Transfer Idékatalog
I dette katalog kan du finde inspiration til aktiviteter før, under og efter en læringssituation, der understøtter at deltagerne overfører viden til praktisk anvendelse.
I Nord-KAP har vi en Uddannelsesenhed, hvor underviserne får støtte til kursusadministration af uddannelseskonsulenten. Uddannelsesenheden har undervisere tilknyttet, som kan være tilknyttet i forbindelse med enkelte kurser, og undervisere, som har deres daglige gang i Nord-KAP.
Desuden afholder vi forskellige praksisbesøg og øvrige typer tilbud, hvor konsulenten selv administrerer rammerne for tilbuddet.
Derfor skal kataloget ses som inspiration til konkrete transferaktiviteter, der skal tilpasses det enkelte tilbud.
Nedenfor er finder du idéer til aktiviteter, som typisk anvendes i hele læringsforløbet, både før, under g efter selve læringsaktiviteten
Deltagernes behov
Formål
Formålet med at tage udgangspunkt i deltagernes behov er at møde dem i de muligheder og vilkår de har.
Transfer
Når du tager udgangspunkt i deltagernes behov, styrker du transfer ved, at deltageren sætter mål for eget arbejde og træner transfer, altså hvordan ny viden implementeres i deltagerens arbejde.
Hvordan gør du?
- For at tage udgangspunkt i deltagernes behov, kan du stille følgende spørgsmål:
- Hvad vil du gerne implementere?
- Er der noget, der er svært at implementere?
- Har du tid og udstyr til at implementere det, du gerne vil?
- Er der noget, der er svært?
- Er der noget jeg kan hjælpe med?
Du kan tage udgangspunkt i deltagerens behov både ved plenumdrøftelser, individuelt og i grupper.
OBS: Det er vigtigt at tilbyde støtte uden at give direkte anvisninger til, hvad deltagerne skal gøre og ikke gøre. Hvis du giver direkte anvisninger, kan du komme til at påvirke transfer negativt. Derved kan du komme til at demotivere deltagere for at overføre ny viden fremfor at styrke deres motivation. Dette kan resultere i, at deltagerne overfører mindre ny viden til deres praksis, end hvis du ikke havde forsøgt at hjælpe dem.
Læringsmål
Formål
Formålet med at bruge at læringsmål er at afgrænse og strukturere dine budskaber samt støtte deltageren i, hvad vedkommende skal fokusere på.
Transfer
Du styrker transfer både fordi, at du afgrænser dine budskaber og derved understøtter, at deltagerne lærer stoffet så godt, at de kan mestre det.
Du understøtter en refleksion hos deltagerne, om kursets relevans for deres arbejde og dermed deres evne til at sætte mål for, hvad de har behov for at lære i forbindelse med deres arbejde.
Hvordan gør du?
Når du formulerer læringsmål, tager du udgangspunkt i de vigtigste key take-aways, du ønsker, at deltagerne skal huske og implementere i deres praksis på baggrund af din læringsaktivitet.
Du kan med fordel begrænse dig til tre læringsmål. Der er grænser for hvor meget, deltagerne kan nå at lære, fordi der skal tid til at ny viden kan synke ind.
Overvej om du med dine læringsmål opnår en balance mellem, hvor meget ny viden deltagerne kan nå at lære for at de kan mestre det.
Du bruger læringsmålene til at afgrænse indholdet af læringsaktiviteten og sikre dig at budskaberne repeteres igen og igen. Det vil sige, at du hele tiden forholder dig til, om indholdet i din læringsaktivitet taler ind i dine læringsmål. Hvis det ikke gør det, kan du med fordel tage det ud af din læringsaktivitet.
Eksempler
Læringsmål for en undervisningspakke om attestsamarbejde:
- At skabe forståelse for opgaver og ansvarsområder i det socialt-lægelige samarbejde
- At det er vanskeligt at vælge den rette lægeattest, så vær omhyggelig
- At målrette anmodninger til de praktiserende læger.
https://www.vidap.dk/bedre-attester-anmodninger
Læringsmål for en kursusmodel, der styrker transfer fra efteruddannelse
Underviseren skal lære at hjælpe kursisterne med at:
- Relatere læring til deres hverdag i praksis
- Få en intention om at anvende læring
- Forpligte sig til at anvende læring
Dette skal gøres før, under og efter kurset.
Målsætning
Formål
Formålet med at facilitere deltagernes målsætning er at støtte deltagerne i, hvad de har behov for at lære, og hvilken ny viden de skal implementere i deres praksis.
Transfer
Du styrker transfer ved at understøtte deltagernes evne til at sætte mål for eget arbejde.
Hvordan gør du?
Du kan facilitere målsætningen både individuelt for eksempel i en før-opgave i grupper eller plenum og individuelt eller hele deltagergruppen samlet. Du kan facilitere, at deltagerne sætter mål for eget arbejde på mange forskellige måder, og forskellige metoder kan passe til forskellige slags læringsaktiviteter og deres indhold.
Allerede før selve kurset kan du sende en før-opgave via mail, som giver anledning til en grundigere overvejelse over, hvorfor deltagerne har tilmeldt sig din læringsaktivitet, og hvad de skal bruge ny viden til i deres hverdag. Se eksempler på før-opgaver nedenfor.
Deltagerne behøver ikke nødvendigvis svare dig forud for kurset, medmindre du vil bruge det til aktivt at målrette din læringsaktivitet. Det væsentligste er, at før-opgaven sætter en refleksion i gang hos deltagerne.
Overvej at spørge deltagerne i starten af undervisningen, om hvad de har tænkt på i forlængelse af dine spørgsmål. Således får du en fornemmelse af, hvad de forventer, og du kan vægte og referere tilbage til deres refleksioner om deres mål i form af, hvad de gerne vil lære. Som supplement opnår du også at relatere dit indhold til deltagernes praksis.
Eksempler
Eksempel på spørgsmål som før-opgave til deltagerne
- Hvorfor har deltagerne tilmeldt sig læringsaktiviteten?
- Hvad håber de at lære mere om?
- Hvad vil de bruge ny viden fra læringsaktiviteten til i deres hverdag?
- Hvordan kan ny viden fra læringsaktiviteten gavne deres patienter?
- Hvordan kan ny viden fra læringsaktiviteten bidrage til, at de sparer tid i klinikken?
- Hvilke tanker har deltagerne gjort sig om, hvordan ny viden fra læringsaktiviteten skal implementeres i klinikken?
Se et eksempel på, hvordan du bruger gennemgang af forløbsplaner som før-opgave til at facilitere deltagernes målsætning under sektionen “Før"
Se et eksempel på, på hvordan du faciliterer, at deltagerne sætter mål for, hvad de skal lære, og hvordan de skal implementere ny viden i sektionen “Under”