Spring til indhold

PKOrientering nr. 3, september 2020 - Regionshospitalet Randers

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Akutafdelingen og genanlæggelse af KAD. Dosisdispensering og apotekerne. Epikriser på indlagte fra lægevagten mv. Ortopædkirurgisk afdeling og stærk smertestillende medicin. Omstrukturering på medicinsk afd. Randers. Ambulant blodtransfusion. Lægelig backup til hospitalsvisitationen. Invitation til Symposium – børn med svær overvægt. Ny telefonliste for hospitalet. Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

 

Nr. 3, september 2020 

 

Akutafdelingen og henvisning til (gen)anlæggelse af kateter(KAD)

Akutafdelingen får særligt i vagten en del patienten henvist, hvor der har været problemer med at (gen)anlægge kateter. Akutafdelingen hjælper gerne, men ofte drejer det sig om patienter, som på grund af en stor prostata har behov for et Tiemann kateter. Tiemann kateteret er udstyret med en vinklet spids, som gør at det har lettere ved at passere en stor prostata eller snævre/uregelmæssige områder. Spidsen skal vende anteriort/mod patientens navle under indføringen, men ellers anlægges kateteret som vanligt. Der er Tiemann katetere i alle lægevagtsbiler, og man kan bestille dem hjem til klinikken via regionen.

Dosisdispensering og apotekerne (FMK)

Alle apotekerne er nu kommet på FMK. Det betyder at hospitalerne fremover (ved patienter på dosisdispensering) ved længerevarende indlæggelser sætter dosisdispenseringen i bero, i stedet for at afmelde den ved medicinændringer.

Apoteket kan automatisk se, at dosisdispensering er sat i bero. Når patienten udskrives, laver hospitalet recepter på mindste pakning af de præparater, som patienten skal have.

Det er op til egen læge at beslutte om dosisdispenseringen kan sættes i værk igen, hvis/når patienten er stabil (men nu ligger alle ordinationerne stadig på FMK, men sat i bero, så det skulle være relativt let).

På lidt længere sigt kan det være, at hospitalerne vil ændre direkte i dosispakningerne ved udskrivelse i stedet for at sætte i bero, men det er ikke besluttet endnu, og vil skulle besluttes fra centralt hold. I så fald vil vi selvfølgelig informere om ændringerne.

Epikriser på indlagte fra lægevagten og vikar for egen læge

I lægevagtssystemet kan man markere feltet - ”epikrise til indlæggende læge”. Så skulle man få en epikrise fra akutafdelingen (på hjemmesiden https://vagtinfo.egclinea.dk/).

Det har ikke virket (særligt godt) indtil nu, fordi sekretæren manuelt skulle sikre det, men med den udrulning af EPJ, der kommer ultimo oktober i år, bliver processen automatisk, og så skulle det virke. Man får epikrisen fra akutafdelingen, men starter pt. en andet behandlingsforløb på en stamafdeling, er man juridisk ikke berettiget til epikrise herfra, da det er et ny forløb.

Er man vikar for egen læge i dagtid, kan man i friteksten skrive man ønsker kopi af epikrise, men det vil skulle indføres manuelt og er næppe særligt effektivt. Men det er det bedste det for nuværende teknisk kan lade sig gøre.

Ortopædkirurgisk afdeling og vejledning for udtrapning af stærk smertestillende medicin

Ortopædkirurgisk afdeling har lavet en folder om udtrapning af opioider efter operation for fx artrose. En del af disse patienter har inden opereration været sat i behandling med opioider, og folderen udleveres til alle patienter der er færdigopereret. Der vil i epikrisen være angivet en forventet aftrapningsplan for perioden efter operation.

Folderen kan ses her: Aftrapning af stærk smertestillende medicin

Omstrukturering på Medicinsk afdeling, Randers

Den 8. og 9. oktober 2020 omstruktureres Medicinsk afdeling på Regionshospitalet Randers. Den nye struktur består af en sammenlægning af de nuværende fire medicinske sengeafsnit til tre medicinske sengeafsnit og derudover oprettelse af et medicinsk korttidsafsnit.

De tre nye sengeafsnit kommer til at hedde Medicinsk Sengeafsnit A, B og C, mens korttidsafsnittet benævnes Medicinsk Korttidsafsnit.

Fordelingen af specialer på de nye medicinske sengeafsnit bliver som vist nedenfor.

Afsnit

Speciale

Medicinsk Sengeafsnit A
Plan 9
Ældresygdomme
Diabetes og stofskiftesygdomme
Intern medicin
Medicinsk Sengeafsnit B
Plan 8
Lungemedicin
Gigt- og bindevævssygdomme
Lever-, mave- og tarmsygdomme
Medicinsk Sengeafsnit C
Plan 5
Hjertemedicin
Medicinsk Korttidsafsnit
Plan 3
Eksempler på patientforløb i korttidsafsnittet:
transfusions patienter
IV jern behandling
Okkult cancer pakke
Pleuracentese og ascites
Oplæring af hjemme IV
mfl.

Ambulant blodtransfusion, Medicinsk afdeling, Regionshospitalet Randers

Patienter med behov for planlagt blodtransfusion kan henvises direkte fra almen praksis med henblik på blodtransfusion. Dette gælder ikke med henblik på blodtransfusion i akutte situationer, hvor patienten skal indlægges i stedet.

Indikationen er symptomgivende svær anæmi, hæmoglobin < 6 mM (målingen max. 2 dage gammel), hvor der kun ønskes transfusion og altså ingen form for udredning.

Forudsætter at patienten er egnet til ambulant blodtransfusion, det vil sige er mere eller mindre selvhjulpen, selv kan varetage toilet besøg, og selv spise og drikke. Skal selv medbringe egen medicin. Henvisning med diagnose, kort anamnese og en præcisering af at patienten er indforstået og forventes at kunne tåle transfusion fremsendes til relevant klinik i Medicinsk Afdeling. Husk opdateret FMK.

Mest hensigtsmæssigt forløb opnås hvis almen praksis tager BAC-testen (Forligstest, kan evt. tages via mobillab, man bedes her på webreq udfylde antal formodede portioner – en portion hæver Hgb med ca. 0,6 mM. Tidspunktet der skal tastes ind er førstkommende hverdag) og fremsender henvisningen til Medicinsk Korttidsafsnit med angivelse af ønsket transfusions tidspunkt og forventet antal portioner. Afdelingen vil foranledige patienten indkaldt i bedst mulig overensstemmelse med dette. Husk derfor aktuelle kontaktinformationer.

Lægefaglig backup til hospitalsvisitationen

Som en prøvehandling vil Akutafdelingen i de kommende måneder forsøge at styrke den lægefaglige back-up til hospitalsvisitationen for i endnu højere grad at kunne kvalificere visitationsbeslutningerne. Det betyder at for en række problemstillinger vil hospitalsvisitationen koble akutlægen på, hvis der ikke umiddelbart kan findes et ambulant/planlagt tilbud som alternativ til akut indlæggelse. Det drejer sig om:

  • Rygsmerter.
  • Mistanke eller påvist pleuravæske/ascitis.
  • Patienter der er meldt til indlæggelse efter konferering med speciallæge/bagvagt uden for  akutafdelingen.
  • Forværring af kendt kronisk problemstilling/smerter (undtagen KOL, astma, mistanke om AKS).
  • Blodtransfusioner.
  • Uholdbar hjemmesituation.
  • Øvrige patienter, hvor visitationen er tvivl om behov for akut indlæggelse.

Akutafdelingen beder om forståelse for, at det handler om, at man gerne vil sikre patienterne det bedste forløb første gang, og det kan munde ud i muligheder for mere fleksible patientforløb.

Akutafdelingen planlægger en intern evaluering af tiltaget i slutningen af oktober, men vil selvfølgelig også gerne høre positiv og negativ feedback fra de praktiserende kollegaer, dette vil kunne gives til praksiskonsulent Thomas Clausen, akutafdelingen, se kontaktinformationer nedenfor. 

Invitation til symposium – Børn med svær overvægt – kan vi gøre det bedre (I Randers, med Steno Diabetescenter)

Den 19. november 2020 er der symposium fra kl. 15.00 til 19.00 med emnet Børn med svær overvægt - kan vi gøre det bedre?. Deltagelsen er gratis.

Se programmet her: Steno forskningssymposium 2020 Randers 

Tilmelding senest den 13. november 2020 via dette link: https://rm.plan2learn.dk/KursusValg.aspx?id=75797 

Ny telefonliste for Regionshospitalet Randers

Se her senest opdaterede Telefonliste for Regionshospitalet Randers
 

Vi planlægger fyraftensmøde med hospitalet i foråret 2021, hvis coronasituationen tillader det. I vil høre nærmere.

Til slut skal lyde en stor tak til Praksiskonsulent Bruno Madsen, som stopper med udgangen af oktober i år på grund af praksissalg, og til Praksiskonsulent Dorte Bøjer som også stopper. Tusind tak for jeres indsats.

Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

Praksiskoordinator

Thomas H. Clausen
Tronholmen 3
Randers SØ

E-mail: doctorclausen@gmail.com

Hospitalspraksiskonsulenter

Søren Gam
soeren.gam@stofanet.dk

Dytmærsken 9
8900 Randers

Medicinsk afd.,
Klinisk Fysiologisk afd.
Klinisk Biokemisk afd.

Bruno Madsen
voruplaegehus@firma.tele.dk

Møllestensvej 3,
8900 Randers

Organkirurgisk afd.,
Urologisk afd.,
Ortopædkirurgisk afd.,
Anæstesiologisk afd.,
Palliativt Team

Dorte Bojer
dorte.bojer@gmail.com

Åbyen 3,
8500 Grenaa

Gynækologisk-obstetrisk afd.,
Pædiatrisk afd.,
Røntgen,
Patologisk Institut
Afdeling for Folkeundersøgelser

Thomas Clausen
doctorclausen@gmail.com

Tronholmen 3
8960 Randers SØ

Akutafdelingen

Jeppe Frøkjær Aaen
jfaaen@gmail.com

Svalevej 2, Assentoft
8960 Randers SØ

Psykiatrien Randers

____________________________________________________________

Thomas H. Clausen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov kommuner