PKOrientering, Hospitalsenhed Midt, marts 2025
Kære kollega!
Nattefrost er endnu ikke udelukket, men med jævndøgnet er dagslyset nu i overhånd og foråret en realitet. Dermed også tid til marts-udgaven af PKOrientering.
Herunder følger nyttige orienteringer fra Hospitalsenhed Midts afdelinger og Praksiskonsulenter, nogle korte, nogle længere, men alle relevante.
Tidligere udgaver af PKOrientering kan findes på Praksis.dk: PKOrientering Hospitalsenhed Midt
Lidt generelt
Praksiskoordinator Jonas Hald
Opgaveglidning, ikke aftalt ansvarsoverdragelse, ”egen læge skal..”-formuleringer i epikriser, uønsket barn har mange navne, men det frustrerer og fylder urimeligt i en travl praksislægehverdag.
Oplever du noget hvor du tænker, at det da vist ikke er en almindelig del af almen praksis kompetenceområde, så meld det ind til din Praksiskonsulent for berørte afdeling, se kontaktmail nederst.
Børn og Unge
Praksiskonsulent Mikkel Møller Larsen
Alle akutte indlæggelser af børn meldes via Hospitalsvisitationen til Akutafdelingen.
Henvisning markeres ”akut” og sendes til Akutafdelingen.
Barnet/familien skal henvende sig på Akutafdelingen på 1. etage, Indgang B. Herfra videresendes de til Børneakutmodtagelsen. Der er fortsat dagligt børn og forældre som fejlagtigt henvender sig på 6. etage i den gamle børnemodtagelse.
Medicinsk Diagnostisk Center
Praksiskonsulent Estid Muff Aagaard
Efter at de medicinske funktioner nu er samlet i samme overafdeling vil kommunikation til praksis blive rettet til så afsender fremover vil være samlet HEM, og ikke Silkeborg eller Viborg.
Herunder følger nu en større mængde aktuel information fra den nye, store medicinske afdeling og et udvalg af de mange underklinikker.
Det bliver fremover en læge, der svarer speciale-telefonen og der er kun en telefon pr. speciale.
Specialisten kan således være både i Viborg eller Silkeborg - se specialistrådgivning
Den første maj kommer der nyt tilbud om Dagklinik i Silkeborg, med henblik på dagtidsudredning af ptt., som ikke kan klare sig med indlæggelse i eget hjem men behøver udredende undersøgelser på sygehuset kortvarigt – fx i forbindelse med infektioner. Mere info følger når setup er endeligt på plads.
Klinik for Lungesygdomme: Fra primo maj oprettes mulighed for konference med erfaren KOLsygeplejerske via telefon. Dette tilbud vil være både for læger og klinikpersonale. Eksempelvis ved tvivl om tolkning af LFU eller spørgsmål omkring medicinen for KOL. Mere info følger.
Klinik for Gigt- og Bindevævssygdomme, det vil sige Reumatologerne, tager nu imod pt med ”kolde” reumatogiske problemstillinger:
Dette er et diagnostisk og behandlingsmæssigt tilbud til patienter med belastningsrelaterede og degenerative bevægeapparatslidelser, hvor disse tilstande medfører vedvarende smerter og/eller funktionstab, hvor indsatsen i primærsektor ikke har haft den ønskede effekt og kirurgi i udgangspunkt ikke er indiceret.
Henvisning sendes som almindelig henvisning til Klinikken.
Klinik for Ældresygdomme tilbyder fremover daglig subakut geriatri.
Formålet er at udvide med endnu et alternativ til akut indlæggelse, med subakut geriatrisk vurdering arrangeret via konferencekald via Hospitalsvisitationen.
Vurderingen kan foregå enten i Klinik for Ældresygdomme, Silkeborg, i den nyetablerede Medicinske Dagklink i Silkeborg, virtuelt eller måske via et tværfagligt hjemmebesøg.
Målgruppen er patienter fra hele Midt-klyngen, som
- Har en geriatrisk problemstilling
- Er vågen og ABCDE stabil
- Er >70 år
- Evt. kan fremmøde i Medicinsk Dagklinik eller Klinik for Ældresygdomme – uden behov for fast vagt
- Er tilset af egen læge, vagtlæge eller det kommunale Akutteam
Patienter konfereres med en geriater på hverdage i tidsrummet 08.00 - 15.00 via konferencekald, koordineret af Hospitalsvisitationen på Hospitalsenhed Midt.
Ved aftale om subakut vurdering sendes henvisning som vanligt til Klinik for Ældresygdomme, HEM, indeholdende: Årsag inkl. komorbiditet, funktionsniveau, kognitiv status og behandlingsniveau.
Klinik for Ældresygdomme kontakter patient/pårørende for fremmødetidspunkt og sted samt evt. aftale om transport.
Center for Planlagt Kirurgi
Praksiskonsulent Estid Muff Aagaard
Man arbejder vedvarende med transformation i ortopædkirurgi.
Aktuelt er knæområdet godt i gang og modellen for udredning og visitering i CPK er blevet valgt til at skulle udbredes regionalt. Det vil sige man forventer, at de øvrige enheder i Region Midtjylland også får væsentlig bedre visitation af ptt. til enten fysioterapeut eller læge, altså i to spor.
I løbet af de næste måneder starter transformationsarbejdet på skulderområdet og skulderkirurger, fysioterapeuter og ledelser mødes og arbejder med optimerede forløb, henvisninger mm.
Generelt er ventetid på operation faldende, tæt på behandlingsgarantien og ventetid til forundersøgelse er også på vej i rigtig retning.
Karkirurgisk afdeling
Praksiskonsulent Simon Hasseriis Andreassen
Med øget fokus på opsporing, diagnostik og behandling af perifer arteriel sygdom, herunder især Claudicatio Intermittens erindres det om mulighed for henvisning, blot på mistanke om denne tilstand. Der er således ikke krav om foreliggende distal blodtryksmåling. Såfremt PAD diagnosticeres i ambulatoriet iværksættes Superviseret Gangtræning, initieret af ambulatoriet.
Ortopædkirurgisk afdeling
Praksiskonsulent Simon Hasseriis Andreassen
De gode erfaringer med optimeret forløb omkring fod-/ankellidelser har medført proces omkring udbredelse til også at omfatte andre af de hyppige bevægeapparatslidelser som medfører henvisning. Tanken er IKKE at afvise henvisninger, men at pt. hurtigt kan tilbydes ikke-operativ behandling og såfremt der ikke er effekt af denne ses pt. i ambulatoriet.
Et kommende tilbud vil fremover være invitation af interesserede praksis til opkvalificering til selv at varetage flere håndgreb, herunder blokadebehandling. Det har indtil videre ikke vist sig muligt at komme i dialog med regionen om tilførsel af økonomi til §2-aftale på dette felt, men vi arbejder videre.
Klinisk Fysiologisk afdeling
Praksiskonsulent Poul Oluf Olesen
Hvis pt. er kendt med osteoporose, kan en henvisning til DEXA-kontrol blot indeholde teksten: "Osteoporosepatient henvises til kontrolscanning".
Fysiologisk Klinik modtager en del henvisninger på patienter, der ikke har kendt osteoporose og som ikke opfylder indikation for DEXA-scanning. Med Sundhedsstyrelsens øgede fokus på relevant anvendelse af billeddiagnostik, herunder strålehygiejne, kan praksis opleve afvisning af en sådan henvisning.
De tilstande der kan udløse en DEXA-scanning kan ses på dette link: Osteoporose
Kvindesygdomme og fødsler
Praksiskonsulent Klara Bjerrum
Q feber
En sjældent forekommende tilstand og fremover skal færre gravide screenes. Se lægehåndbogen vedrørende Q-feber
Anbefaling om diagnostik/blodprøvekontrol
Coxiella-serologi tages på gravide i risikogruppe, hvor der enten
- er klinisk mistanke om Q-feber(se symptomer ovenfor), eller
- har haft kontakt til besætninger, hvor
- Q-feber er påvist, eller
- der er øget abortfrekvens.
Svangrejournaler
Udfyld svangrepapirer så nøjagtigt som muligt, inkl. Niveauinddeling, da det har stor betydning for det forløb/den behandling, den gravide bliver tilbudt.
Meget gerne stillingtagen til OGTT samt udførelse af hjemmeblodtryksmåling ved konstatering af højt BT ved 1.Svangreundersøgelse i praksis.
FMK opdateres inden afsendelse af svangrejournal.
Under ”Samlet vurdering” noteres fra praksis, såfremt man er i tvivl om noget, mangler oplysninger mm., da afdelingen hermed gøres opmærksomme herpå.
Tolk
Anfør om der er behov for tolk, og om pt. selv skal betale (efter reglerne om egenbetaling hvis der har været ophold i DK længe).
Noter gerne om Pt selv ”medbringer” pårørende der kan tolke for dem, så der ikke dobbeltbookes tolk, eller kommer en regning som patienten ikke ønsker at betale.
Røntgen og Scanning
Praksiskonsulent Niels-Jørgen Moeslund
Ankomstmelding for akut røntgen
Patienter, der i Viborg henvises til akut røntgenundersøgelse direkte fra lægepraksis, bliver undersøgt i selve afdelingen og IKKE i "Skaderøntgen". De skal derfor melde deres ankomst til Røntgen og Skanning på plan 3 og ikke plan 1.
Henvisning til skadestuen
Hvis praksis på forhånd ønsker, at patienten efter røntgenundersøgelse også skal ses i skadestuen, skal dette meldes telefonisk til hospitalsvisitationen og ikke blot anføres i henvisningen til Røntgen og Skanning.
Skader over 1 uge gamle
En optælling har vist, at ca. 70 % af de skader der henvises til Røntgen og Skanning som akutte, er over 1 uge gamle. Dette skaber udfordringer for afdelingens akutkoncept og belaster skadestuen.
Hvis der er behov for subakut røntgentid, kan det blot skrives i henvisningen, så får patienten en tid inden for 3 dage.
Patienter til Ortopædkirurgisk Ambulatoriet
Mange lægepraksis sender fortsat henvisninger, hvor der ønskes røntgenundersøgelse og samtidigt forløb ved Ortopædkirurgi i Viborg. Husk aftalen i Viborg om kun at sende henvisning til Ortopædkirurgisk Amb, som så selv afgør hvilke billeder der skal bruges, og selv rekvirerer disse.
Denne aftale blev lavet for at undgå situationer, hvor forkerte billeder blev taget, og patienterne skulle henvises tilbage til yderligere røntgenundersøgelser. Der arbejdes på udbredelse af dette patient- og praksisvenlige koncept til også at omfatte Silkeborg.
Her er Praksiskonsulenterne, brug os gerne!
Oplever du noget, der ikke fungerer optimalt i praksis samarbejde med Hospitalsenhed Midt, så kontakt din praksiskonsulent.
Praksiskoordinator
Jonas Hald Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1. 8800 Viborg E-mail: jonashald@dadlnet.dk |
Hospitalspraksiskonsulenter
Niels-Jørgen Moeslund moeslund@post10.tele.dk Toldboden 1, 5. sal 8800 Viborg |
Røntgen og Scanning Neurologi |
|
Mikkel Møller Larsen mikkelml@dadlnet.dk Vestergade 22 8850 Bjerringbro |
Børn og Unge |
|
|
Klara Bjerrum klaratb@yahoo.dk Ll. Sct. Peder Stræde 8, 1. 8800 Viborg |
Kvindesygdomme og Fødsler |
|
Poul Oluf Olesen Vestergade 22 |
Hjertesygdomme Fysiologi |
|
Hanne Toft Væsel htv@dadlnet.dk J.C. Stillings Vej 23 7800 Skive |
Akutafdelingen |
|
Charlotte Eithz klinik@eithz-vaesel.dk J.C. Stillings Vej 23 7800 Skive |
Blodprøver og Biokemi Patologi |
Simon Hasseriis Andreasen sha.laegerne@gmail.com Stadion Allé 1, 2. 8800 Viborg |
Kirurgi Ortopædkirurgi |
|
|
Estrid Muff Aagaard estridmuff@gmail.com Søndergade 4 8600 Silkeborg |
Medicinsk Diagnostisk Center Center for Planlagt Kirurgi Hammel Neurocenter |
-------------------------------------------------
Praksiskoordinator Jonas Hald