Spring til indhold

PKOrientering nr. 3, september 2019 - Aarhus Universitetshospital

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Fyraftensmøde den 5. november 2019. Nyt fra afdelingerne: Hjertesygdomme, Akutafdelingen, Neurologi, Urinvejskirurgi samt Kvindesygdomme og Fødsler. Hvem er Praksiskoordinator og praksiskonsulenterne?

Nr. 3, september 2019 
 

 

Fyraftensmøde

Der afholdes fyraftensmøde tirsdag den 5. november 2019, kl. 17.00 - 20.30 på Aarhus Universitetshospital (auditorium G206-142, indgang G, G206), Palle Juul-Jensens Blvd. 99, 8200 Aarhus N

Invitation udsendes primo oktober.

 

Hjertesygdomme

Praksiskonsulent Jacob Grønnebæk Rhode

Følg op-team

På Hjertesygdomme tilbyder vi med Følg op-teamet at yde støtte til mennesker med uhelbredelig hjertesygdom. Støtten ydes hvor den syge bor - også ved ophold hos pårørende og i plejebolig.                                       

Det primære fokus er:

  • Lindring af gener fra hjertesygdommen eller behandlingen heraf. Problemstillinger relateret til eventuel anden komorbiditet forventes varetaget i andet regi (sygehusafdeling eller praktiserende læge).
  • Forebyggelse af (gen)indlæggelser sekundært til hjertesygdommen.

Teamets indsats ydes i tæt samarbejde med og som supplement til de instanser, patienten i forvejen har kontakt til (stamafdelingen, den kommunale hjemmepleje, akutteam, praktiserende læge, palliativt team og evt. andre behandlere). Indsatsen varetages i en vekselvirkning mellem aftalte hjemmebesøg mandag og torsdag og telefonisk opfølgning. Der tilgår egen læge korrespondanceskrivelse efter hvert hjemmebesøg/kontakt.

Patientgruppe:
Patienter, som kan komme i betragtning til Følg-op teamet:

Symptomatisk hjertesvigt (NYHA III-IV) trods optimal behandling (medikamentel og non-medikamentel), vurderet ikke-kandidat til avanceret behandling (HTX/LVAD), og hvor hjertesygdommen er den dominerende problemstilling. Patienten skal være bosiddende i Aarhus Kommune SAMT opfylde mindst ét af følgende kriterier:

  1. To eller flere indlæggelser indenfor 6 måneder med forværring af hjertesygdommen (uden oplagt præcipiterende årsag) medførende behov for IV diuretikum og/eller inotropi.
  2. Behov for hyppig administration af IV diuretikum (ambulant eller i hjemmet).
  3. Tegn på kardiel kakeksi (non-ødematøs vægttab på > 6% over 6-12 måneder).
  4. Estimeret restoverlevelse < 12 måneder.

Det forudsættes (ved samtale under indlæggelse eller ambulant), at patient og pårørende er orienterede om sygdomsstatus, og accepterer at den fremtidige pleje og behandling alene er af lindrende karakter. Egen læge kan således ikke henvise til Følg op-teamet.

Følg-op teamet er lægeledet og sygeplejedrevet.

Det til teamet knyttede plejepersonale er specialuddannede sygeplejersker med stor kompetence indenfor hjertesvigt. De er undervist og autoriseret af speciallægerne i Hjertesvigtsektionen og arbejder på delegation herfra.

Hertil kommer at enkelte af sygeplejerskerne har nøgleperson-uddannelse i palliation.

Leder af teamet er overlæge Susanne Aagaard, som udover varetagelse af den overordnede drift og visitation også superviserer, uddanner og opdaterer det tilknyttede sygeplejepersonale.
Følg op-teamet kan kontaktes af patienter, pårørende og samarbejdspartnere for rådgivning mandag og torsdag fra 08.00 til 15.00 på tlf. 3068 6549

Ved akut opståede problemstillinger uden for teamets åbningstider henvises patienten til egen læge, vagtlæge eller 112. Egen læge kan ved behov for råd og vejledning kontakte Hjertesygdommes floater telefonisk på 40129429.
For patienter med åben indlæggelse i Hjertesygdomme kan henvendelse med kardiologiske problemstillinger foretages til den respektive sengeafdeling.
 

Akutafdelingen

Praksiskonsulent Marianne Lentz

Når vi fra almen praksis henviser til røntgen (Røntgen og Scanning, Indgang J, plan 2, J202) obs fraktur i columna, SKAL patienterne ankomme med liggende transport. Dette er et ufravigeligt krav fra røntgenafdelingen, uanset hvornår traumet er foregået.

Personalet i skadestuen har indimellem måttet gribe fat i vores patienter og placere dem på en båre, når de er ankommet til indgang J, fordi vi har henvist obs fraktur i columna. Dette har gjort patienterne forvirrede og utrygge.
Hvis mistanken er meget lille, kan det overvejes at skrive rygsmerter, udelukkelse af patologi eller andet i diagnosen, så ovenstående undgåes.
Patienter med obs osteoporotiske sammenfald, kan stadig komme til røntgen gående.

Urinvejskirurgi

Praksiskonsulent Peter Fjeldborg  

Aarhus Kommune har åbnet en Kontinensklinik, hvor voksne borgere med en inkontinensproblematik kan henvende sig uden lægehenvisning. Tilbuddet er gratis og klinikken varetager vejledning, udredning og bækkenbundstræning. Klinikken er også behjælpelig med ansøgning om inkontinenshjælpemidler, når alle andre behandlingsmuligheder er udtømte.

Endokrinologisk afdeling

Praksiskonsulent Morten Charles 

Nyt tilbud til patienter med diabetisk fodsygdom i SDCA

Steno Diabetes Center Aarhus (SDCA) starter fra den 1. januar 2020 et supplerende udrednings/behandlingstiltag for patienter med diabetisk fodsygdom (fodsår og/eller mistanke om Charcot artropati).

Fremover vil Center for Den Diabetiske Fod (CDDF) i SDCA, Aarhus Universitetshospital være fælles indgangsport for alle patienter med diabetiske fodsygdomme – i et bredt samarbejde med ortopædkirurgisk og karkirurgisk afdeling (Aarhus Universitetshospital).

Tiltaget indeholder bl.a.:

  • ”Sammedagsudredning” med diabetes-status, distal blodtryksmåling, aflastning ved fodterapeut og klinisk vurdering ved sårsygeplejerske og endokrinologisk speciallæge
  • Mulighed for vurdering i MDT-team med samtidig ortopædkirurg, karkirurg og endokrinolog
  • Tilbud om optimering af ”diabetes-behandling” sideløbende med fodbehandlingen
  • Tilbud om forebyggende kontroller 3 og 6 måneder efter endt heling
  • Tilbud om efterfølgende ”åbent patientforløb”, hvor patienten selv kan kontakte CDDF ved mistanke om recidiv eller nye diabetiske fodproblemer

Henvisning til tilbuddet foregår som hidtil med kontakt til SDCA (CDDF) efter vanlige retningslinjer. Direkte tlf nr: 7845 5485.
 

Kvindesygdomme og Fødsler

Praksiskonsulent Hanne Heje  

Fødsler

  1. Triple-testen til gravide anvendes ikke længere. Den skal derfor heller ikke tages, selvom en gravid er kommet for sent til første svangreundersøgelse til, at doubletesten kan tages. Der vil i Klinik for Gravide blive gjort, hvad der skal gøres.
  2. Hvis et par henvises til Familieambulatoriet med baggrund i fx mulig ADHD hos far, og man samtidig henviser far til psykiatrien, hvor der er lang ventetid, bliver ventetiden for far kortere, hvis man skriver, at parret er gravide og henvist til Familieambulatoriet i samme anledning.
     

Hvem er Praksiskoordinator og praksiskonsulenterne?

Praksiskonsulenterne kan kontaktes via deres egne e-mail adresser. Du kan finde dem på praksis.dk via dette link: Hospitalspraksiskonsulenter 

Praksiskoordinator:

Lene Frisk – lenefrisk@dadlnet.dk  

Praksiskonsulenter:

Ortopædkirurgisk, Røntgen og Scanning, OPI Nord, Syd og Øst
Allan Høg Poulsen - docahp@gmail.com

Diabetes og Hormonsygdomme, Steno Diabetes Center, Hud- og Kønssygdomme
Morten Charles - mc@ph.au.dk

Neurologisk Afd. F, Neurokirurgisk Afd. NK, Neuroradiologisk Afd., Neurofysiologisk Afd., Demensklinik, Nuklearmedicin og PET
Morten Charles - mc@ph.au.dk

Reumatologisk Afd. U, Arbejdsmedicinsk Klinik, Fys. - Ergo Afd.
Lars Ebbe Petersen - larsebbepetersen@dadlnet.dk

Ældresygdomme, Fælles Akut Afdeling
Marianne Lentz - mariannelentz@dadlnet.dk

Hjertesygdomme, Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi
Jakob Grønnebæk Rhode - jakobgrhode@gmail.com

Medicinsk Afd. V, Mave- og Tarmkirurgi Afd., Plastikkirurgi, Dagkirurgisk
Gerner Frilev Fly - fly@dadlnet.dk

Blodprøver og Biokemi, Blodbank og Immunologi, Patologisk Institut
Erik Høgh - e.hoegh@dadlnet.dk

Øre-Næse-Hals Afdeling H, Øjenafdeling J, Tand- Mund og Kæbekirurgisk Afd. O, Funktionelle lidelser
VAKANT

Lungemedicinsk Afd. LUB, Apotek, Patienthotel
Peter Stokvad - stokvad@dadlnet.dk

Kræftafdeling D, Palliativt Team, Hæmatologisk Afd. R, Klinisk Genetisk Afd., Hospice Søholm
Jan Nielsen - jan.nielsen@dadlnet.dk

Urinvejskirurgi, Nyresygdomme
Peter Fjeldborg - peterfjeldborg@yahoo.dk 

Kvindesygdomme og Fødsler
Hanne Nørgaard Heje - hanne.heje@dadlnet.dk

Børn og Unge
Jonas Baandrup - jonas.baandrup@gmail.com

Mikrobiologi, Infektionssygdomme Afd. Q
VAKANT

_____________________________________________________________

Lene Frisk, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Aarhus og Samsø kommuner