Sag nr. 42 - Dropfod efter forsinket behandling af diskusprolaps
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
70-årig kvinde henvender sig til Lægevagten med ischiassmerter i venstre ben (uden lammelse). Hun får en injektion i venstre balle med 2 ml. Voltaren intramuskulært. Dagen efter oplever kvinden tiltagende smerter og lammelse i venstre ben, og hun kontakter igen Lægevagten, som konfererer med trombolysevagten, men denne mener ikke, at der er tale om apopleksi. Lægevagten vurderer, at smerterne må skyldes en lokal irritation af nerverne til venstre ben efter injektionen i venstre balde.
Dagen efter kontakter kvinden egen læge. Hun oplyser, at det snurrer i venstre fod, og hun har problemer med at løfte den. Egen læge noterer, at rygsmerterne er forsvundet, og der er ophør af dorsalfleksion. Kvinden bliver henvist til genoptræning af foden.
3 uger senere er kvinden til undersøgelse hos egen læge, da hun har haft smerter i højre ben de seneste 14 dage. Hun har stadig ophør af dorsal fleksion på venstre side, og genoptræning af foden ved fysioterapeut har ikke haft effekt. På mistanke om diskusprolaps henviser egen læge hende til MR-skanning af lænderyggen.
MR-skanning viser forsnævring og nervepåvirkning af venstre L5 og S1 nerverod.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at behandlingen hos Lægevagten og egen læge ikke blev foretaget i overensstemmelse med erfaren specialiststandard. Den erfarne specialist ville på baggrund af undersøgelsesfund med svære akutte rygsmerter og nedsat dorsal fleksion straks have foranlediget indlæggelse med henblik på yderligere undersøgelse.
Patienterstatningen vurderer, at det ikke er erfaren specialiststandard, at Lægevagten ikke laver en neurologisk undersøgelse, da kvinden dagen efter blokaden henvender sig med tiltagende smerter og lammelse af venstre ben.
Det er ikke erfaren specialiststandard, at egen læge ikke mistænker diskusprolaps, samt henviser til akut kirurgisk vurdering, når kvinden har haft rygsmerter efterfulgt af ophørt dorsal fleksion over fodled.
Var kvinden blevet henvist rettidigt, havde der været større sandsynlighed for remission af paresen.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt godtgørelse for svie og smerte – i alt 9.430 kr.
Behandlingsskaden i form af venstresidig dropfod samt føleforstyrrelser og nedsat følesans på venstre underben er vurderet til et varigt mén svarende til 15% - i alt 80.865 kr. Derudover er der tilkendt erstatning for udgifter til sko på 2.000 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- forholder sig til muligheden for at der foreligger diskusprolaps ved ischiassmerter
- foretager neurologisk undersøgelse med henblik på om der ved neurologiske udfald er indikation for akut kirurgisk vurdering
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk