Sag nr. 46 - Forsinket diagnosticering og behandling af blodansamling efter RFA-behandling
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
58- årig mand kendt med iskæmisk hjertesygdom, faktor V Leiden mutation, tidligere lungeemboli og derfor i fast Marevan behandling.
Manden er tidligere behandlet med radiofrekvensablation (RFA) med god effekt, men pga. tilbagefald af paroksystiske anfald af forkammerflimmer, er han indlagt på sygehuset til ny RFA-behandling. Indgrebet foretages via femoralvenen på højre side, og forløber ukompliceret.
4 dage senere kontakter manden Lægevagten, da han har mange smerter i knæet, som følge af et stort hæmatom. Han får vejledning om RICE og besked om at se tiden an.
Manden bliver senere samme dag undersøgt på skadestuen, hvor man vurderer at der er tale om overfladisk årebetændelse. Han får besked om at kontakte Lægevagten/egen læge ved fornyede smerter.
Dagen efter kontakter manden Lægevagten, da han ikke længere kan udholde smerterne på trods af behandling med Oxynorm. Han får vejledning om at se tiden an. Manden kontakter igen Lægevagten dagen efter, men får besked på at kontakte egen læge.
Egen læge konstaterer, at der er rester af et hæmatom ved femur. Manden får Klorzoxazon, men pga. manglende effekt, bliver han sendt til vurdering på sygehuset.
På sygehuset finder man et operationskrævende hæmatom. Efterfølgende konstateres der let påvirkning af femoralis og saphenus nerven.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialiststandard ville have taget stilling til indlæggelse med henblik på at af- eller bekræfte mistanken om et behandlingskrævende hæmatom, på det tidspunkt hvor Lægevagten oplyses om, at smerterne ikke kan holdes nede med Oxynorm.
Patienterstatningen vurderer, at ved rettidig henvisning til karkirurgisk behandling, så havde manden fået opereret hæmatomet i umiddelbar forlængelse heraf, og han havde med overvejende sandsynlighed undgået en varig påvirkning af femoralis og saphenus nerven.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt varigt mén svarende til 5% - i alt 36.389 kr.
Derudover har Patienterstatningen tilkendt godtgørelse for svie og smerte – i alt 4.510 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Forholder sig til muligheden for behandlingskrævende hæmatom efter invasiv procedure
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk