Spring til indhold

PKOrientering nr. 2, juni 2020 - Regionshospitalet Randers

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Opfordring fra Røntgen & Skanning. Børn & Unge. Mekaniske hjerteklapper og AK behandling. COVID-19. Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

 

Nr. 2, juni 2020 

 

Opfordring fra Røntgen & Skanning

Hvis man mistænker kræft, SKAL der henvises i kræftpakke.

Undertiden modtager Røntgen & Skanning henvisninger til røntgen af thorax med "lille obs. lungekræft", "patient med hæmoptyse" eller hoste > 4 uger. Patienter med disse symptomer skal henvises i specifik kræftpakke, og ikke til røntgen af thorax - dette selvom det er en beskeden mistanke.

Hvis patienten ikke helt opfylder kriterierne for en specifik kræftpakke, men hvor der er en (omend lille) mistanke til malign sygdom, så henvis patienten til CT TAB. HUSK e-GFR forud herfor.

Børn & Unge

Klinik for Børn & Unge beder venligst om, at der ved henvisning obs. dårlig trivsel / vækstforstyrrelse / tidlig pubertet medsendes vækstdata.

Afdelingen bruger en del ressourcer på efterfølgende at kontakte praksis, fordi disse data ikke er medsendt i henvisningerne. Meget få forældre har data med fra Barnets bog (eller kan huske adgangskode til den), så meget afhænger af egen læges børneundersøgelser / observationer. Der bedes medsendt de reelle vægt- og højdemål, og ikke kurver, da disse findes i forskellige udgaver.

Mekaniske hjerteklapper og AK behandling

Hjerteklinikken har bedt os minde om at KUN marevan (vitamin k antagonister) kan bruges som tablet baseret AK behandling ved mekaniske hjerteklapper.
(Mekanisk aortaklap med INR mellem 2,0 -3,0 og ved mekanisk mitralklap INR mellem 2,5 -3,5) NOAK er IKKE godkendt til denne indikation med klapsygdom, og er kontraindicerede på denne indikation.

Derfor: Hvis en patient skiftes til NOAK præparat, er det meget meget vigtigt at sikre sig at indikationen er i orden (det vil sige non valvulær atrieflimren).

Der har været en aktuel alvorlig UTH med ovenstående, og derfor ønskes at henlede opmærksomheden herpå. Tag det gerne op med personale og kollegaer i klinikken, så det klart tydeliggøres i patientens journal ved relevante patienter, at der er tale om mekanisk hjerteklap, som ikke kan skiftes til NOAK. (fx i flydenotat)

Læs mere her: https://nbv.cardio.dk/ak

COVID-19

COVID-19 har medført mange ændrede arbejdsgange, og det er vores indtryk at alle - hospitaler, kommuner og almen praksis har arbejdet sammen for at få tingene til at lykkes. Vi har ikke hørt om betydende problemer i samarbejdet og det er en stor ros i et sundhedsvæsen med daglige omstillinger.

I takt med genåbningen vil tingende begynde at ligne sig selv, men vi skal stadig huske, at vi er under en pandemi, og følge gældende retningslinjer. Vi skal nok melde løbende ud når sygehuset åbner mere op.

Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

Praksiskoordinator

Thomas H. Clausen
Tronholmen 3
Randers SØ

E-mail: doctorclausen@gmail.com

Hospitalspraksiskonsulenter

Søren Gam
soeren.gam@stofanet.dk

Dytmærsken 9
8900 Randers

Medicinsk afd.,
Klinisk Fysiologisk afd.
Klinisk Biokemisk afd.

Bruno Madsen
voruplaegehus@firma.tele.dk

Møllestensvej 3,
8900 Randers

Organkirurgisk afd.,
Urologisk afd.,
Ortopædkirurgisk afd.,
Anæstesiologisk afd.,
Palliativt Team

Dorte Bojer
dorte.bojer@gmail.com

Åbyen 3,
8500 Grenaa

Gynækologisk-obstetrisk afd.,
Pædiatrisk afd.,
Røntgen,
Patologisk Institut
Afdeling for Folkeundersøgelser

Thomas Clausen
doctorclausen@gmail.com

Tronholmen 3
8960 Randers SØ

Akutafdelingen

Jeppe Frøkjær Aaen
jfaaen@gmail.com

Svalevej 2, Assentoft
8960 Randers SØ

Psykiatrien Randers

____________________________________________________________

Thomas H. Clausen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov kommuner