Spring til indhold

Cyt cyt – skal vi byt?

Dato og tid for arrangementet

Start: Fredag d. 25. oktober 2024 - kl. 12:00
Slut: Fredag d. 25. oktober 2024 - kl. 16:00

Sted

Sundheds- og Kvarterhuset, Fyrkildevej 7, 9220 Aalborg Øst

Beskrivelse

Undervisningsdag og færdighedstræning i gynækologisk undersøgelse - med særligt fokus på cervix cyt og lichen sclerosus.

Screening for livmoderhalskræft tilbydes alle kvinder i Danmark, og undersøgelsen uddelegeres mange steder til især sygeplejersker og jordemødre i almen praksis.  Kurset er målrettet dig, der ønsker at varetage opgaven med både celleskrab og den gynækologiske undersøgelse. Herudover har vi valgt at inddrage hudsygdommen lichen sclerosus, som tidligere var en både overset og fejlbehandlet lidelse - men som nu heldigvis oftere bliver diagnosticeret og kontrolleret i almen praksis.

Ud fra en praksis-synsvinkel sigter kurset gennem teori, eksempler fra hverdagen og “hands on øvelser” på fantomer mod, at deltagerne bliver i stand til selvstændigt at udføre den gynækologiske undersøgelse - også med celleskrab. 

Man vil få viden om og øvelse i både at kunne informere kvinden og besvare spørgsmål om screeningen samt formidle resultater og fund. Du vil få overblik over begreberne i cervixcytologien, den nye selvtest, HPV-virus og vaccinen, som du vil blive opdateret i din viden om og få forståelse for anbefalingerne af. Principperne i udredning, behandling og kræftpakke-begrebet vil også berøres. 

Lichen sclerosus vil blive gennemgået med fokus på, hvad der er vigtigt at kigge efter og spørge om, samt behandling, kontroller, potentiel indflydelse på seksualiteten, information til patienten mv. 

Vi vil starte med en gennemgang af anatomien af de kvindelige kønsorganer og diskutere nogle af de forskellige sygdomme og fysiologiske variationer, man vil kunne støde på.

Form: En blanding af teoretisk gennemgang, hands-on øvelser på fantomer, cases og gruppediskussioner.

Underviser: Andreas Kakuldis Toft, praktiserende læge, praksiskonsulent i Nord-KAP og som moderator Anne Bøgeskov Østergaard, jordemoder, sekretær i almen praksis samt konsulent i Nord-KAP’s uddannelsesenhed 

Målgruppe

Praksispersonale med interesse i emnet. Der forudsættes ingen praktisk erfaring med celleskrab eller gynækologisk undersøgelse

OBS kun 12 pladser på hvert hold

Arrangør

Nord-KAP

Tilmelding

Tilmelding via linket her

Spørgsmål vedrørende tilmelding sendes til Linda Pilgaard, tlf. 30317156 eller mail linda.pilgaard@rn.dk