Spring til indhold

Nyt lægemiddel til behandling af hedeture i overgangsalderen

Nyhed

Fezolinetant påvirker temperaturstyringen i hjernen og mindsker derved hedeturene i forbindelse med overgangsalderen. Det er således et ikke-hormonelt lægemiddelalternativ til behandling af hedeture i overgangsalderen. Den anbefalede dosis er 45 mg én gang dagligt.

Fezolinetant er mindre effektivt end hormonterapi. Hormonterapi med østrogen og evt. gestagen giver en reduktion i hyppigheden af hede-svedeture på cirka 75% i antal episoder. Fezolinetant nedbringer hyppigheden med 23% (ca. 3 færre episoder i døgnet) sammenlignet med placebo. 

Den økonomiske udgift for Fezolinetant er ugunstig sammenlignet med hormonelle alternativer. Prisen ligger aktuelt på 19 kr. pr dag. Lægemidlet har hverken generelt eller generelt klausuleret tilskud. Der kan søges om enkelt tilskud efter individuel vurdering.

Der er manglende erfaring ved: 

  • Brystcancer eller andre østrogenafhængige tumorer. Anvendelse anbefales ikke ved samtidig onkologisk behandling.
  • Sygdom forbundet med kramper eller ved nedsat krampetærskel.

Den manglende viden er uhensigtsmæssig, da kvinder med brystcancer ville udgøre åbenlyse kandidater til behandling. 

Der er set stigninger i ALAT og ASAT, og brugen af Veoza anbefales ikke til patienter med svært nedsat nyrefunktion (eGFR mindre end 30). 

Hormonterapi vil fortsat være førstevalg men Veoza kan overvejes til patienter med moderat til svære vasomotoriske symptomer associeret med klimakteriet, hvor livsstilsintervention er afprøvet i 3 måneder, og hvor hormonel behandling er kontraindiceret.

Læs flere detaljer her: 

Pro.medicin.dk 

Rationel farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen

Indholdsansvarlig

Lægemiddelenheden, lme@rn.dk