Spring til indhold

Decigatan – nyt lægemiddel til rygestop

Nyhed

Indikationen for Decigatan (cytisin) er rygestop og nedsættelse af nikotintrang hos rygere og andre nikotinafhængige (fx brugere af snus og e-cigaretter), der ønsker afvænning.

Effekt

Cytisin har en sammenlignelig effekt med vareniclin ((Champix), ikke aktuelt tilgængelig i Danmark), mens effekten er bedre end nikotinplastre og andre hurtigvirkende nikotinpræparater (fx tyggegummi) og bupropion.

Sandsynligheden for en succesfuld nikotinafvænning stiger ved motivation, kombineret rådgivning og medicinsk behandling.

Dosis og administration

En komplet behandling med Decigatan varer 25 dage svarende til indholdet i en pakke med 100 stk. á 1,5 mg tabletter.

Den daglige dosis reduceres løbende efter nedenstående skema:

Nikotinstoppet skal indtræde senest på behandlingens femte dag, da det kan medføre alvorlige bivirkninger. Brug af andre nikotinholdige produkter må heller ikke fortsættes under behandlingen.

Ved manglende effekt af behandlingen skal den afbrydes og kan genoptages efter 2 til 3 måneder. Såfremt borgeren får tilbagefald kort tid efter ophør med Decigatan, kan man overveje at forsætte behandlingen med 1-2 tabletter dagligt i op til 12 uger (off-label).

Økonomi

Prisen for fuld behandling på 25 dage er aktuelt 1485 kr. og behandling med Decigatan kan være dyrere end alternativerne, men dette udlignes af den større sandsynlighed for effekt og ofte længere behandlingsperiode ved alternativerne.

Bivirkninger

Meget almindelige bivirkninger til behandlingen er ændret appetit, vægtstigning, søvnproblemer, svimmelhed, hovedpine, takykardi, hypertension, mundtørhed, smagsændringer, halsbrand, forstoppelse, udslæt og myalgier. Nogle af bivirkningerne kan også skyldes rygeophøret. 

Interaktioner

Bør ikke anvendes sammen med antituberkuløse midler. Det er usikkert, om der er interaktioner med systemiske hormonelle kontraceptiva, så anden sekundær prævention bør anvendes. 
Da tobaksrygning inducerer CYP1A2, er der øget risiko for bivirkninger til lægemidler, der omsættes af dette enzym ved rygestop. Det drejer sig bl.a. om clozapin og olanzapin.

Da cytisin udskilles uomdannet gennem nyrerne, bør det anvendes med forsigtig hos personer med nedsat nyrefunktion og slet ikke hos personer med svært nedsat nyrefunktion.

Decigatan er underlagt skærpet indberetningspligt, dvs. alle mistænkte bivirkninger skal indberettes, da lægemidlet ikke har været markedsført før i Danmark.

Læs mere i produktresuméet eller Sundhedsstyrelsens præparatanmeldelse.

Indholdsansvarlig:  

Lægemiddelenheden Region Nordjylland, lme@rn.dk