Spring til indhold

PKOrientering, marts 2022 - Hospitalsenhed Midt

Dette orienteringsbrev indeholder information bl.a. fra Røntgen og Skanning, Viborg. Fysiologi. Diagnostisk Center. Røntgen og Skanning, Silkeborg. Børn og Unge. Medicinsk Afdeling. FMK. Brug Praksiskonsulenterne

Marts 2022

 

Kære kollega

Her på springet til foråret udkommer PKOrientering med information fra en række af Hospitalsenhed Midts afdelinger. Læs det hele og vær på forkant med tingene.

Røntgen og Skaning, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Jonas Hald

Akutte henvisninger
Røntgenafdelingen vil MEGET gerne vil have at patienten medgives en printet kopi af henvisningen, for at forebygge den situation hvor patienten møder op og henvisningen ikke er nået igennem. Vi behøver fortsat ikke at ringe.

Formodet godartet fund på røntgen af thorax
Hvis der på røntgen af thorax gøres uventede, men formodede godartede fund, dikterer radiologen i den radiologiske beskrivelse, at patienten skal til yderligere udredning og at Røntgen og Skanning indkalder patienten. Beskrivelsen sendes til henvisende læge.

Røntgen og Skanning kalder derefter patienten ind til CT-skanning nodulikontrol indenfor 14 dage. Patienten bliver i indkaldelsesbrevet orienteret om, at det drejer sig om en supplerende undersøgelse.

Hvis den supplerende CT nodulikontrol ikke viser tegn på patologi, afsluttes undersøgelsen/forløbet. Dette noteres i den radiologiske beskrivelse, som sendes til henvisende læge.

Hvis der er patologisk fund, kommer patienten på lungemedicinsk konference:

  • Ved konferencebeslutningen "Intet yderligere", afsluttes forløbet. Dette noteres i den radiologiske beskrivelse, som herefter sendes til henvisende læge.
  • Ved konferencebeslutningen "Yderligere udredning", sendes radiologisk beskrivelse til henvisende læge med en påtegnelse om, at Klinik for lungesygdomme overtager patienten og forestår den videre udredning, samt information af patienten om det aktuelle fund.

Malignsuspekt eller potentielt malignsuspekt forandring på røntgen af thorax
Alle patienter kommer på lungemedicinsk konference.

  • Ved konferencebeslutningen "Intet yderligere", dikteres dette i den radiologiske beskrivelse, som herefter sendes til henvisende læge.
  • Ved konferencebeslutningen "Overgår til kræftpakkeforløb i lungemedicinsk regi", dikteres dette i den radiologiske beskrivelse, som herefter sendes til henvisende læge. Klinik for lungesygdomme overtager herefter patienten. Klinikken indkalder patienten til svar på undersøgelsen samt planlægger det videre forløb.

Fysiologi, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Poul Oluf Olesen

Region Midt har bevilget personale til at opspore alle patienter, der henvender sig i skadestuen og skadeklinikkerne med en lavenergi fraktur. Ønsket er at finde patienter med uerkendt osteoporose med henblik på at få tilbudt dem behandling. Fysiologisk Klinik har i samarbejde med Ortopædkirurgisk Afdeling, RH-Viborg af flere omgange gennem årene forsøgt at få "fanget" disse patienter. Nu bliver der på Regionsbasis oprettet en såkaldt Fracture Liaison Service (FLS) på de forskellige hospitalsenheder, så man mere systematisk får fundet flere patienter med osteoporose.

Alle patienter med en lavenergi fraktur vil i Hospitalsenhed Midts optageområde blive tilbudt en DEXA-scanning på Fysiologisk Klinik på RH-Viborg. Patienten informeres i forbindelse med DEXA-scanningen om selv at henvende sig til egen læge med henblik på svar og eventuelle videre tiltag.

Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Reumatologerne barsler med en forenkling af henvisninger til udredning. Tidligere tilbud: Open Acess, Polymyalgi og Tidlig Artritklinik ændres, så tilbuddene afstemmes efter de nye forløbsprogrammer. Fremover henvises ikke til røntgen forud. Mere om tilpasset tilbud inden længe.

Forskningsprojektet omkring Funktionelle Lidelser udbredes nu til hele Region Midtjylland, der vil blive udsendt en praksis.dk mail omkring dette.

Røntgen og Skaning, Regionshospitalet Silkeborg

Praksiskonsulent Estrid Muff Aagaard

Fra april 2022 starter en større ombygning som blandt andet inkluderer installation af en 3. MR-scanner. Dette betyder afskaffelse af den mindre scanner (brugt fx til knæ). Det betyder at flere patienter skal i en stor scanner. Der er stadig mulighed for henvisning til 'afprøvningsforsøg' ved klaustrofobi.

Fra ultimo maj 2022 skal et nyt IT-system implementeres. Dette vil betyde nedsat produktion 1 uges tid og desværre også risiko for 2 bookingsnotater, da det nye system ikke kan overføre bookinger fra det gamle. Afdelingen beder om forståelse.

Børn og Unge, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Mikkel Møller Larsen

Forstoppelsesskole
Som noget nyt har Børn og Unge etableret en forstoppelsesskole for 3-12-årige børn, som går i forløb på afdelingen. Det er et 3 måneders forløb i grupper á 8-10 familier med det formål at gøre familierne i stand til selv at varetage patientens obstipation.

Retentio testes
Ved unilateral retentio testis skal patienten henvises direkte til Urinvejskirurgisk Afdeling. Ved bilateral retentio testes skal patienten henvises til Børn og Unge.

Henvisninger
Det er en stor hjælp når der medsendes tidligere højde og vægtmålinger. Husk at medsende selve tallene og ikke blot vækstkurverne.

Hovedomfang
Vedrørende stigende hovedomfang anbefales det, at hovedomfanget først vurderes i forhold til barnets vægt. Afdelingen anbefaler, at man bruger kurven for hovedomfang-vægt - se eventuelt fig. 7.2 s.48 i Sundhedsstyrelsens: Monitorering af vækst hos 0-5-årige børn (2015) og henvis, hvis væksten i hovedomfang afviger fra barnets vækst i øvrigt”.

Akutte indlæggelser
Der er aktuelt mange akutte indlæggelser på Børnemodtagelsen, ca. 500 pr. måned imod vanligt 300-350 pr. måned i samme perioder tidligere.  Ca. 1/3 af alle indlæggelser er telefon/videovisiteret (februar 2022) Der planlægges at lave en journalaudit af henvisninger og epikriser.

Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Viborg

Praksiskonsulent Poul Oluf Olesen

Medicinallergi
I forbindelse med udredning af medicinallergi forsøger afdelingen at nedsætte ventetiden for indkaldelse/udredning.

Henvisningen: Ved mistanke om allergi for penicilliner bedes svar på negative blodprøver sendt med henvisningen, det gælder for:

  • IgE for G og V Penicillin (penicilloyl)
  • IgE for Ampicillin og amoxicillin (ampicilloyl og amoxicilloyl)

Ved mistanke om andre typer medicin-allergi er der ikke behov for biokemi forinden.

Når der i henvisningen er anført resultatet af en spirometri, kan afdelingen i de fleste tilfælde, hvor der er en normal/nærnormal spirometri, oftest udføre første kontakt som en telefonkonsultation. Herved spares patienterne for en ofte lang transportvej og ventetid i ambulatoriet og oftest kan afdelingen foretage flere konsultationer pr. dag via telefon end ved fysisk fremmøde.

Resultatet af spirometrien må gerne anføres i henvisningen med både absolut værdi samt procent af forventet.

Har praksis ikke mulighed for at foretage spirometri eller hvis man vurderer at patienten har bedst af at blive set fysisk, så ser afdelingen dem naturligvis i ambulatoriet.

Afdelingens ventetider skyldes oftest at der er mange udeblivelser og afbud med kort varsel uden oplagt god grund. Derfor indføres et regelsæt der dikterer at patienten afsluttes såfremt han/hun udebliver eller har gentagne afbud med kort varsel uden oplagt god forklaring. Patienterne kan altid genhenvises, såfremt de er motiveret for at fortsætte forløbet.

FMK som altid…

Som altid en venlig påmindelse om at opdatere FMK ved alle elektive henvisninger.

Praksiskonsulenterne - Brug os!

Hvis du synes der er ting, der ikke fungerer optimalt i forhold til samarbejdet med Hospitalsenhed Midt, så suk ikke, men kontakt i stedet praksiskonsulenterne.

Praksiskoordinator

Poul Oluf Olesen
Vestergade 22
8850 Bjerringbro

E-mail: poo@dadlnet.dk

Hospitalspraksiskonsulenter


Jonas Hald
jonashald@dadlnet.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Røntgen og Scanning
Neurologi

Mikkel Møller Larsen
mikkelml@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Børn og Unge

Klara Bjerrum
klaratb@yahoo.dk

Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1.
8800 Viborg

Kvindesygdomme og Fødsler

Poul Oluf Olesen
poo@dadlnet.dk

Vestergade 22
8850 Bjerringbro

Medicinsk afd.,
Hjertesygdomme
Fysiologi

Hanne Toft Væsel
htv@dadlnet.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Akutafdelingen

Charlotte Eithz
klinik@eithz-vaesel.dk

J.C. Stillings Vej 23
7800 Skive

Blodprøver og Biokemi
Patologi


Eric Døssing Mønning
ericdoessingmoenning@gmail.com

Stadion Allé 1, 2.
8800 Viborg

Kirurgi
Ortopædkirurgi


Estrid Muff Aagaard
estridmuff@gmail.com

Søndergade 4
8600 Silkeborg

Diagnostisk Center
Center for Planlagt Kirurgi
Hammel Neurocenter

_____________________________________________________________

Poul Oluf Olesen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Viborg, Skive og Silkeborg kommuner