Spring til indhold

PKOrientering nr. 1, februar 2022 - Regionshospitalet Horsens

Dette nyhedsbrev indeholder bl.a. orientering om: Informationsmøder på hospitalet. Invitation til deltagelse i videnskabelig arbejde om rygsmerter i almen praksis. Nyt fra røntgenafdelingen. Nyt fra gynækologerne. Fyraftensmøde "PCOS og Graviditet". Praksiskoordinator og praksiskonsulenter



Nr. 1, februar 2022
 

Informationsmøder på Regionshospitalet Horsens

Der afholdes informationsmøder på Regionshospitalet Horsens på følgende datoer:

  • Tirsdag den 29. marts 2022
  • Tirsdag den 25. oktober 2022

Sæt allerede nu kryds i kalenderen - invitation med dagorden udsendes senere.

Invitation til deltagelse i videnskabeligt arbejde om rygsmerter i almen praksis

Projekt ’Hånd om din Ryg’ - Vil du være med i projektudvikling? 

Patienter med rygsmerter fylder meget i almen praksis, og vi vil gerne understøtte at god ryghåndtering bliver nemmere. Det kræver, at vi i første omgang finder ud af, hvilke behov I og jeres patienter har.

Derfor er forskningsenhederne for almen praksis i samarbejde med Center for muskler og led, SDU og Diagnostiskcenter ved Regionshospitalet Silkeborg gået sammen om etableringen af en rygkohorte i almen praksis. Ønsket er at undersøge hvilke behandlinger der tilbydes, hvad der eventuelt står i vejen for at gøre det man synes er optimalt, og hvordan det går patienterne.

Vi vil gerne udvikle projektet i samarbejde med repræsentanter fra almen praksis, og vi håber du vil være med til at udvikle og pilotafprøve etableringen af en rygkohorte.

Deltagelse i projektudviklingen indebærer ét panelmøde i løbet af efteråret 2021 med fokus på hvordan en rygkohorte kan etableres i almen praksis. Derefter er det pilotafprøvning og evaluering i din egen praksis i starten af 2022. Ønsker du kun at deltage i en af delene, hører vi også meget gerne fra dig. Praktisk information om bl.a. honorering følger nedenfor.

Vi håber meget, du har lyst til at deltage, så vi sammen kan blive klogere på udredning og behandling af patienter med rygsmerter.

Skriv gerne til vores videnskabelige assistent Rikke Arnborg Lund på ralund@health.sdu.dk og lad os vide om I har lyst til at deltage eller har spørgsmål. Spørgsmål kan også rettes til projektleder Bodil Al-Mashhadi Arnbak på barnbak@health.sdu.dk.

Læs mere om projektet, herunder praktiske informationer om tid og sted, honorering m.m. via dette link: Projekt "Hånd om din ryg" (OBS!! Se bort for de datoer, som fremgår af denne skrivelse - kontakt videnskabelige assistent Rikke Arnborg Lund på ralund@health.sdu.dk hvis du ønsker af deltage)
 
Jens Søndergaard, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU

Nyt fra røntgenafdelingen

Praksiskonsulent Rasmus Christoffersen

I samråd med afdelingsledens for Røntgen og Scanning, hermed venlig reminder fra praksiskonsulenten om nedenstående retningslinier for at fremme optimal og hurtigst og skarpest mulig visitation af henvisninger - til alles bedste;

  • Hvis patienten både skal til fx ultralyd og røntgen, bedes vi sende 2 separate henvisninger, fordi undersøgelserne udføres på forskelige lokationer og i to forskellige spor. Af samme årsag tilgår også to forskelige svar på patientens undersøgelser.
  • Røntgen og Scanning anmoder om relevant anamnese, objektive og parakliniske oplysninger i henvisninger; helst ikke fulde journalnotater, som fylder unødigt når der visiteres.
  • Max. 1 uge gammel e-GFR skal foreligge på alle pakkepatienter, da undersøgelsen foretages med kontrast hvis nyrefunktionen tillader dette og der ikke i øvrigt er kontaindikationer. Henvisningen kan undtagelsesvis sendes uden, men bedes i så fald anført at ”Lab. med e-GFR er taget, men forligger ikke på henvisningstidspunktet”.
  • Lungepakker udføres IKKE i Horsens regi, men skal altid sendes til AUH, og UL af halskar og al mammaudredning skal ligeledes til AUH. (Til hhv. Neurologer og Mammaklinikken).
  • Husk som alternativ til akutte undersøgelser på muligheden for subakutte undersøgelser, som afdelingen tilstræber at få planlagt allerede næste formiddag. Dette gælder også med liggende transport.
  • Er du usikker på, hvilken type undersøgelse du skal vælge, så skrive gerne: ”Henv. til relevant billeddiagnostik af….” samt udførlig anamnese. Så vælger Røntgen og Scanning den relevante undersøgelse.
  • ”Rettet brev” er en IT systemfejl, som genererer mange unødige dobbeltsvar fra afdelingen, som nu er i gang i at undersøge mængde og at lave forsøg på tilrettelser.
  • DXA scannings svar frasen er meget fyldig, og vi er i fuld gang med at se om vi kan slanke og opkvalificere dem, således de er nemmere at arbejde med ude i praksis.
  • Røntgen og Skanning i Horsens er under ombygning i hele 2022. Det betyder, at patienterne vil opleve byggestøj, når de kommer til undersøgelse. Afdelingen vil forsøge at foretage så mange røntgenundersøgelser som muligt i Skanderborg Sundhedshus, og i perioden vil der også være udvidet åbningstid på CT scanninger, som udføres i Horsens.

Telefontiderne på de ambulante telefoner er: mandag – fredag kl. 09.30 - 14.00, dog lukket kl. 11.30 - 12.00. MR: tlf. 7842 5842, CT: tlf. 7842 5831, UL: tlf. 7842 5841, Røntgen: tlf. 7842 5885 og DEXA: tlf. 7842 5897.

Ved helt uopsættelige undersøgelser, kan man ringe på afdelingens nye akut-telefonnummer: 7842 5871.

Gynækologerne - samtykkeerklæring

Praksiskonsulent Helga Gøtke 

Husk at den underskrevne samtykkeerklæring ved sterilisation skal scannes ind og vedhæftes henvisningen - eller sendes særskilt.

Man har fundet frem til, at samtykkeerklæringen skal frem til afdelingen af juridiske grunde.

Fyraftensmøde "PCOS og Graviditet"

Steno Diabetes Center Aarhus tilbyder et helt nyt regionalt fyraftensmøde "PCOS og Graviditet" for læger, sygeplejersker og gynækologer med interesse for emnet.

Polycystisk ovarie syndrom (PCOS) er den hyppigste hormonforstyrrelse blandt kvinder i den fertile alder, og samtidig er PCOS også en af de hyppigste årsager til
infertilitet. Desuden er PCOS en risikofaktor i forhold til udvikling gestationel diabetes mellitus (GDM).

Fyraftensmødet afholdes den 7. April 2022 kl. 17.00 - 19.40 på Steno Diabetes Center Aarhus, og på fyraftensmødet vil vi belyse følgende problemstillinger:

  • Behandling af PCOS – med fokus på patienter med et graviditetsønske.
  • Hvornår kan patienter med PCOS henvises til fertilitetsbehandling, og hvilke behandlingsmuligheder er der?
  • Hvilke komplikationer kan opstå under graviditeten?
  • Hvornår skal man screene for gestationel diabetes, og hvordan behandles gestationel diabetes?

Oplægsholderne er: Overlæge Ulla Kampmann Opstrup og Afdelingslæge Karen Krogh Fjeldborg fra Steno Diabetes Center Aarhus og afdelingslæge Susanne
Lund Kristensen fra fertilitetsklinikken i Horsens.

Læs mere om fyraftensmødet, herunder program og tilmelding her: Fyraftensmøde "PCOS og Graviditet" eller i Møde- og kursuskalenderen på Praksis.dk.

Praksiskoordinator og praksiskonsulenter

Praksiskoordinator


Lasse Poulsen
Grønlandsvej 1, 2.
8700 Horsens

E-mail: astridlasse@yahoo.dk

Hospitalspraksiskonsulenter

Peter Raun
raun@gefiberpost.dk

Godsbanegade 1, 5.
8700 Horsens

Medicinsk afdeling

Mette Pavlik
jp.mp@mail.dk

J. Chr. Juliussensvej 5
8700 Horsens

Akutafdeling

John Tygesen
john.tygesen@dadlnet.dk

Godsbanegade 5, 1.
8700 Horsens

Ortopædkirurgisk og
kirurgisk afdeling

Helga Gøtke
goetke@dadlnet.dk

Grønlandsvej 1, 3.
8700 Horsens

Kvindesygdomme og fødsler
Klinisk Biokemisk afdeling

Maria Boas
maria.e.boas@gmail.com
 
Sygehusvej 7, 1.
8660 Skanderborg
Klinik for lindrende behandling

Rasmus Christoffersen
rasmus@christoff.dk

Sygehusvej 7, 2.
8660 Skanderborg

Røntgen og Skanning

Holger Olaf Kjær
hokjaer@dadlnet.dk

Grønlandsvej 1, 2. sal, dør 2
8700 Horsens

Psykiatrien Horsens

____________________________________________________________ 

Lasse Poulsen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommuner samt lægerne i Nørre Snede og Ejstrupholm