Spring til indhold

Projekt om diagnosticering af akut bakteriel rhinosinusitis i almen praksis

Nyhed

Praktiserende læger i Region Nordjylland søges til deltagelse i et videnskabeligt projekt.

Projektet omhandler diagnosticering af akut bakteriel rhinosinusitis i almen praksis.

Sygdommen er den femte mest almindelig infektionssygdom, både nationalt og internationalt. Hovedparten er forårsaget af virus, og kun en mindre del af bakterier. Størstedelen undersøges og behandles i primærsektoren. Videnskabelige undersøgelser viser, at sygdommen er vanskelig at diagnosticere præcist. Til trods herfor ordineres antibiotika til 75-80% af alle patienter mistænkt for akut rhinosinusitis. Det gælder både nationalt og internationalt. Overforbrug af antibiotika øger risikoen for udvikling af bakteriel antibiotikaresistens, som ifølge WHO - globalt set - er den største trussel mod den humane sundhed.

Vi har indledt et samarbejde om at teste et nyt simpelt værktøj i form af et engangs-endoskop for at undersøge, hvorvidt man kan forbedre den diagnostiske sikkerhed for bakteriel rhinosinusitis, og derved minimere forbruget af unødvendige antibiotika. 

Vi søger 50 almen praktiserende læger i Region Nordjylland til at deltage i studiet, hvor endoskopi koblet på et almindeligt otoskop vil indgå i undersøgelse af pt’erne. Lægerne forventes hver at inkludere 10 voksne patienter over 18 år. Vi tilbyder deltagelse i informationsmøder og oplæring i brug af endoskopet. Man modtager et honorar for deltagelse i undersøgelsen, som er et samarbejde imellem Center for Almen Medicin Aalborg Universitet, Innovationsklinikken Region Nordjylland og Øre-Næse-Hals-Kirurgisk Afdeling samt Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.

De nødvendige tilladelser til at gennemføre projektet søges hos den Regionale Videnskabsetiske Komite.

Start på projektet er ikke fastlagt endnu.

Yderligere oplysninger kan fås vedhenvendes til

Jens Georg Hansen
Specialist i almen medicin, dr. med.
Telefon 21 64 58 67 
E-mail jensgeorg@dadlnet.dk

Man kan også henvende sig til sekretær Mai Andreasen, Center for Almen Medicin maian@dcm.aau.dk, hvis man gerne vil skrives op til deltagelse i undersøgelsen.