Sag nr. 26 - Forsinket diagnosticering af en blodprop i hjertet
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
76-årig mand ringer til Lægevagten med pludselige indsættende smerter i brystet. Han havde haft lignende episode samme eftermiddag, men smerterne var gået væk igen. Lægevagten vurderer, at manden virker upåvirket, og at der ikke er tale om kardiale symptomer. Lægevagten vurderer, at der kunne være tale om halsbrand, og der gives råd om at indtage noget syredæmpende.
9 dage efter henvender manden sig til egen læge med gradvist tiltagende åndenød igennem 1 ½ uge, samt ubehag i brystet - men ikke brystsmerter. Egen læge påviser forhøjet CRP og krepitation på den ene lunge ved lungestetoskopi. Manden får ordineret antibiotika. Ved opfølgning et par dage senere er CRP stigende, og han skifter behandling.
Dagen herefter kontakter sønnen Lægevagten med besked om, at hans far har været tiltagende forpustet gennem 3 uger, og kun kan gå få skridt. Efter hjemmebesøg af Lægevagten bliver manden indlagt.
Ekkokardiografi viser en ventrikelseptumruptur som følge af myokardieinfarkt. Yderligere viser undersøgelsen nedsat pumpefunktion, og vurderingen er, at blodproppen er omkring 13 dage gammel.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialist ved første henvendelse til Lægevagten, ville have spurgt ind til, om der er udstråling af smerter, og om der er vejrtrækningsbesvær. Erfaren specialiststandard havde været at indlægge manden på skadestuen til optagelse af EKG og klinisk vurdering, da han havde pludselige smerter i brystet, som kan være tegn på hjertelidelse.
Patienterstatningen vurderer, at egen læge behandler lungeinfektionen efter erfaren specialiststandard.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen tilkender godtgørelse for svie og smerte i alt 52.200 kr.
Den forsinkede diagnose af AMI ‘et har medført, at hjertets pumpefunktion er nedsat (LVEF ca. 30%), og funktionsniveauet er let begrænset (NYHA II) (15% mén). Derudover har han fået ICD som følge af forsinkelsen (5 % mén).
Det samlende varige mén som følge af behandlingsskaden er fastsat til 20% - i alt 105.480 kr.
Derudover tilkender Patienterstatningen erstatning for medicin og fremtidige udgifter til medicin på i alt 16.380 kr.
Samlet erstatning: 174.060 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Spørger ved brystsmerter ind til om der er udstråling og åndenød
- Sikrer at der i akutberedskabet foretages EKG og vurdering ved første henvendelse med brystsmerter der kan være tegn på hjertelidelse
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk