Spring til indhold

PKOrientering nr. 2, december 2021 - Regionshospitalet Horsens

Dette nyhedsbrev indeholder bl.a. orientering om: Urinvejskirurgi. Kvindesygdomme og Fødsler. Opsamling på informationsmødet mellem Regionshospitalet Horsens og almen praksis den 14. oktober 2021. Ny praksiskonsulent på kirurgisk og ortopædkirurgisk afdeling. Praksiskoordinator og praksiskonsulenter



Nr. 2, december 2021
 

Urinvejskirurgi

Praksiskonsulent Peter Fjeldborg, Aarhus Universitetshospital

Urinvejskirurgi, AUH er hårdt presset på grund af 35% vakante stillinger. De har derfor lavet aftale med Hospitalsenheden Vest (Holstebro) om at de tager nogle af AUH´s akutte urologiske patienter.

Patienterne meldes på AUH som vanligt, og hvis der bliver behov for omvisitering, så står vagthavende urolog for at melde videre til Hospitalsenheden Vest.

Hvis der kræves transport, er det fortsat vores opgave, uafhængig om det er til AUH eller Hospitalsenheden Vest.

Dette blot ment som orientering for at undgå evt. diskussioner mellem indlæggende læge og vagthavende urolog.

Kvindesygdomme og Fødsler

Praksiskonsulent Helga Gøtke

Obstetrisk Team, Regionshospitalet Horsens har udarbejdet en miniguide til korrekt og fyldestgørende svangrehenvisninger, så patienten får det korrekte og bedste tilbud fra start af.

 
Se miniguiden her: Miniguide til svangrehenvisninger

 

Opsamling på informationsmødet mellem Regionshospitalet Horsens og almen praksis den 14. oktober 2021

Hvorfor har vi så travlt? 
Dette var en drøftelse, der blev iværksat for at klarlægge årsager til, hvorfor vi alle føler, vi har så travlt. Mange årsager blev kortlagt, og nedenstående er et forsøg på at referere en lang og kringlet diskussion:

  • Indimellem er det vanskeligt at undgå lange udredningsforløb, selv når man eksempelvis burde erkende, at livet nærmer sig en afslutning.
  • Der er en øget kompleksitet og flere krav, som vi skal leve op til, ligesom der generelt er flere behandlingsmuligheder.
  • Der har måske været en “covid tsunami”, udskydning af lægebesøg grundet nedlukning, som vi nu mærker.
  • Vi fanger mange ved flere screeninger, men det belaster sundhedsvæsenet med flere afledte undersøgelser.
  • Der er måske udfordringer med meget nyt uprøvet kommunalt personale, der opsøger hjælp i situationer, hvor behovet i virkeligheden kunne være et andet end lægehjælp eller indlæggelse.
  • Flere patienter indlægges uden at være set af en læge - men hyppigt er de i stedet på sufficient vis vurderet af en akutsygeplejerske. På den anden side ER der flere patienter, der indlægges uden at være vurderet direkte af en sundhedsfaglig.
  • Almen Praksis læger ser generelt flere tunge, kroniske patienter, ligesom de patienter der er indlagt hyppigt er tungere end tidligere.
  • Dette er ligeledes et udtryk for en demografisk udvikling, hvor kronisk syge patienter lever længere end tidligere.
  • På hospital såvel som praksissektor opleves en stigende mængde elektronisk kommunikation, ajourføring og registrering.

Hvad kan vi gøre ved det?
Det er vanskeligere - men:

  • Vi kan bruge specialisttelefonerne og søge rådgivning så vidt muligt.
  • Vi kan være behjælpelige med at sprede “hvalen” ud - forespørge i akutmodtagelse om der er hensigtsmæssige tidspunkter, patienten kunne komme på, om muligt.
  • Vi mangler bedre bemanding på hospital og måske også i praksis, og her er der jo tale om politik og organisering.
  • Vi skal være gode til at prioritere - det kan være på et overordnet nationalt plan med stillingtagen til, hvordan vi bedst bruger ressourcerne - men også i en faglig sparring omkring den enkelte patient, så visitationen foregår så optimalt som muligt, også i en travl hverdag.

Kommunale rygestopkurser
Birgit Bødtker fra Skanderborg kommune kunne informere om, at målet er, at der henvises 150 patienter fra henholdsvis RHH og almen praksis i kvartalet. Det mål er vi meget langt fra.

Vi skal huske på, at patienten, når vedkommende henvises, ikke nødvendigvis skal være fuldt indstillet på et stop, men blot på en indledende snak med en rygestopkonsulent.

I Skanderborg kommune kontaktes patienten hurtigt efter henvisning, mens dette kan opleves ganske meget anderledes i andre kommuner. I Horsens er ventetiden flere måneder, og det er naturligvis uholdbart.

Organkirurgisk nyt
Praksiskonsulent Jonas Hessler kunne informere om, at man fra organkirurgisk side gerne vil have besked om, om en patient skal have hjælp til udrensning inden skopi. I den forbindelse også, om patientens nyrer er velfungerende eller ej.

Det er en kommunal opgave at hjælpe til med udrensningen, men ved kirurgerne at dette er nødvendigt ved visitationen, er det nemmere at håndtere.

Akutafdelingen
Overlæge Jakob Rhode kunne fortælle om at mødes på hinandens hjemmebane. Man har haft et succesfuldt møde i en Horsenspraksis, hvor man på baggrund af et par forløb diskuterede disse cases.

Både praksis og akutafdeling fandt det givende og mødes, og et sådant møde øger forståelsen mellem sektorerne, når vi skal forstå forskellen i arbejde og arbejdsvilkår.

Dette vil man gerne gentage, og almen praksis er velkommen til at kontakte akutafdelingen, hvis man skulle være interesseret i noget lignende.

Ny praksiskonsulent på kirurgisk og ortopædkirurgisk afdeling

John Tygesen, praktiserende læge i Horsens, er ansat som ny praksiskonsulent pr, 1. januar 2022 på kirurgisk og ortopædkirurgisk afdeling efter Jonas Hessler, der har valgt at fratræde stillingen.

Praksiskoordinator og praksiskonsulenter

Praksiskoordinator


Lasse Poulsen
Grønlandsvej 1, 2.
8700 Horsens

E-mail: astridlasse@yahoo.dk

Hospitalspraksiskonsulenter

Peter Raun
raun@gefiberpost.dk

Godsbanegade 1, 5.
8700 Horsens

Medicinsk afdeling

Mette Pavlik
jp.mp@mail.dk

J. Chr. Juliussensvej 5
8700 Horsens

Akutafdeling

John Tygesen
john.tygesen@dadlnet.dk

Godsbanegade 5, 1.
8700 Horsens

Ortopædkirurgisk og
kirurgisk afdeling

Helga Gøtke
goetke@dadlnet.dk

Grønlandsvej 1, 3.
8700 Horsens

Kvindesygdomme og fødsler
Klinisk Biokemisk afdeling

Maria Boas
maria.e.boas@gmail.com
 
Sygehusvej 7, 1.
8660 Skanderborg
Klinik for lindrende behandling

Rasmus Christoffersen
rasmus@christoff.dk

Sygehusvej 7, 2.
8660 Skanderborg

Røntgen og Skanning

Holger Olaf Kjær
hokjaer@dadlnet.dk

Grønlandsvej 1, 2. sal, dør 2
8700 Horsens

Psykiatrien Horsens

____________________________________________________________ 

Lasse Poulsen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommuner samt lægerne i Nørre Snede og Ejstrupholm