Manglende opdatering af FMK
UTH Læringsartikel
Der rapporteres jævnligt utilsigtede hændelser fra kommunale medarbejdere til almen praksis vedr. manglende opdatering af FMK – hændelserne medfører kontakter til klinikken som kan undgås og evt. forsinket eller forkert medicinering. Nedenfor ses et par eksempler på hændelser:
Case 1:
En patient er for nyligt startet op i Metformin behandling for diabetes type 2 og har været ved lægen, hvor doseringen øges fra 1 tablet a 500 mg dagligt til 2 tabletter a 500 mg dagligt. Patienten fortæller til hjemmesygeplejen, at dosis er sat op, men der er ikke lavet en opdatering af ordinationen på FMK. Sygeplejersken tager derfor kontakt til lægeklinikken – det bekræftes at doseringen skal ændres og FMK opdateres.
Case 2:
En patient har ændret sig kognitivt – der er tiltagende latenstid og hukommelsesbesvær, og patienten er faldet mange gange i hjemmet. Hjemmesygeplejen kontakter derfor patientens datter for at få en status. Datteren oplyser, at der for en uge siden er taget blodprøver for stofskiftet grundet de kognitive ændringer, og egen læge har oplyst hende, at stofskiftet er for lavt. Patientens dosering af Thiamazol er derfor ændret fra 1 tablet x 2 dagligt til 1 tablet x 1 dagligt. Ved gennemgang af FMK ser hjemmesygeplejen, at denne ændring ikke fremgår, og patienten får derfor fortsat den gamle dosis.
Sygeplejersken kontakter lægeklinikken, hvor det konstateres at lægenotatet stemmer overens med datterens udtalelser. Ordinationen på FMK bliver efterfølgende opdateret.
Læring:
Kommunale medarbejdere dispenserer og udleverer medicin efter ordinationen i FMK – det er derfor ekstra vigtigt, at FMK er opdateret ved patienter, der får hjælp til medicinadministration.
En god arbejdsgang er at færdiggøre ordinationen på FMK, inkl. eventuel recept og korrespondance, før patienten forlader konsultationen eller umiddelbart efter opfølgning på prøvesvar.
Indholdsansvarlig
Regional risikomanager, Marianne Mølgaard, Nære Sundhedstilbud – Praksisenheden, marianne.moelgaard@rn.dk