Spring til indhold

Nyt tilbud om hjemmeopsamlede prøver til HPV-test

Nyhed

Fra marts 2023 vil kvinder der modtager 2. påmindelsesbrev i forbindelse med invitation til screening for livmoderhalskræft, som alternativ til at få foretaget undersøgelse hos egen læge, blive tilbudt at bestille et prøvesæt til hjemmeopsamlet prøve. Dette er blevet besluttet at skulle implementeres som et nationalt tilbud. Prøvesættene udsendes fra patologiafdelingen, Aalborg Universitetshospital, som også er den ansvarlige rekvirent. Den hjemmeopsamlede prøve analyseres for højrisiko HPV. Kvinden modtager svar på prøven i eBoks. Hvis prøven er positiv for HPV anbefales kvinden at bestille tid hos egen læge med henblik på at få foretaget et celleskrab til cervix cytologisk undersøgelse. Hvis prøven er negativ for HPV anbefales kvinden at deltage i screening igen om 3/5 år.

Det er aftalt med PLO Nordjylland at der sendes kopisvar til egen læge på de selvopsamlede prøver. Svarene vil kunne ses i laboratoriekortet som vanligt, og de er anført øverst at der er tale om en selvopsamlet prøve. Det er ikke almen praksis opgave eller ansvar at kontakte patienter med hverken normale eller unormale prøvesvar.  

Kontakt

Ved spørgsmål eller oplever man problemer er man velkommen til at kontakte praksiskonsulent for gynækologi Andreas Kakulidis Toft, andreas.k.toft@gmail.com