Spring til indhold

PKOrientering, juni 2021 - Hospitalsenhed Midt

Dette orienteringsbrev indeholder information bl.a. fra afdelingerne: Akutafdelingen. Medicinsk Afdeling, RH-Viborg. Neurologi, RH-Viborg. Børn og Unge. Røntgen og Skanning, RH-Viborg. Patologi, RH-Viborg. Blodprøver og Biokemi, RH-Viborg. Kvindesygdomme og Fødsler. FMK. Brug Praksiskonsulenterne

Juni 2021

 

Kære kollega

Hermed sommerudgaven af PKOrientering.

PKOrientering udgives af Praksiskonsulentordningen, som er en del af kvalitetsorganisationen MidtKraft i Region Midtjylland. MidtKrafts logo ses øverst til højre.

Akutafdelingen

Praksiskonsulent Hanne Væsel

Hospitalsbehandling i eget hjem for ældre patienter
Forskningsprojektet, der er et samarbejde mellem Akutafdelingen (HEM), almen praksis samt Viborg-, Skive- og Silkeborg kommuner, kører fortsat. Nu er det udover i Viborg Kommune også muligt at behandle ældre patienter fra Skive Kommune i eget hjem, så de undgår en akut indlæggelse. Forløbet er rettet mod ældre patienter, hvor behandlingen ligger ud over det, som kan håndteres alene i almen praksis. Beslutningen om behandling i eget hjem foregår i en dialog mellem almen praksis/vagtlægen og akutlægen og kan sættes i gang døgnet rundt. Et forløb i eget hjem forudsætter, at almen praksis eller vagtlægen fysisk har set og vurderet patienten. Akutteamet, der varetager behandlingen i hjemmet i tæt samarbejde med akutlægen, er blevet klædt på til at kunne tage EKG og venøse blodprøver samt blærescanne. Er der behov for et røntgenbillede, kan akutlægen kalde patienten ind til dette under forløbet i eget hjem.
- Overvej gerne denne gode mulighed inden der ringes til Hospitalsvisitationen.

Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Medicinsk Rygklinik, Forskningsenheden for Sygemeldte 
Rygklinikken har tidligere vist evidens for, at en kortvarig indsats af ryglæge og fysioterapeut (brief intervention) medfører færre sygedage og bedre tilbagevenden til arbejdet end "usual care" i primærsektoren.

Et forsøg med en bredere tværfaglig indsats med koordinator har nu vist, at det ikke øger tilbagevenden til arbejdet i forhold til brief intervention alene. Dette til trods for, at en tilfredshedsundersøgelse af den tværfaglige indsats tidligt i forløbet viste stor tilfredshed med indsatsen både hos patienter, praktiserende læger, sagsbehandlere og arbejdsgivere.

Se pressemeddelelsen for yderligere information: Kortvarig indsats hos reumatolog og fysioterapeut kan få sygemeldte rygpatienter tilbage til jobbet

Neurologi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Jonas Hald

Der er kommet en ny regional forløbsbeskrivelse for demensudredning. Vær især opmærksom på:

  1. At henvisningen skal stiles til ”Fællesvisitation for demensudredning”.
  2. At den tilknyttede blodprøvepakke er effektueret.
  3. At det er tilstrækkeligt, at der er sendt henvisning til CT-C, der behøver således ikke at foreligge en beskrivelse af CT-scanningen på henvisningstidspunktet.

Se forløbsbeskrivelsen her: Demensudredning

Børn og Unge

Praksiskonsulent Mikkel Møller Larsen

En undersøgelse har vist, at en større andel af de børn, som er henvist til ambulant undersøgelse på Børn og Unge giver udtryk for, at de ikke er helt klar over, hvorfor de er henvist. Det kan der være mange gode grunde til. Informationen viderebringes, så vi kan være opmærksomme på, om der er noget vi kan bidrage med fra almen praksis.

HUSK, at henvisninger vedrørende akutte indlæggelser af børn skal stiles til Akutafdelingen – ikke til Børn og Unge.

Der er lavet 9 små film til børneforældre med tips og råd fra børnelæger omkring sygdom hos børn. Med Børnelægernes BørneTips får forældrene gennem de 9 små film tips og råd til, hvad de selv kan gøre og skal være opmærksomme på, hvis deres barn er syg med:

  1. Feber
  2. Ondt i halsen
  3. Ondt i maven
  4. Ondt i øret
  5. Opkast og diarré
  6. Røde øjne
  7. Udslæt
  8. Vejrtrækningsbesvær
  9. Corona

I filmene får forældrene også vejledning i, hvornår de skal kontakte egen læge, lægevagten eller 112. Filmene findes (også på engelsk og arabisk) på www.regionh.dk/boernelaegernesboernetips

Røntgen og Skanning, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Jonas Hald  

Brystklinik, Røntgen og Skanning modtager for øjeblikket ekstraordinært mange henvisninger til klinisk mammografi under kræftpakkeudredning.

Afdelingen er, trods et godt samarbejde med eksterne partnere, udfordret med at overholde kræftpakketiderne.

Brystklinikken opfordrer til, at de inklusionskriterier som Sundhedsstyrelsen anbefaler overholdes:

  • Palpatorisk suspekt tumor*
  • Nytilkommen papilretraktion.
  • Nytilkommen hudindtrækning.
  • Papil-areolaeksem/ulceration (obs. Mb. Paget).
  • Klinisk suspekte aksillære lymfeknuder.

* En palpatorisk suspekt tumor er typisk hård, irregulært afgrænset og fikseret til omgivende væv, hud eller fascie. Enhver nyopdaget tumor hos en kvinde over 50 år må imidlertid opfattes som suspekt for malignitet. Undtagelser herfra er nye ”tumorer” hos kvinder med kendt forekomst af multiple cyster, ligesom tumorer hos yngre kvinder, der klinisk vurderes at være et fibroadenom, skal opfattes som benigne. Et fibroadenom er typisk velafgrænset og mobilt i forhold til omgivende væv.

Patologi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Charlotte Eithz 

Patologerne sætter stor pris på en medfølgende anamnese. De læser og bruger den kliniske beskrivelse der medsendes.

Det anbefales, at der kun laves én patologirekvisition, hvis der fjernes flere "dimser" på samme patient (Husk en tydelig beskrivelse af lokalisation af den enkelte prøve).

Både af hensyn til den rekvirerende læge, der så kun får ét samlet svar på patienten, og af hensyn til patologerne, der så kan sammenligne de forskellige læsioner, hvilket kan være af klinisk relevans. En undtagelse er dog, hvis der både er en cytologisk prøve og en histologisk prøve, da disse skal oprettes på hver sin rekvisition.

Blodprøver og Biokemi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Charlotte Eithz

Blodprøver og Biokemi, Viborg har lavet en laboratorieinformation om allergiudredning supplerende til den regionale forløbsbeskrivelse. Information kan findes i e-dok og der linkes fra analysefortegnelsen.

Kvindesygdomme og Fødsler

Praksiskonsulent Klara Bjerrum

Ekstra subakut spor
Akutafdelingen får mange akutte/subakutte gynækologiske og obstetriske patienter. Mange af disse patienter sendes hurtigt hjem igen. En del af problematikkerne kunne være klaret ved egen læge eller via en subakuttid hos Kvindesygdomme og Fødsler. Afdelingen har oprettet et ekstra spor til subakutte tider. Det er derfor aftalt med afdelingens egne læger, at patienterne, når det er muligt, bookes på de subakutte linjer næste hverdag. Ambitionen med 2 subakutte spor er at give patienterne en hurtig tid, når der er behov for det.

Kræftpakketider skal forbeholdes patienter med mistanke om kræft. Patienter med en benignt udseende cyste fundet som et bifund ved CT-urografi og patienter med uspecifikke abdominale smerter igennem flere uger og lignende, skal ses i afdelingens subakutte spor.

Generende suturer efter vaginale prolapsoperationer skal ikke klippes. Fasciesuturen har en resorptionstid på > 3 måneder. Klippes suturen, kommer der recidiv af nedsynkningen.

På Fødeafsnittet i Viborg varetages fødsler med børn i underkropstilling (UK). Afsnittet har siden 2019 anbefalet og understøttet vaginal UK-fødsel i oprejst position, da det har vist at medføre større succesrate og færre komplikationer end rygliggende UK-fødsel.

Husk MRSA podning ved henvisning på tidligere smittet eller relevante faggrupper.

Klinik for Vandladningsproblemer ønsker VVS-skemaerne fra patienterne når der henvises, ikke blot resultaterne, men gerne de af patienten udfyldte skemaer.

Tydelig information fra almen praksis til patienterne om, at når der henvises, er det til undersøgelse/forundersøgelse og ikke direkte til en operation. Afdelingen oplever, at nogle patienter tror, at de skal steriliseres den dag de kommer til forundersøgelse.

FMK som altid...

Som altid en venlig påmindelse om at opdatere FMK ved alle elektive henvisninger.

Her er praksiskonsulenterne, brug os!

Hvis du synes der er ting der ikke fungerer optimalt i forhold til samarbejdet med Hospitalsenhed Midt, så suk ikke, men kontakt i stedet praksiskonsulenterne. Vi er til for dig.

Praksiskoordinator

Poul Oluf Olesen
Vestergade 22
8850 Bjerringbro

E-mail: poo@dadlnet.dk

Hospitalspraksiskonsulenter


Jonas Hald
jonashald@dadlnet.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Røntgen og Scanning
Neurologi

Mikkel Møller Larsen
mikkelml@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Børn og Unge

Klara Bjerrum
klaratb@yahoo.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Kvindesygdomme og Fødsler

Poul Oluf Olesen
poo@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Medicinsk afd.,
Hjertesygdomme
Fysiologi

Hanne Toft Væsel
htv@dadlnet.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Akutafdelingen

Charlotte Eithz
klinik@eithz-vaesel.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Blodprøver og Biokemi
Patologi


Eric Døssing Mønning
ericdoessingmoenning@gmail.com

Stadion Allé 1, 2.
8800 Viborg

Kirurgi
Ortopædkirurgi


Estrid Muff Aagaard
estridmuff@gmail.com

Søndergade 4
8600 Silkeborg

Diagnostisk Center
Center for Planlagt Kirurgi
Hammel Neurocenter

 

_____________________________________________________________

Poul Oluf Olesen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Viborg, Skive og Silkeborg kommuner