Spring til indhold

Budskaber fra samarbejdsmøde mellem Psykiatrien og almen praksis d. 24. januar 2023

Nyhed

Indledning

24/1-2023 blev der afholdt et samarbejdsmøde mellem Psykiatrien og almen praksis. Der var 96 deltagere og generelt var der stor tilfredshed med arrangementet.

Ud fra deltagernes tilbagemeldinger er der behov for at fremhæve følgende: 

Medicinrådgivning

Der er mulighed at få råd vedrørende psykofarmakologisk behandling ved skriftlig henvendelse til Psykiatrisk Medicinrådgivning via korrespondance. Henvendelser sendes til Central Visitationen, hvorfra de videreformidles til relevant læge med svar inden for 5 dage.

Bagvagten bør kun benyttes ved akutte problemstillinger.

Specialistrådgivning

Både hospitalspsykiatrien og de praktiserende speciallæger tilbyder specialistrådgivning ved elektive sager, og denne må meget gerne benyttes.

Almen praksis skal være opmærksom på, at efter telefonisk specialistrådgivning, må egen læge gerne opstarte antidepressiv til unge mellem 18 og 25 år, hvis dette findes indiceret inden de ses af psykiatrisk speciallæge.

Visitationen

På mødet blev der påpeget problemer med at kunne få kontakt med bagvagten. Der blev rejst forskellige løsningsforslag, som vil blive taget i betragtning, når alle involverede parter i nær fremtid mødes for at løse problemstillingen bedst muligt

§66-aftale

Der er tilfredshed med denne ordning, men der er for få tider og dette er der gjort opmærksom på i Nære Sundhedstilbud, som har ansvaret for §66-aftalen. Der har kun været økonomi til at fordoble antal tider pr 1/1-23 og snart indføres en elektronisk tidbestilling integreret i lægeprogrammerne.

Viderehenvisninger

Almen praksis har undret sig over, at overgange mellem børne/unge- og voksenpsykiatrien ikke foregår automatisk, og at visse patienter efter tilsyn i Psykiatrisk Skadestue bliver afsluttet til egen læge, med opfordring til at denne genhenviser patienten til Psykiatrien. 

Der er efterfølgende fundet behov for, at der internt i Psykiatrien drøftes dels bredden af udredninger og dermed behov for yderligere udredning efter afslutning i Skadestuen samt overgange mellem børn/unge- og voksenpsykiatrien. Resultat herfra vil senere blive meddelt.

Subakutte tider i Psykiatrisk Skadestue

Der blev udtrykt ønske om muligheden for subakutte tider i Psykiatrisk Skadestue. Pr 1/3 kan bagvagten i første omgang ved akutte henvendelser uden for dagtid i Syds optageområde, tilbyde voksne patienter en subakut tid dagen efter, hvor dette er muligt.  Planen er at udbrede tilbuddet til hele regionen efter en prøveperiode. Læs mere her

PPR

De lange ventetider er der en fælles frustration og der er en fælles ambition om at sikre politisk opmærksomhed, således at tingene over tid kan ændres. 

Kommunikation med Psykiatrien 

Ved 1. ambulante besøg udarbejdes en behandlingsplan, som udleveres til patienten og sendes til egen læge.

Ved væsentlige ændringer i diagnostiske overvejelser, ordinationer eller socialmedicinske tiltag undervejs i et ambulantforløb udarbejdes en ny behandlingsplan, som tilsendes egen læge.
Behandlingsplanerne sendes som ambulante epikriser.

Ved afslutning af det ambulante behandlingsforløb sendes en almindelig epikrise.

 

Indholdsansvarlig

Morten Ohrt, Praksiskoordinator, ohrt.engsig@dadlnet.dk,  og Marianne Siersbæk, Koordinerende læge i Nord-KAP, masi@rn.dk