Spring til indhold

Senfølger efter COVID-19

Henvisningsvejledning for patienter med senfølger efter COVID-19

Senfølger efter COVID-19

Størstedelen af de personer, som har haft COVID-19, bliver raske igen uden behandling og kan vende tilbage til en normal hverdag, selvom det kan tage noget tid. En del kan dog opleve langvarige senfølger ved COVID-19. (https://www.sst.dk/da/udgivelser/2023/Senfoelger-ved-covid-19).

Senfølger efter COVID defineres af WHO ved vedvarende smerter gennem 3 måneder med mindst ét symptom, der er til stede typisk 3 måneder efter COVID-19, der bliver ved over to måneder, og som ikke kan forklares med andre diagnoser. Der kan være tale om symptomer fra sygdomsfasen, som fortsætter, eller nye symptomer, der opstår. COVID-19 smitte defineres ved symptomer bekræftet ved PCR, hjemmetest eller ved sandsynliggørelse af symptomer, der kan relateres til COVID-smitte.

Symptomerne kan være ét eller flere af følgende symptomer: kognitive gener (hovedpine, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, dårlig søvn), smags- og lugte-sans-forstyrrelse, lufthunger, hjertebanken, generel muskelkraftnedsættelse og en generel udtrætbarhed.

Udredning af patienter med lette senfølger udføres hos egen læge. Er der indikation på somatisk sygdom udredes og behandles efter vanlige retningslinjer. Er det ikke tilfældet, så vejledes patienten i at strukturere dagen ved passende pauser og progressiv træning, hvor udtrætbarheden respekteres.

Blandt patienter, der oplever svære funktionsbegrænsninger uden forbedring gennem 3 til 6 måneders relevant aflastning og træning, anbefales overvejelse omkring hel eller delvis sygemelding og kontakt til kommunal rådgivning.

Henvisning

Patienter med vedvarende funktionsbegrænsende symptomer, der alene stammer fra ét organsystem, henvises efter nedlukning af den regionale klinik for senfølger efter COVID-19 i oktober 2023 direkte til relevant speciale i speciallægepraksis eller på lokal sygehusfunktion:

Cognitive gener, herunder hovedpine, udredes efter vanlige retningslinjer. Er der ikke mistanke om begyndende depression, demens eller anden neurologisk lidelse, kan henvises til kommunale rehabiliteringstilbud vedrøremde COVID-19 senfølger (§119). Der vil være tale om et individuelt tilbud, der fastlægges af kommunen efter samtale med borgeren om, hvilke funktioner, der er behov for at styrke.

Vejrtrækningsbesvær udredes efter vanlig retningslinje. Er der ikke mistanke om astma eller KOL vejledes patienten i vejrtrækningsøvelser.

Hjertebanken udredes efter vanlige retningslinjer. Er der ikke mistanke om iskæmisk grundmorbus eller arytmi vejledes patienten i at registrere eventuelt provokerende faktorer, at justere belastning og derved forsøge at undgå disse alternativt at udføre vejrtrækningsøvelser.

Nedsat smags- og lugtesans henvises til praktiserende ØNH-læge. På hjemmesiden www.flavourinstitute.dk/ findes instruktionsvideo til disse patienter.

Perifere føleforstyrrelser udredes efter vanlige retningslinjer.

Generel muskulær udtrætbarhed udredes efter vanlige retningslinjer. Er der mistanke om neurologisk lidelse, herunder myopati anbefales progressiv træning evt under vejledning. Ved svære symptomer henvises til vurdering i neurologisk regi i speciallægepraksis eller på sygehus.

Vedvarende svære symptomer trods relevant vejledning og forløb

Oplever patienten fysiske symptomer fra flere organsystemer uden sikker medicinsk forklaring henvises til udredning i hospitalsregi efter vanlige regionale retningslinjer.

I særlige tilfælde kan der være behov for henvisning til vurdering i regi af klinisk socialmedicin, hvilket kommunerne har mulighed for at henvise til.

I andre tilfælde har patienten behov for opfølgende psykologsamtaler og kan henvises begrundet i at de er ramt af en alvorlig og invaliderende sygdom (pkt 4): Henvisning til psykologhjælp - sundhed.dk

_____________________________________________________________

Lone Düring, Kontorchef, Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland