Spring til indhold

Nyt fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

Nyhed

Fra 1. januar 2025 ophører KMA med at udføre mikroskopi for bakteriel vaginose

Den metode der aktuelt anvendes til at diagnosticere bakteriel vaginose på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, er ikke den anbefalede i Dansk Selskab for Obstetrik og gynækologis guideline for Gynækologiske infektioner. Der er anbefalingen at man anvender Amsels kriterier, som udføres patientnært og hvor diagnosen kan stilles umiddelbart.

Amsels kriterierne (hvor mindst 3 ud af 4 fund skal være til stede) er:

  1. Homogent grålig/hvidt tyndt udflåd
  2. PH i vaginalsekret > 4,5
  3. Positiv amintest/sniff test (fiskelugt ved tilsætning af 10% kaliumhydroxid til en dråbe vaginalsekret)
  4. Clue-cells (vaginale pladeepitelceller (>20%) dækket med talrige bakterier) ved mikroskopi af vådt (NaCl) ufarvet præparat fra vaginalpodning.

Brugen af Amsels kriterier er allerede standard i flere andre regioner og på flere gynækologiske afdelinger, og det er forventningen at metoden relativt let også kan indføres i Region Nordjylland.

For at sikre at almen praksis kan forberede sig bedst muligt, vil der i løbet af efteråret 2024 blive udbudt kurser i brugen af Amsels kriterier i MIKAP-regi.

Fra 1. januar 2025 vil Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ophøre med at udbyde den nuværende undersøgelse. 

Indholdsansvarlig

Praksiskonsulent Morten Koldsø, morten@famkoldsoe.dk

 

Tidligere udmeldinger

Dyrkning af podninger fra svælg, sår, øre og øje fra almen praksis, pr. 20. april 2024 

Den ætiologiske årsag til infektion i diverse sår, øjne og øre er ofte meget forudsigelig ud fra den kliniske præsentation, og de empiriske behandlingsvalg dækker i langt de fleste tilfælde. 
Podninger til dyrkning undersøges for de almindelige årsager til infektion, og da resistens også er meget sjælden, vil en podning derfor kun meget sjældent vise noget overraskende.

På grund af et stigende forbrug af undersøgelser, er der i Webreq indført hjælp til beslutningsstøtte med henblik på mere rationel brug af ressourcerne. 

Fremover vil podninger fra svælg, øje, øre kun blive dyrket, hvis der har været forsøgt empirisk behandling, og denne ikke har haft effekt. 

Ved rekvirering bliver man stillet to spørgsmål:

  • Drejer det sig om recidiverende infektion?
  • Er der behandlingssvigt på trods af korrekt præparat, dosering, varighed?

Hvis der ikke svares ja til mindst ét af disse spørgsmål, udføres undersøgelsen ikke. Man vil dog altid kunne kontakte afdelingen og argumentere for hvorfor en prøve der er afvist alligevel skal dyrkes. For sårpodninger gælder ovenstående også, men prøverne vil dog blive undersøgt, hvis der er anført en relevant anden indikation for prøvetagningen i kommentarfeltet.

Nyfødte med konjunktivitis bør uændret podes for chlamydia/gonoré og restriktionerne gælder heller ikke øjenpodninger for herpes. Læs mere i denne vejledning for håndtering af ovennævnte infektioner i almen praksis.

Se også under de enkelte analyser i laboratorievejledningen:

Med venlig hilsen
David Fuglsang-Damgaard | Cheflæge, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling 
Mobil: 21636132 | dfd@rn.dk 

Indholdsansvarlig

Praksiskonsulent Morten Koldsø, morten@famkoldsoe.dk

Enklere rekvirering af podninger til dyrkning, pr. 22. marts 2024

Ved rekvirering af en podning, har det indtil nu været lidt tilfældigt hvilke kombinationer der har været oprettet i WebReq. Det har indimellem skabt forvirring og udløst fejl.
For at gøre rekvireringen af en podning mere enkel og gennemskuelig, er antallet af forskellige rekvireringskombinationer i WebReq reduceret.

Rekvirering af diverse overfladepodninger såsom sår, børnesår, eksem eller andre typer af hudforandringer samles, således de alle fremadrettet skal bestilles som: Dyrkning + Sårpodning + Anatomisk lokalisation angivet i fritekst. 
Rekvirering af alle ørepodninger, uanset om der er tale om otitis media eller infektion i øregangen, skal fremadrettet bestilles som: Dyrkning + Podning + Øregang 

Samtidigt henstiller vi til at rekvirering af; Dyrkning + Absces + Anatomisk lokalisation angivet i fritekst, kun anvendes når der reelt er tale om en absces, som enten er aspireret, incideret eller spontant har udtømt sig, og hvor der skønnes at der er behov for at supplere med antibiotika. 
Disse prøver vil blive dyrket på flere medier, i længere tid og de fleste fund i prøven vil blive rapporteret. Det skyldes at vi antager at prøverne som udgangspunkt kommer fra et område der burde være sterilt og at alle de bakterier vi finder i prøven kan have en betydning. 

For alle prøver gælder at man fortsat gerne må supplere med klinisk information i anamnesen, når det skønnes at være relevant. 
Anamnesefeltet må dog ikke anvendes til at ønske prøven undersøgt for noget andet end det der er bestilt, for prøven vil normalt kun blive undersøgt for det den er bestilt som.

Med venlig hilsen
David Fuglsang-Damgaard | Cheflæge, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling 
Mobil: 21636132 | dfd@rn.dk 

Diarreudredning, pr. 5. marts 2024

Som led i budgetomstilling 2024 vil diarreudredning fra almen praksis blive berørt med følgende ændringer per 18. marts. Hvis der foretages diarréudredning af en patient uden rejseanamnese eller patienten er over 6 år, vil afføringsprøven (FecalSwab) alene blive undersøgt for de 4 vigtigste tarmpatogene bakterier i form af Salmonella species, Shigella/Enteroinvasiv E. coli (EIEC), Campylobacter species og Yersinia enterocolitica. Denne analyse er også PCR-baseret.

Børn under 7 år og voksne med rejseanamnese vil fortsat blive undersøgt med det fulde panel af alle tarmpatogene bakterier, virus og parasitter. I særlige situationer kan det fulde panel rekvireres efter telefonisk aftale med KMA-læge.

Derudover vil det være muligt at rekvirere en særskilt analyse for Clostridium difficile Toksin A/B i de tilfælde, hvor diarréen er opstået efter udskrivelse fra Hospitalet, og hvor der kan være begrundet mistanke om hospitalserhvervet Clostridium difficile infektion.
 
Se også under de enkelte analyser i laboratorievejledningen:

Dyrkning af gærsvamp i almen praksis, pr. 28. februar 2024

Siden 2018 har der været en markant stigning i antallet af podninger for gærsvamp fra almen praksis. Til milde og moderate tilfælde af oral og vulvovaginal candidose anbefales ikke diagnostik. Ved behandlingsindikation anbefales empirisk topikal behandling jævnfør vedledning fra Rationel farmakoterapi

Diagnostik i form af dyrkning kan overvejes ved specifikke behov for at bekræfte diagnosen ved recidiv eller manglende effekt af behandling.

Det gælder undersøgelsen: Gærsvamp - Dyrkning (Podning, Mundhule, Vagina). 

Det skal dog bemærkes, at undersøgelsen har begrænset diagnostisk værdi, da raske personer hyppigt er koloniserede med gærsvamp. Det gælder op til 50% i mundhule og 20% i vagina. Derfor vil et positivt dyrkningsfund i mange tilfælde repræsentere kolonisering og ikke nødvendigvis en infektion.

Fremover vil der ved rekvirering af undersøgelsen fremkomme en orienterende prompt om analysens diagnostiske begrænsninger.  

Kontakt

David Fuglsang-Damgaard                                                              
Ledende overlæge,                                                                          
Klinisk Mikrobiologisk Afdeling                                                      
Aalborg Universitetshospital

P-Basisk fosfatase: Ændret målemetode i Aalborg pr. 22. januar 2024

Fra og med mandag den 22. januar 2024 indføres ændret metode til måling af P-Basisk fosfatase i Aalborg.

Leverandøren af udstyret til måling af P-Basisk fosfatase har ændret metoden, og med ændringen kan der for prøver hidtil analyseret i Aalborg ses en niveauændring på op til 10-15%, hvor den nye metode måler højere. I Thisted og Hobro er den nye metode tidligere indført, og med ændringen i Aalborg ensrettes målemetoden for P-Basisk fosfatase på tværs af alle matrikler under Aalborg Universitetshospital. Referenceintervallet er uændret og ensrettet med øvrige laboratorier i Region Nordjylland og Midtjylland. Der holdes øje med niveauet og behovet for evt. tilretning som følge af niveauændring.  For nærmere information, se laboratorievejledning.rn.dk

P-proBNP: Nedlæggelse af analysen ved Aalborg Universitetshospital pr. 1. februar 2024

Fra og med torsdag den 1. februar 2024 nedlægges analysen P-Pro-brain-natriur.peptid [proBNP] ved Aalborg Universitetshospital.  Analysen proBNP har hidtil ikke været tilgængelig for rekvirering i almen praksis. Nu nedlægges analysen helt ved Aalborg Universitetshospital og vil ikke kunne rekvireres af hospitalsafdelinger, speciallægepraksis og almen praksis i optageområdet for Aalborg Universitetshospital. Analysen skal således fremover ikke anvendes som led i patient diagnostik og monitorering ved Aalborg Universitetshospital og optageområde. Det vil ikke være muligt at få analysen sendt til andet laboratorie. Ændringen sker som led i besparelser, hvor en faglig og økonomisk prioritering af udbuddet af biokemiske analyser er nødvendigt. Beslutningen er truffet i samarbejde mellem Kardiologisk Afdeling og Klinisk Biokemisk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital. 

Skærpet opmærksomhed på brugen af undersøgelsen; Diarré-udredning, pr. 16. oktober 2023

Undersøgelsen ”Diarré-udredning” har vist sig langt mere populær end forventet, hvorfor antallet af rekvirerede prøver er større end først estimeret. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling kan også konstatere, at indikationen for undersøgelsen ikke altid er opfyldt, og at forbruget er meget uensartet på tværs af almen praksis. Da undersøgelsen samtidigt er dyr, har afdelingen besluttet pr. 16. oktober 2023 at indføre to prompter, der skal besvares i WebReq. Er indikationen ikke opfyldt, udføres undersøgelsen ikke
 
Mindst ét af følgende kriterier skal være opfyldt for, at man kan bestille undersøgelsen:

  • Diarré med 3 eller flere afføringer per dag i minimum syv dage, uden bedring i tilstanden
  • Diarré med symptomer på alvorlig infektion med feber og blodig diarré og/eller svære mavesmerter

Hvem skal ikke testes:

  • Mild diarré, hvor symptomerne primært tyder på viral årsag, eks. opkastninger og vandtynde diarréer
  • Diarré i mindre end syv dage, medmindre patienten har alvorlige symptomer, se ovenfor
  • Kronisk diarré i flere måneder, medmindre der er krav om test ift. henvisning til anden udredning

Se også laboratorievejledningen

Ophør med Mycoplasma pneumoniae DNA/RNA (PCR) pr. 1. oktober 2023

Infektion med bakterien Mycoplasma pneumoniae (MP), tidligere populært og fejlagtigt kaldet "kold lungebetændelse", kan give forskellige øvre og nedre luftvejssymptomer. Sygdommen optræder oftest i epidemier hvert 3.-4. år. Forekomsten udenfor epidemier er generelt meget lav, og der har været år helt uden påviste tilfælde i almen praksis. Hos ikke indlæggelseskrævende patienter er tilstanden oftest selvlimiterende. Selv om bakterien ikke er følsom for penicillin, taler evidensen for, at det går patienter, der er behandlet med penicillin ligeså godt som patienter, der har fået behandling, der er virksom overfor bakterien. Den diagnostiske værdi af undersøgelsen er dermed ringe.

Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ophører derfor med at udbyde undersøgelsen til almen praksis fra 1. oktober 2023.

Ny kombinationsundersøgelse for Influenza A+B, SARS-CoV-2 og RSV pr. 1. oktober 2023

Klinisk Mikrobiologisk Afdeling tager en ny kombinationsundersøgelse for luftvejsvirus i brug. Undersøgelsen undersøger samtidigt for både Influenza A+B, SARS-CoV-2 og RSV. Undersøgelsen er målrettet patienter, som er i risiko for svær sygdom, og som er i målgruppen for antiviral behandling ved positivt testresultat. Man vil blive spurgt, om dette er opfyldt ved rekvirering.  For øvrige patienter er undersøgelsen sædvanligvis ikke indiceret og vil ikke blive udført.
Se også laboratorievejledningen 

Kontakt

David Fuglsang-Damgaard | Cheflæge
Mobil: 21636132 | dfd@rn.dk

Indholdsansvarlig

Praksiskonsulent Morten Koldsø, morten@famkoldsoe.dk