Spring til indhold

PKOrientering nr. 1, april 2018 - Regionshospitalet Randers

Dette nyhedsbrev indeholder bl.a. information om: Nyt fra Røntgen og Scanning. Ny akutside på praksis.dk. Henvisning til forskningsprojekt vedr. adipositas. Reumatologisk kapacitet i ambulatoriet/kort ventetid. Opdateret telefonliste til hospitalerne i Randers og Grenaa. Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

Nr. 1, april 2018

Nyt fra Røntgen og Scanning

Åbent amb.

Dette er en stor succes, men der er vigtigt at huske, at hvis der henvises til åbent røntgen mellem kl. 09.00 - 12.00 så er det alene til konventionelt røntgen af thorax eller til led/knogle røntgen. Det er IKKE akutte undersøgelser, da der går 2 hverdage før billederne beskrives.

Er der behov for akutte undersøgelser fx. obs fraktur skal der henvises til akut røntgen og patienten skal gå til skadestuen for røntgen der.  Proceduren er, at at man mellem kl. 08.00 - 16.00 kan sende patienten direkte i satellit røntgenafdelingen ved skadestuen uden at ringe på forhånd. Marker henvisningen som ”akut” og skriv i henvisningen, hvis du ønsker vurdering i skadestuen, også såfremt fraktur afkræftes. Findes fraktur sendes patienten altid direkte i skadestuen efter røntgen. I vagttid kontaktes vagthavende radiograf på 20671. Vigtigt at henvisningen sendes straks, hvis patienten tager på hospitalet umiddelbart efter besøget hos egen læge.

Ved akutte undersøgelser med mistanke om fraktur i nakke/ryg fra praksis skal patienten sendes i skadestuen på spineboard rekv. via AMK. Skadestuen rekvirerer så relevant røntgenundersøgelse som fx ved halscolumna er CT. Det er meget frustrerende, hvis en patient selv kommer ind i røntgenafdelingen med en henvisning, hvor der står obs fraktur i halscolumna. Derfor ved klinisk mistanke: liggende transport med behørig fiksering.


MR-Scanning

Husk ved henvisning til MR scanning at skrive vægt, højde, og klaustrofobi på henvisningen. Endvidere meget vigtigt med alle oplysninger om metalfremmedlegeme. Afdelingen har fået en endnu kraftigere MR scanner, der kører med et 3 Tesla magnetfelt. Der har været 2 tilfælde hvor blandt andet en patient med pacemaker kom i scanneren (dog ikke fra almen praksis), så meget vigtigt at oplyse om ethvert fremmedlegeme inkl tandbøjle.


CT-Scanning
Ved henvisning til CT scanning skal patientens vægt også anføres. Det er vigtigt af strålehygiejniske årsager.

Endvidere er det vigtigt der foreligger en eGFR og oplysninger om nefrotoksisk medicin, herunder metformin af hensyn til kontrast.  Hvis man er formodet nyrerask og ikke får nefrotoksisk medicin må eGFR som hovedregel maksimalt være en måned gammel, mens den ved risikopatienter (kendt nedsat nyrefunktion, metformin behandling) maksimalt må være 1 uge gammel.

Det er selvfølgelig også meget vigtigt at skrive, hvis der er CAVE til kontrast/jod.


Generelt ved røntgen henvisninger

Røntgenafdelingen vil meget gerne have en kort og fokuseret henvisning, frem for et ”klip” af dagens notat som indeholder mange oplysninger som er irrelevant for røntgenlægen og både risikerer at vanskeliggøre visitationen og den fokuserede tolkning af billederne.

  

Ny Akutside på Praksis.dk

Som nyt hjælpeværktøj er der oprettet en ny akutside på praksis.dk. Her kan du hurtigt finde numre på trombolysevagterne i Aarhus og Holstebro, numre på alle akuttilbud i kommunerne i Region Midt, numre på alle hospitalsvisitationer, instrukser for trombolyse og akut meningitis behandling og meget andet.

Du kan se siden her: Akutte patienter - og evt føje den til din browser som foretrukken side.

 

Henvisning til forskningsprojekt vedrørende adipositas

Klinik for diabetes og hormonsygdomme, Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Randers deltager i et 15 måneder lang studie vedrørende vægttab hos adipøse voksne uden diabetes med BMI over 30 (i visse tilfælde 27). Skulle man have patienter der er interesserede i at deltage kan man læse mere i nedenstående dokument.  Projektet inkluderer patienter til og med oktober 2018.

  • Nyt forskningsprojekt: Afprøvning af ny medicinsk behandling af svær overvægt

 

Reumatologisk kapacitet i ambulatoriet/kort ventetid

Reumatologisk klinik skifter navn til Klinik for gigt- og bindevævssygdomme.

Det ændrer dog ikke på, at vi fortsat meget gerne modtager henvisninger på alle optageområdets patienter med reumatologiske sygdomme.

Reumatologisk team består af 5 speciallæger og tre specialsygeplejersker, samt fast sekretær og læger i reumatologisk speciallægeuddannelse.

Vi tilbyder

  • Kort ventetid – ca. 2 uger
  • Sammedags telefonisk speciallægerådgivning
  • Akutte/subakutte tider
  • Individuelt planlagte kontrolforløb
  • Shared care forløb efter aftale

Klinik for Gigt og bindevævssygdomme, Regionshospitalet Randers 

Hvem er praksiskonsulenterne?

 
Praksiskoordinator
Thomas Clausen, e-mail: doctorclausen@gmail.com 

Psykiatrisk afdeling
Vakant

Medicinsk afdeling, Klinisk Fysiologisk afdling og Klinisk Biokemisk afdeling
Søren Gam, e-mail: soeren.gam@stofanet.dk

Organkirurgisk afdeling, Urologisk afdeling, Ortopædkirurgisk afdeling, Anæstesiologisk afdeling, Palliativt Team
Bruno Madsen, e-mail: voruplaegehus@firma.tele.dk

Akutafdelingen
Thomas Clausen, e-mail: doctorclausen@gmail.com

Gynækologisk/obstetrisk afdeling, Pædiatrisk afdeling , Røntgen, Patologisk institut samt Afdeling for Folkeundersøgelser
Dorte Bojer, e-mail: dorte.bojer@gmail.com

Randers Kommune
Kristin Kristiansdottir, e-mail: kristiansdottir@vestertorv.dk

Praksiskonsulentordningen er til, for at bruges! Vi vil opfordre til, at du kontakter den relevante praksiskonsulent, hvis du oplever ting, som kunne fungere bedre.
Afdelingerne og hospitalsledelsen er som oftest meget opsatte på at løse problemer som måtte opstå i samarbejdet med almen praksis.

_____________________________________________________________

Thomas H. Clausen, praksiskoordinator
Bruno Madsen, praksiskonsulent
Søren Gam, praksiskonsulent
Dorte Bojer, praksiskonsulent

Sendt til praktiserende læger i Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov kommuner