælde af smitte eller sygdom med corona-virus. På siden Graviditet og fødsler (auh.dk) findes der megen god information til gravide – herunder om coronasmitte og -sygdom ved graviditet.

Projekt: Vaccine imod Gr.B-streptokokker

På Aarhus Universitetshospital gennemføres i øjeblikket et projekt, der har til formål at undersøge den kliniske effekt af vaccination af gravide imod Gr.B-streptokokker. Dette er blot til orientering, hvis man møder gravide, der deltager i projektet eller har hørt om det. Rikke Bek Helmig er projektansvarlig og kan kontaktes på rikkhelm@rm.dk

Graviditet, ccu-screening og blødning

På baggrund af flere tilfælde af manifest cancer colli uteri hos fødende kvinder indenfor de seneste år, henstiller Kvindesygdomme og Fødsler til, at vi i almen praksis har en skærpet opmærksomhed på screeningsstatus hos de gravide. Retningslinjerne er præciseret i 2021-udgaven af Anbefalinger for svangreomsorgen.

Essensen er:

  1. Ved 1. svangrekonsultation tjekkes det, om kvinden indenfor de seneste 3,5-5 år (afhængigt af screeningsgruppe) har fået foretaget en screeningsundersøgelse og fulgt de eventuelle deraf følgende videre undersøgelser. Graviditet kontraindicerer ikke CS.
  2. Ved første blødningstilfælde før 20 uger, hvor man ikke mistænker, at det skyldes en igangværende spontan abort, foretages gynækologisk undersøgelse, test for chlamydia og GK samt CS (sendes som haste da der ikke er tale om en screeningsundersøgelse). Ved positiv test for HPV eller ved fund af ACS-H/HSIL, skal kvinden henvises til kolposkopi.
  3. Ved gentagne blødningstilfælde foretages gynækologisk undersøgelse og henvises til gynækologisk speciallæge med henblik på kolposkopi.
  4. Ved postpartum-undersøgelse tjekkes, om det er tid til screeningsundersøgelse, som kan have været udsat på grund af graviditeten.

Nuklearmedicin og PET

Praksiskonsulent Morten Charles

Hvis man mistænker renovaskulær hypertension, bedes patienten henvises til Hypertensionsklinikken og IKKE til en Captopril renografi.

Det vurderes at der er for mange falsk positive captopril renografier i vores lavprævalens population og der er mulighed for at misse nogle patienter..

Hvem er Praksiskoordinator og praksiskonsulenterne?

Praksiskonsulenterne kan kontaktes på Email. HUSK praksiskonsulenterne modtager gerne såvel ris som ros i forhold til samarbejdet med Aarhus Universitetshospital. Du finder os herunder:  

Praksiskoordinatorer

Lene Frisk
Østergade 30, 3. th.
8000 Aarhus C

Email: lenefrisk@dadlnet.dk


Anders Brøndt
Park Allé 3,2 th.
8000 Aarhus C

Email: broendt@gmail.com

Hospitalspraksiskonsulenter

Allan Høg Poulsen
docahp@gmail.com 

Skt. Olufs Gade 1
8000 Aarhus C

Ortopædkirurgisk
Røntgen og Scanning
OPI Nord, Syd og Øst

Morten Charles
mc@ph.au.dk

Gyldenløvesgade 10
8200 Aarhus N

Hormon og Knoglesygdomme
Steno Diabetes Center
Hud- og Kønssygdomme
Morten Charles
mc@ph.au.dk

Gyldenløvesgade 10
8200 Aarhus N

Neurologisk Afd. F
Neurokirurgisk Afd. NK
Neuroradiologisk Afd.
Neurofysiologisk Afd.
Demensklinik
Nuklearmedicin og PET

Lars Ebbe Petersen
larsebbepetersen@dadlnet.dk

Frederiksgade 25, 3.
8000 Aarhus C

Reumatologisk Afd. U
Arbejdsmedicinsk Klinik
Fys. - Ergo Afd.

Marianne Lentz
mariannelentz@dadlnet.dk

Rosenkrantzgade 23, 3.
8000 Aarhus C

Ældresygdomme
Fælles Akut Afdeling

Hasse Skibsted Clemmensen
hassec@outlook.com

Østergade 30, 3. th.
8000 Aarhus C

Hjertesygdomme
Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi

Line Staehelin
linestaehelin@gmail.com

Frederiksgade 25, 2.
8000 Aarhus C

Medicinsk Afd. V
Mave- og Tarmkirurgi Afd.
Plastikkirurgi
Dagkirurgisk

Erik Høgh
e.hoegh@dadlnet.dk

Park Allé 15, 2.
8000 Aarhus C

Blodprøver og Biokemi
Blodbank og Immunologi
Patologisk Institut

Allan Høg Poulsen
docahp@gmail.com 

Skt. Olufs Gade 1
8000 Aarhus C

Øre-Næse-Hals Afdeling H
Øjenafdeling J
Tand- Mund og Kæbekirurgisk Afd. O
Funktionelle lidelser

Peter Stokvad
stokvad@dadlnet.dk

Nordre Strandvej 101,
8240 Risskov

Lungemedicinsk Afd. LUB
Apotek,
Patienthotel

Lise Høyer
lisehoyer@dadlnet.dk

Odensegade 2
8000 Aarhus C

Kræftafdeling D
Palliativt Team
Hæmatologisk Afd. R
Klinisk Genetisk Afd.
Hospice Søholm

Peter Krogh Fjeldborg
peterfjeldborg@yahoo.dk

Rosenkrantzgade 23, 3.
8000 Aarhus C

Urinvejskirurgi
Nyresygdomme

Hanne Nørgaard Heje
hanne.heje@dadlnet.dk

Banegårdspladsen 6, 1.tv.
8000 Aarhus C

Kvindesygdomme og Fødsler

Jonas Baandrup
jonas.baandrup@gmail.com

Sønderskovvej 16
8520 Lystrup

Børn og Unge

Dorte Lei Kaltoft
dorte.kaltoft@gmail.com

Tjelevej 17
8240 Risskov

Mikrobiologi
Infektionssygdomme Afd. Q

_____________________________________________________________

Lene Frisk, Praksiskoordinator
Anders Brøndt, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Aarhus, Samsø, Favrskov og Odder kommuner