Sag nr. 36 - Manglende udredning for graviditetsbetinget sukkersyge
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
Sagen handler om en kvinde med ønske om hjemmefødsel af sit tredje barn. Hun har tidligere haft en naturlig og komplikationsfri fødsel af en dreng på 3.800 og en pige på 4.510 gr. Kvinden har PCO og BMI på 34,7.
I graviditetsforløbet beder sygehuset egen læge om at udføre glukosebelastningstest pga. højt BMI og tidligere fødsel af stort barn. Glukosebelastningstesten bliver ikke udført.
I uge 40 er fosterskønnet 3.913 gr. og iflg. vandrejournalen er der ikke glukose i urinen. Sygehuset fastholder plan om hjemmefødsel.
Fødslen blev kompliceret af fastsiddende skuldre under forløsningen. Barnets fødselsvægt er på 4.760 gr.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialist ville have sikret der blev foretaget en oral glukosebelastningstest (OGTT). Egen læge skulle have udført en glucosebelastningstest eller henvist til glucosebelastningstest.
Patienterstatningen lægger vægt på, at kvindens BMI var over 27, hun havde PCO og havde tidligere født et barn på 4.510 gr. Sådanne forhold indebærer en øget risiko for udvikling af graviditetsbetinget sukkersyge, og derfor skal der iflg. gældende retningslinjer laves en glukosebelastningstest.
I dette tilfælde skal laves 2 glucosebelastningstest - både omkring uge 18 og uge 27. Man kunne derved have konstateret om moderen havde graviditetssukkersyge og derefter fraråde hjemmefødsel, da sukkersyge øger risikoen for fastsiddende skuldre hos barnet pga. barnets proportioner. Patienterstatningen er i deres vurdering opmærksom på, at der ikke var glukose i urinen i uge 40, men dette udelukker dog ikke graviditetsbetinget sukkersyge.
Ved korrekt udredning for graviditetsbetinget sukkersyge havde man med overvejende sandsynlighed undgået nerveskaden i barnets venstre arm.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen tilkender erstatning for transportudgifter - i alt 2.500,00 kr.
Duchenne Erbs parese er fastsat til en méngrad på 15% - i alt 134.775 kr.
For børn under 15 år udløser godtgørelse for varigt mén erstatning for erhvervsevnetab – i alt 648.750 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Udreder ifølge gældende retningslinjer for mulig gestationel diabetes mellitus (GDM) ved oral glucosebelastningstest (OGGT)
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk