Spring til indhold

Vi piller ved pillerne – medicinsamtale ved farmaceut i almen praksis

Nyhed

Kvalitetsprojekt om lægemiddelbehandling af polyfarmacipatienter. En tværfaglig indsats mellem læge, sygeplejerske, farmaceut og patient. 

Mere end 8.500 medicinrelaterede indlæggelser i Region Nordjylland

Studier viser, at 11-21 % af alle indlæggelser skyldes komplikationer til den medicinske behandling, hvilket svarer til 8.470-16.170 indlæggelser om året i Region Nordjylland ud af total 77.000 indlæggelser (2018).
Lægemiddelrelaterede problemer er i mange studier vist at kunne medføre fejlmedicinering og alvorlige bivirkninger, der kan føre til hospitalsindlæggelser.

104 polyfarmacipatienter har haft en medicinsamtale med farmaceut

Lægemiddelenhedens to farmaceuter har gennemført medicingennemgang i almen praksis på 232 polyfarmacipatienter i en periode på 6 måneder. Interventionsforslagene blev drøftet med en læge, der herefter uddelegerede behandlingsplanen til farmaceuten. Patienterne blev herefter tilbudt og indkaldt til en medicinsamtale (104), eller der blev udarbejdet et journalnotat med interventionsforslag (92) til senere opfølgning. Farmaceuten fulgte op på medicinsamtalerne pr. telefon, fx i forbindelse med aftrapningsforløb. 

664 interventionsforslag hos 232 patienter

Hos 196 patienter (85 %) blev der fundet 664 interventionsforslag. Det svarer til 3,4 pr. patient. Der blev gennemført 464 medicinændringer (70 %), hvoraf 122 lægemidler blev seponeret og 88 lægemidler blev dosisjusteret, heraf flest reduceret.

Du kan læse hele rapport her

Indholdsansvarlig

Lægemiddelenheden, lme@rn.dk