Sag nr. 28 - Forsinket diagnose af lungekræft
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
53-årig kvinde henvender sig til egen læge med svimmelhed, hoste og trykken for brystet gennem fire uger. På den baggrund sender egen læge hende til vurdering på akutmodtagelsen. Her viser røntgenundersøgelse af lungerne og blodprøver normale forhold.
3 måneder senere bliver hun undersøgt ved egen læge på grund af kraftige smerter i venstre side af brystet. Hun var bekymret for sine lunger, da hun hoster, og er ryger. Egen læge henviser hende til røntgenundersøgelse af lungerne. Røntgenundersøgelse viser normale forhold.
7 måneder senere henvender hun sig igen til egen læge på grund af hoste, gulligt opspyt og periodevis feber. Der var ikke mislyde ved lungerne eller forhøjede infektionstal. Egen læge valgte at se tiden an.
1 ½ måned herefter har kvinden fortsat gener med hoste og hun bliver på ny henvist til røntgenundersøgelse af lungerne. Røntgen viser uændrede forhold.
Ca. 8 1/2 måneder efter seneste røntgenundersøgelse henvender kvinden sig med besværet vejrtrækning og hævelse i halsen efter halsbetændelse og lungebetændelse. Hun bliver henvist til øre, næse halsspecialist. Undersøgelsen viser intet abnormt. Hun bliver henvist til sygehuset. Sygehuset laver en CT-skanning, som viser lungebetændelse. Ved kontrol CT-skanning var der mistanke om lungekræft, og hun bliver henvist til yderligere udredning. Undersøgelser bekræfter lungekræft i højre underlap med spredning til kirtler og knogler.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at det var erfaren specialiststandard at henvise til røntgen på tidspunktet hvor kvinden henvender sig med hoste og bekymring for lungerne. Hun henvender sig på ny med fortsat hoste, og hun bliver igen henvist til røntgen, som viser normale forhold. Kræftforandringerne i lungerne kan ikke altid ses på et røntgenbillede, og Patienterstatningen vurderer at en erfaren specialist ville have henvist kvinden yderligere udredning i form af en CT-skanning af brystet (thorax) på grund af den langvarige hoste. Patienterstatningen vurderer at der er tale om ca. 8 måneders diagnoseforsinkelse.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt godtgørelse for svie og smerte i alt 74.000 kr.
Det varige mén efter behandlingsskaden er fastsat til 100%. Patienterstatningen vurderer at kræftsygdommen velbehandlet under alle omstændigheder ville have medført risiko for recidiv, og derfor fratrækkes 15% i det varige mén.
Godtgørelse for varigt mén 85 % i alt 635.077 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Overvejer muligheder for at optimere diagnostikken hos patienter med langvarig hoste
- CT-scanning af thorax er indiceret ved vedvarende symptomer selvom konventionel røntgen har vist normale forhold
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk