Sag nr. 22 Blærecancer hos mand med recidiverende cystitis
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
71-årig mand fik 13 år tilbage lavet en cystoskopi af blæren pga. tilbagevendende blærebetændelser. Cystoskopien viste et stort højresidigt blæredivertikel. Manden fik foretaget TUR-P pga. infravesikal obstruktion som følge af prostatahypertrofi. Det blev vurderet, at divertiklet var en følge af betydende infravesikal obstruktion.
Et par år senere kontaktede manden egen læge i flere omgange pga. gentagne symptomer på blærebetændelser. På baggrund af stigende s-kreatinin blev han henvist til nefrologisk afdeling, hvor han kom i kontrolforløb pga. nedsat nyrefunktion.
Fem år senere kontaktede manden egen læge pga. smerter ved vandladning. Urindyrkning var negativ og egen læge ordinerede Ciproxin kur. Da blodprøver viste let forhøjet amylase og LDH, blev manden henvist til ultralyd af abdomen. Ultralydsundersøgelsen viste cyster på lever og nyrer.
Det følgende år var manden i behandling for blærebetændelser med få måneders mellemrum - i alt af 6 omgange inden for samme år. Han blev behandlet med Lucosil, Ciproxin og Selexid.
I forbindelse med en sygehuskontrol for den nedsatte nyrefunktion viste en ultralyd af nyre og urinveje et stort blæredivertikel.
Da man under operation klippede divertiklet op, fandt man en kræfttumor (planocellulært karcinom pT3a).
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialist ville have henvist til urologisk afdeling inden for samme år, hvor manden havde gentagne blærebetændelser med få måneders mellemrum.
Patienterstatningen vurderer, at såfremt manden var blevet henvist til udredning/behandling af den recidiverende/kroniske urinvejsinfektion ville der være blevet iværksat fornyet udredning i form af bl.a. urodynamisk undersøgelse samt cystoskopi. Herefter ville man med overvejende sandsynlighed efter et par måneder, have tilbudt manden operation i form af divertikulektomi, og i den forbindelse have diagnosticeret det planocellulære karcinom i divertiklet. Diagnosen kunne derved være stillet ca. 1,5 år tidligere.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt skønsmæssig godtgørelse for svie og smerte på 20.000 kr.
Derudover har Patienterstatningen tilkendt godtgørelse for varigt mén på 10% Godtgørelsen gives for den psykiske belastning som følge af en forringelsen af overlevelsesprognosen. I alt 58.014,00 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Voksne mænd bør henvises til urologisk udredning ved gentagne nedre urinvejsinfektioner, hvor årsagen ikke er oplagt.
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk